سردرگمی و عدم ثبات برای شرکت‌های آلومینیوم
1403/12/14
باشگاه آلومینیوم: همانگونه که می‌دانیم صنعت تولید آلومینیوم اولیه ازجمله صنایعی در کشور است که از مزیت وفور ماده اولیه آن یعنی آلومینا بهره‌مند نیست و مزیت اصلی آن تا چندی پیش برق و کارگر ارزان بوده است که با توجه به ناترازی انرژی و عدم توانایی نیروگاه‌های موجود تأمین برق نیز به چالش‌های تولید این فلز اضافه شده است.
سردرگمی و عدم ثبات برای شرکت‌های آلومینیوم

به گزارش باشگاه آلومینیوم، تأمین بخش اعظم مواد اولیه ازجمله آلومینا و کک و... و همچنین بسیاری از تجهیزات باید ازطریق واردات انجام شود که با توجه به تحریم‌ها این موارد هم با قیمت‌های بالاتر و ازطریق واسطه‌ها و دورزدن تحریم‌ها صورت می‌گیرد.

با توجه به کمبود ارز در کشور و حذف دلار نیمایی و زمان بالای تخصیص ارز این شرکت‌ها درصورت عملی‌نشدن راهکارهای پیشنهادی مانند خرید ارز سایر صنایع در مرکز مبادله و ... قطعاً سال سختی پیش‌روی شرکت‌های مادر صنعت آلومینیوم خواهد بود. به همین جهت گفتگویی با دکتر برخورداری، معاون بازرگانی مجمتع آلومینیوم المهدی داشته‌ایم که در ذیل می‌خوانیم:

  • با توجه به تخصیص داده نشدن ارز نیمایی به اسملترها، این شرکت‌ها با چه مشکلاتی مواجه شده‌اند؟

اسملترها با توقف تخصیص ارز نیمایی و تأخیر و عدم قطعیت در تخصیص هرگونه ارز موردنیاز واردات با مشکلات متعددی ازجمله کمبود ارز برای تأمین مواد اولیه ۱۰۰٪ وارداتی، افزایش هزینه‌های تولید و کاهش حاشیه سود، عدم امکان برنامه‌ریزی تولید و حتی تعطیلی خط تولید مواجه شده‌اند.

اسملترها برای واردات مواد اولیه مانند پودر آلومینا وابسته به ارز خارجی هستند.

عدم تخصیص ارز منظم و متناسب با برنامه تولید شرکت‌ها منجر به عدم امکان واردات مواد اولیه مطابق برنامه زمانبندی خطوط تولید و از کار افتادن دیگ‌ها می‌گردد.

برگرداندن دیگ‌ها به خط تولید نیاز به زمان و هزینه بسیار بالا دارد، لذا عدم تخصیص ارز به اسملترها نه‌تنها موجب افزایش هزینه‌های تولید، بلکه منجر به تولید غیرمستمر می‌گردد که عملاً موجب حذف شرکت‌های اسملتر از بازار رقابتی بین‌المللی و حتی داخلی می‌گردد.

این مشکلات همراه با نوسانات شدید نرخ ارز و شرایط تحریمی کشور که امکان خرید مستقیم مواد اولیه از تولیدکنندگان اصلی مانند نالکو را از اسملترها سلب کرده و آنها را وادار به خرید از واسطه‌ها با قیمت‌های بالاتر کرده و باعث شده هزینه تمام‌شده کالا گران‌تر از استانداردهای جهانی باشد و این موارد تأثیر مستقیمی بر کارایی و توان رقابتی این شرکت‌ها گذاشته است، تا حدی که بعضاً توجیه‌پذیری اقتصادی تولید شمش آلومینیوم را با وجود مزیت دسترسی به منابع انرژی ارزان‌تر از سایر کشورها، از بین می‌برد.

علاوه بر موارد فوق، عدم امکان استفاده از ابزارهای پوشش ریسک قیمت مانند قراردادهای آتی در ایران، اسملترها همواره درمعرض خطرات ناشی از نوسانات ناگهانی بازار فلزات هستند.

  • آیا اسملترها می‌توانند به عرضه در بورس کالا دلخوش باشند تا با ریال دریافتی بتوانند نیازها و مواد اولیه وارداتی خود را تأمین نمایند؟

اگرچه عرضه محصولات در بورس کالا می‌تواند در ابتدا درآمد ریالی مناسبی برای اسملترها ایجاد نماید اما در بلندمدت به‌دلیل مشکلات ارزی و عدم امکان واردات مواد اولیه به‌صورت مستمر و برنامه‌ریزی شده، عرضه محصولات در بورس را نیز با نقصان مواجه خواهد نمود.

اسملترها می‌توانند با عرضه محصول در بورس کالای ایران و دریافت ریال، تا اندازه‌ای منابع مالی موردنیاز ملزومات و مواد اولیه خود را تأمین کنند. بورس کالا به‌عنوان یک پلتفرم قانونمند و شفاف فضای خوبی برای فروش تولیدات دراختیار اسملترها قرار می‌دهد. اما محدودیت‌ها و مشکلاتی را نیز برای این تولیدکنندگان به‌همراه دارد و بدون فروش صادراتی و تأمین منابع ارزی ازطریق صادرات، فروش ریالی به‌تنهایی پوشش دهنده تمام نیاز مالی اسملترها نیست.

در وهله اول نوسانات شدید نرخ ارز و شرایط تورمی در کنار حذف تخصیص ارز نیما و تأخیرهای طولانی و خارج از کنترل در تخصیص سایر انواع ارز موردنیاز واردات، منجر به کاهش ارزش منابع مالی دراختیار تولیدکننده شده و برنامه‌ریزی تولید را با چالش‌های جدی مواجه می‌کند.

به‌علاوه الزام تولیدکنندگان به فروش داخلی ازطریق عرضه در بورس کالا با قیمت‌گذاری دستوری برای تأمین نیاز داخل کشور سبب کاهش حجم صادرات و کاهش حاشیه سود تولیدکننده در فروش داخلی محصول می‌گردد.

  • لطفاً تناقضات قانونی و بخشنامه‌ای که باعث ایجاد مشکلات برای اسملترها شده است را بیان فرمایید.

تغییر ناگهانی در سیاست‌های تخصیص ارز موجب سردرگمی و عدم ثبات برای شرکت‌های اسملتر گردیده است. در گذشته اسملترها مواد اولیه خود را از محل صادرات خود و صادرات غیر (سایر تولیدکنندگان هم‌گروه) تأمین می‌نمودند که به یکباره تخصیص ارز از محل صادرات غیر متوقف گردید و عملاً برنامه‌ریزی تولید را با مشکل مواجه نمود.

تناقضات قانونی و بخشنامه‌ای که باعث ایجاد مشکلات برای اسملترها شده‌اند، عبارتند از: حذف تخصیص ارز نیمایی به اسملترها و فقدان یک سیستم قانونمند برای تسهیل و تسریع تخصیص ارز موردنیاز فعالیت‌های آن‌ها از مرکز مبادله، قیمت‌گذاری دستوری و الزام به فروش بخش معینی از تولید در بازار بورس داخلی و درنهایت قوانین دست‌و‌پاگیر حاکم بر بازگشت ارز حاصل از صادرات که تولیدکننده را از دسترسی به منابع ارزی خود منع کرده است. این تناقضات باعث ایجاد ناهماهنگی در تأمین مواد اولیه و افزایش هزینه‌ها و به‌تبع آن کاهش حاشیه سود شده است.

  • ایجاد نیروگاهی که دولت، ساخت و سرمایه‌گذاری آن‌را به دوش آلومینیوم المهدی و سایر شرکت‌های اسملتر انداخته است با وجود کمبود گاز و قطع گاز نیروگاه به چه میزان برای شما گران تمام شده است؟

احداث نیروگاه نیازمند سرمایه‌گذاری کلان است که فشار مالی زیادی به شرکت‌هایی مانند آلومینیوم المهدی وارد می‌نماید. این سرمایه‌گذاری موجب کاهش منابع مالی برای سایر بخش‌های تولید می‌شود. با توجه به کمبود گاز در کشور، حتی نیروگاه‌های ساخته‌شده نیز با مشکل تأمین سوخت مواجه هستند.

واگذاری آلومینای ایران؛ از اجرای سیاست‌های اصل ۴۴ تا انتقال مدیریت به بخش غیردولتی
واگذاری آلومینای ایران؛ از اجرای سیاست‌های اصل ۴۴ تا انتقال مدیریت به بخش غیردولتی

باشگاه آلومینیوم - روند واگذاری شرکت آلومینای ایران، فرآیندی چندساله و مرحله‌ای است که از تصویب واگذاری به بخش غیردولتی در سال ۱۳۸۶ آغاز شد و پس از طی مراحل قانونی، اصلاح ساختار حقوقی، ورود به بازار سرمایه، ارزش‌گذاری، عرضه عمومی و واگذاری بخشی از سهام بابت رد دیون دولت، در نهایت با واگذاری ۵۳ درصد سهام شرکت در بستر بورس در بهمن ۱۴۰۴ و انتقال کنترل مدیریتی به بخش غیردولتی وارد مرحله نهایی شد؛ فرآیندی که بر اساس گزارش یکپارچه روند واگذاری، در چارچوب سیاست‌های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی و با هدف کاهش تصدی‌گری دولت، افزایش شفافیت و تقویت مشارکت بخش غیردولتی دنبال شده است.

مطالب بیشتر
کانادا بر بیش از ۷۰۰ محصول آمریکایی تعرفه تلافی‌جویانه وضع کرد
کانادا بر بیش از ۷۰۰ محصول آمریکایی تعرفه تلافی‌جویانه وضع کرد

باشگاه آلومینیوم: کانادا اعلام کرده است که در واکنش به تعرفه‌های جدید آمریکا، بر کالاهای آمریکایی به ارزش ۱۹.۹ میلیارد دلار آمریکا تعرفه وضع می‌کند. این تعرفه‌ها از ۸ سپتامبر اجرایی خواهند شد؛ اقدامی که پس از شکست مذاکرات تجاری میان اتاوا و واشنگتن صورت گرفته است.

مطالب بیشتر
کاهش ۳۳ درصدی مصرف ویژه سود کاستیک در آلومینای ایران
کاهش ۳۳ درصدی مصرف ویژه سود کاستیک در آلومینای ایران

باشگاه آلومینیوم: این شرکت در سال ۱۴۰۵ و پس از واگذاری سهام کنترلی و مدیریتی آن به بخش خصوصی و شناسایی چالش‌های تولید و تاثیرات آن بر بهای تمام شده محصولات با تمرکز بر افزایش بهره‌وری فرآیند، کاهش بهای تمام‌شده و استفاده بهینه از مواد اولیه، مجموعه‌ای از اقدامات اصلاحی و عملیاتی را در بخش‌های مختلف تولید اجرا کرده است که کاهش قابل‌توجه مصرف ویژه سود کاستیک از ۴۴۰ کیلوگرم به ۲۹۵ کیلوگرم به ازای هر تن آلومینا از مهم‌ترین نتایج این اقدامات به شمار می‌رود.

مطالب بیشتر
آیا کانادا می‌تواند تمام نیاز آلومینیوم آمریکا را تأمین کند؟
آیا کانادا می‌تواند تمام نیاز آلومینیوم آمریکا را تأمین کند؟

باشگاه آلومینیوم: حتی در صورت ارسال تمام تولید داخلی کانادا به آمریکا، این کشور قادر به پوشش کامل نیاز وارداتی آلومینیوم ایالات متحده نخواهد بود. ایالات متحده برای حدود 80 درصد مصرف آلومینیوم خود به واردات متکی است؛ در نیمه نخست 2026 واردات این کشور 1.68 میلیون تن ثبت شد و کانادا در همان دوره 1.16 میلیون تن صادر کرد.

مطالب بیشتر
موجودی آلومینیوم بورس فلزات لندن به کف ۳۶ ساله رسید
موجودی آلومینیوم بورس فلزات لندن به کف ۳۶ ساله رسید

باشگاه آلومینیوم: موجودی آلومینیوم در انبارهای بورس فلزات لندن (LME) به پایین‌ترین سطح از سال ۱۹۹۰ رسیده است؛ در شرایطی که اختلالات اخیر در عرضه خاورمیانه، فشار بیشتری بر زنجیره تأمین این فلز وارد کرده است. بر اساس گزارش، تولید سالانه آلومینیوم اولیه در منطقه خلیج فارس از زمان آغاز درگیری‌های ایران حدود ۲ میلیون تن کاهش یافته و این افت عرضه، برداشت فلز از شبکه انبارهای LME را افزایش داده است. در نتیجه، موجودی ثبت‌شده آلومینیوم در این بورس از ابتدای سال ۲۰۲۶ تقریباً نصف شده و به حدود ۲۵۰ هزار تن رسیده است. با این حال، واکنش قیمت آلومینیوم و فاصله قیمتی میان سررسیدهای مختلف LME تاکنون محدود بوده، زیرا بازار همچنان احتمال بازیابی عرضه جهانی، افزایش محموله‌های اندونزی و رشد صادرات چین را در نظر دارد.

مطالب بیشتر
آلومینای ایران در مسیر توسعه هدفمند
آلومینای ایران در مسیر توسعه هدفمند

باشگاه آلومینیوم: پس از واگذاری سهام مدیریتی آن به بخش خصوصی و تغییر در ترکیب هیات مدیره و مدیران آن با هدف ایجاد مسیر مشخص برای توسعه، افزایش ظرفیت تولید و ارتقای بهره‌وری، فرآیند شناسایی، بررسی و اولویت‌بندی پروژه‌های توسعه‌ای را با مشارکت بخش‌های مختلف شرکت در دستور کار قرار داده است.

مطالب بیشتر
آلومینای ایران در مسیر کاهش اثر ناترازی انرژی
آلومینای ایران در مسیر کاهش اثر ناترازی انرژی

باشگاه آلومینیوم: طرح دوگانه‌سوز کردن واحد تکلیس نیز با هدف جلوگیری از توقفات ناشی از محدودیت گاز و حفظ ظرفیت تولید آلومینا، از دو مسیر به‌صورت موازی در حال بررسی است. در مسیر نخست، امکان استفاده از مازوت در کوره‌های تکلیس توسط شرکت‌های متخصص در حال بررسی فنی است و در مسیر دوم، احداث واحد SNG و استفاده از این فناوری برای تأمین سوخت جایگزین در دست بررسی قرار دارد. پس از تکمیل مطالعات فنی و اقتصادی، مناسب‌ترین گزینه برای اجرا انتخاب خواهد شد.

مطالب بیشتر
آلومینای ایران در مسیر تکمیل زنجیره تولید
آلومینای ایران در مسیر تکمیل زنجیره تولید

باشگاه آلومینیوم: این شرکت در سال ۱۴۰۵ و متعاقب واگذری آن بخش خصوصی از سوی سازمان بورس و سازان خصوصی‌سازی با هدف افزایش خودکفایی، کاهش وابستگی به تأمین بیرونی، کاهش بهای تمام‌شده و ایجاد پایداری بیشتر در زنجیره تأمین، مجموعه‌ای از اقدامات توسعه‌ای را در زمینه تولید مواد و قطعات مورد نیاز کارخانه در دستور کار قرار داده است.

مطالب بیشتر
قیمت آلومینیوم همواره بالای 3200 دلار
قیمت آلومینیوم همواره بالای 3200 دلار

باشگاه آلومینیوم: بورس فلزات لندن دوشنبه 26 مرداد ماه (17 آگوست) در حالی کار خود را آغاز کرد که فروش نقدی آلومینیوم در بورس 3271 دلار(تن) اعلام شد.

مطالب بیشتر
واگذاری شرکت آلومینای ایران؛ الگویی موفق از اجرای هدفمند اصل ۴۴ در استان خراسان شمالی
واگذاری شرکت آلومینای ایران؛ الگویی موفق از اجرای هدفمند اصل ۴۴ در استان خراسان شمالی

باشگاه آلومینیوم: گفتگوی ویژه با آقای دکتر قوامی نایب رئیس اول کمیسیون ویژه جهش و حمایت از تولید و نظارت بر اجرای اصل 44 قانون اساسی

مطالب بیشتر
آلین کلاب | فروش آنلاین آلومینیوم