تحولات خاورميانه بر خلاف منافع تسليحاتي غرب
کثيرالانتشارترين روزنامه روسيه طي بررسي هاي دقيق به عمل آمده از کارشناسان سياسي، ايران را برنده بزرگ تحولات خاورميانه معرفي کرد و بازار تسليحات غرب در خاورميانه را در معرض تهديد شديد تحولات اخير دانست.
روزنامه کثيرالانتشار "ترود" روسيه به مصاحبه با تعداد زيادي از کارشناسان مسائل منطقه اي پرداخته و در نهايت به اين نتيجه رسيده که به احتمال قوي نتيجه تحولات خاورميانه، به روي کار آمدن گروه هاي اسلامي مخالف با منافع غرب و به وِيژه آمريکا و رژيم صهيونيستي خواهد بود. اين مسئله علاوه بر منافع اقتصادي، بازار فروش تسليحات غرب در خاورميانه را نيز با رکود مواجه خواهد کرد.
يوگني ساتانووسکي، رئيس موسسه تحقيقات خاورميانه در اين خصوص مي گويد: در مصر، تونس، الجزاير، يمن و ليبي همان اتفاقي رخ خواهد داد که در سال 2006 با روي کار آمدن حماس در انتخابات دموکراتيک فلسطين روي داد.
تمامي کارشناسان بر اين عقيده اند که بيشترين زيان از تحولات خاورميانه متوجه آمريکا خواهد شد که پيش از اين کنترل کاملي از لحاظ اقتصادي، سياسي و نظامي بر کشورهاي خاورميانه داشت. بزرگترين شرکاي استراتژيک آمريکا در اين منطقه همواره مصر و عربستان بوده اند.
لنويد ايواشوف، رئيس دانشکده تحقيقات ژئوپوليتيک روسيه نيز در اين خصوص گفته است: از نظر انقلابيون مصر، حسني مبارک دست نشانده و عروسک خيمه شب بازي آمريکا بود و اين بزرگترين علت برکناري وي است.
ساتاونووسکي معتقد است که به زودي موج قيام هاي مردمي، کشور هاي عربي ديگري را فرا خواهد گرفت و برخي از اين کشورها را به دو قلمرو تقسيم خواهد کرد و اين بدترين سناريويي خواهد بود که آمريکا مي تواند تصور کند.
بر همين اساس، آمريکا زيان هاي بيشتري را در منطقه خاورميانه متحمل خواهد شد، چون کشورهاي عربي از خريد تسليحات آمريکايي خودداري خواهند کرد. علت خودداري اين کشورها از خريد تسليحات آمريکا نه فقط سياسي، بلکه ناشي از پي بردن به لزوم اختصاص بودجه بيشتر به رفع نيازهاي اجتماعي و رفاهي جمعيت خودشان خواهد بود.
امروزه
خاورميانه بزرگترين بازار فروش تسليحات آمريکا محسوب مي شود. آمريکا اخيرا چندين
قرارداد فروش تسليحات به ارزش 90 ميليارد دلار با عربستان به امضا رساند. در
مقابل، روسيه که دومين فروشنده تسليحات در جهان محسوب مي شود، تاکنون جمعاً 40
ميليارد دلار قرارداد فروش تسليحات به امضا رسانده که 12 ميليارد دلار از آن مربوط
به خاورميانه و شمال آفريقا مي باشد.
پس از آمريکا، رژيم صهيونيستي بيشترين زيان را از تحولات اخير خاورميانه متحمل
خواهد شد. بزرگترين حامي اين رژيم در جهان عرب تاکنون مصر بود که از اين پس
احتمالاً به دشمن اين رژيم تبديل خواهد شد. رژيم صهيونيستي با اين وجود، ديگر
اميدي به حمايت هاي آمريکا در اين منطقه نمي تواند داشته باشد، چون مصر نقش بازوي
اجرايي سياست هاي آمريکا را در منطقه ايفا ميکرد.
ايواشوف حتي معتقد است "در صورتي که کشورهاي عربي نفت ارزان در اختيار آمريکا
قرار بدهند، آمريکا به راحتي از رژيم صهيونيستي چشم پوشي مي کند."
وي همچنين معتقد است: رژيم صهيونيستي به زودي مجبور است به ايجاد کشوري مستقل براي فلسطينيان تن دهد و شرايط و چگونگي آن را نيز اعراب به اين رژيم القاء خواهند کرد.
روزنامه
ترود در نهايت روسيه را سومين متضرر بزرگ تحولات خاورميانه مي داند و دو علت اصلي
را براي اين ادعا بيان مي کند: نخست اين که روي کار آمدن حکومت هاي اسلامي در
کشورهاي خاورميانه موجب حمايت از مسلمانان قفقاز و تشديد حملات ضد روسي در اين
منطقه مي شود. دومين علت مشابه با آمريکا در انتظار آمريکاست، از دست رفتن قراردادهاي
تسليحاتي پرمنفعت براي روسيه خواهد بود. اهم اين زيان از ناحيه فروش تسليحات 4
ميليارد دلاري روسيه به ليبي ايجاد مي شود که بر اساس قطعنامه اخير سازمان ملل
فروش تسليحات به آن(ليبي) ممنوع شده است. ضمن اين که وضعيت قراردادهاي نظامي روسيه
با الجزاير به ارزش 4.5 ميليارد دلار نيز فعلا نامشخص است.
اين روزنامه روسي، بزرگترين برنده تحولات اخير خاورميانه را "ايران" ذکر
مي کند و عمده ترين علت آن را نيز فراگير شدن سياست هاي ضد آمريکايي و ضد رژيم
صهيونيستي در منطقه مي داند.
رادژاب صفر اف، مدير مرکز تحقيقات مدرن ايران در اين خصوص مي گويد: اغلب کشورهايي که رهبران آن سقوط کرده و يا در حال سقوط مي باشند، در گذشته روابط تيره اي با ايران داشتند و با اين تحولات، ايران عملاً به رهبر تمام کشورهاي اسلامي تبديل خواهد شد.
الکساندر خرامچيخين، معاون موسسه تحليل سياسي و نظامي نيز ترکيه را دومين برنده بزرگ تحولات اخير خاورميانه برشمرده و معتقد است: ترکيه ثبات خود را حفظ کرده و به اقتدار خود (در ميان کشورهاي اسلامي) افزوده است.
روزنامه ترود در نهايت، مثلث برندگان تحولات خاورميانه را به سوريه ختم مي کند و مي نويسد: سوريه در آينده نزديک بلندي هاي جولان که در سال 1967 توسط رژيم صهيونيستي اشغال شده بود را بازپس مي گيرد.
گفتني است که وزير جنگ رژيم صهيونيستي نيز اخيراً از آمادگي رژيم متبوع خود براي امضاي پيمان صلح با سوريه سخن گفته است.