به گزارش باشگاه آلومينيوم به نقل از اخبارفلزات، ذوب و احياي آلومينيوم شامل فزآيند الکتروليزي ميشود که در آن آلوميناي حل شده در مذابي يوني توسط جريان برق مستقيمي احياء ميشود. با توجه به اينکه محيط الکتروليز حاوي ترکيبات اکسنده قوي است و همچنين اين عمليات در دماي بالايي انجام ميشود، از الکترودهاي کربني که نسبت به اين شرايط مقاومت بالايي دارند استفاده ميشود. در اين بين، آند کربني بهدليل ماهيت آندي بودنش، تحت فرآيند الکتروليز خورده شده و کربن موجود در آن بهصورت گاز کربن دياکسيد (حالت اکسيد شده کربن) از محيط خارج ميشود. همين امر سبب شده تا آندهاي کربني جزو يکي از مهمترين مواد مصرفي در فرآيند احياء و ذوب آلومينيوم بهشمار آيند. بهطور متوسط بهازاي توليد هر تن آلومينيوم، حدود 450 کيلوگرم از اين آندها به مصرف ميرسد.
گرچه در فرآيند الکتروليز، واکنش احياء و اکسيداسيون کربن در حالت ايدهآل مصرفکننده اين آندهاست، اما بايد خاطرنشان ساخت که عوامل ديگري نيز در مصرف اين آندها سهيم هستند. نمودار، سهم واکنشهاي مختلف به همراه ساير عوامل فيزيکي که منجر به مصرف آندهاي کربني ميشوند را نشان ميدهد. همانطور که در نمودار مشاهده ميشود، احياي آلومينا و سوختن کربن تنها عوامل مصرف آندهاي کربني نبوده و عوامل ديگري که عمدتا فيزيکي هستند نيز در مصرف اين آندها تأثيرگذار هستند.
در تکنولوژيهاي جديد ذوب آلومينيوم که از اثر آندي (کاهش ناگهاني و مقطعي اختلاف ولتاژ کاري) بهشدت در آن کاسته شده، بهمقدار چشمگيري ميتوان از عوامل فيزيکي مصرفي آندهاي کربني کاست و مصرف آن را به حالت ايدهآل که شامل واکنشهاي احياي آلومينا و سوختن کربن است نزديک کرد.
بهطور کلي آندهاي کربني را ميتوان در 2 دسته کلي قرار داد: آندهاي از پيش پخته شده و آندهاي سودربرگ. در هر 2 دسته از اين آندها، کک پتروليوم خوراک و ماده اصلي تهيه اين آندها بهشمار ميرود. با توجه به مصرف کک پتروليوم در آندهاي کربني، ميتوان به درجه اهميت آن در تعيين هزينههاي توليد واحدهاي ذوب آلومينيوم پي برد. اين ماده را ميتوان بعد از آلومينا، جزو اصليترين مواد اوليه مورد استفاده در اين واحدها بهشمار آورد. از همين رو، مازاد عرضه يا کسري آن در بازار که ميتواند در قيمت معاملات آن تأثيرگذار باشد، نقش بهسزايي در تعيين قيمت تمام شده آلومينيوم توليدي خواهد داشت؛ امري که در سال جاري يکي از عوامل رشد قيمت آلومينيوم در بازارهاي بينالمللي شده است.
بازرسيهاي زيستمحيطي در حال انجام در کشور چين، سبب شده تا تعداد قابل توجهي از واحدهاي توليدکننده کک پتروليوم تعطيل شوند. در پي اين کم شدن ظرفيت توليد اين ماده در چين، پيشبيني شده که تا پايان سال جاري، اين کشور با کسري عرضه 78 هزار تني از اين ماده مواجه شود. با در نظر داشتن اين امر که بخش اعظمي از آندهاي کربني مورد استفاده در واحدهاي ذوب آلومينيوم را اين ککها تشکيل ميدهند و همچنين نسبت مصرفي اعلام شده، ميتوان تخمين زد که اين مقدار از کسري کک، بالغ بر 200 هزار تن توليد آلومينيوم را با مشکل مواجه خواهد ساخت. در شرايطي که بالانس عرضه و تقاضاي آلومينيوم در سال گذشته حدود 500 هزار تن کسري عرضه بوده، اين مقدار در کنار برنامههاي کاهش ظرفيت آلومينيوم چين، ميتواند سبب شود که کسري عرضه در سال جاري نيز ادامه يابد.