رشد بی‌سابقه سهم آلومینیوم روسیه در LME
1405/04/21
رشد بی‌سابقه سهم آلومینیوم روسیه در LME

باشگاه آلومینیوم:‌ بررسی تازه داده‌های بورس فلزات لندن (LME) نشان می‌دهد سهم آلومینیوم با منشأ روسیه از موجودی قابل معامله این بورس تا پایان ژوئن ۲۰۲۶ به حدود ۹۵ درصد رسیده است، رقمی که بالاترین سطح تمرکز این فلز در سال‌های اخیر محسوب می‌شود و بیانگر تأثیر عمیق تحولات ژئوپلیتیکی بر بازار جهانی فلزات است.

بر اساس آمار منتشرشده، موجودی قابل معامله آلومینیوم در انبارهای بورس فلزات لندن طی ماه ژوئن با کاهش ۳ درصدی به حدود ۲۴۶ هزار و ۶۰۰ تن رسید که پایین‌ترین سطح از آوریل ۲۰۲۵ به شمار می‌رود. در همین بازه، موجودی آلومینیوم روسیه با کاهش اندکی به ۲۳۴ هزار و ۲۵ تن رسید، اما کاهش سریع‌تر موجودی آلومینیوم هند باعث شد سهم روسیه از کل موجودی قابل معامله افزایش یابد.

کارشناسان بازار فلزات تأکید می‌کنند افزایش سهم روسیه به معنای ورود حجم بیشتری از آلومینیوم این کشور به انبارهای بورس نیست، بلکه ناشی از خروج سریع‌تر فلزات سایر کشورها از چرخه معاملات است. به بیان دیگر، کاهش عرضه رقبای روسیه موجب شده وزن نسبی آلومینیوم این کشور در بورس فلزات لندن افزایش پیدا کند، حتی در شرایطی که حجم واقعی موجودی روسیه نیز کاهش یافته است.

این وضعیت ریشه در تحریم‌های غرب علیه روسیه دارد. از آوریل ۲۰۲۴، ایالات متحده و بریتانیا ورود آلومینیوم تولیدشده پس از این تاریخ را به سیستم انبارهای بورس فلزات لندن ممنوع کردند، اما فلزاتی که پیش از این تاریخ تولید شده‌اند همچنان امکان معامله در بورس را دارند. با این حال، بسیاری از شرکت‌های صنعتی، بانک‌ها و مؤسسات مالی به دلیل ملاحظات مربوط به رعایت تحریم‌ها، الزامات زنجیره تأمین و ریسک‌های اعتباری، تمایل چندانی به خرید آلومینیوم روسیه ندارند، موضوعی که موجب انباشت این فلز در انبارهای بورس شده است.

در مقابل، هند تنها تأمین‌کننده مهم غیرروسی در بازار آلومینیوم بورس فلزات لندن باقی مانده است. تا پایان ژوئن، تنها ۱۲ هزار و ۵۷۵ تن آلومینیوم هندی در انبارهای قابل معامله بورس موجود بود و هیچ کشور دیگری سهم قابل توجهی در این بخش نداشت. از آنجا که تولیدکنندگان هندی معمولاً فروش در بازارهای فیزیکی را به عرضه در بورس ترجیح می‌دهند، خروج محموله‌های هندی از سیستم بورس به سرعت سهم روسیه را افزایش داده است.

بررسی‌ها نشان می‌دهد این الگو تنها به بازار آلومینیوم محدود نیست. داده‌های بورس فلزات لندن حاکی از آن است که در بازار مس و نیکل نیز تمرکز موجودی‌ها به سمت یک یا دو کشور افزایش یافته و فلزات چینی سهم غالب را در انبارهای این بورس به خود اختصاص داده‌اند. این روند از نگاه تحلیلگران، نشانه‌ای از تغییر ساختار زنجیره تأمین جهانی و تأثیر مستقیم تنش‌های ژئوپلیتیکی بر بازارهای کالایی است.

کارشناسان معتقدند ادامه کاهش موجودی انبارهای بورس فلزات لندن می‌تواند موجب افزایش پرمیوم آلومینیوم غیرروسی در بازارهای فیزیکی اروپا، آمریکای شمالی و ژاپن شود، زیرا بسیاری از مصرف‌کنندگان صنعتی حاضر به استفاده از فلز روسیه نیستند و ناچارند برای خرید آلومینیوم با منشأ دیگر، هزینه بیشتری پرداخت کنند. این موضوع ممکن است فاصله میان قیمت‌های رسمی بورس و قیمت واقعی معاملات فیزیکی را بیش از گذشته افزایش دهد.

به اعتقاد تحلیلگران، روند فعلی این پرسش را مطرح می‌کند که آیا بورس فلزات لندن به تدریج به محلی برای انباشت فلزاتی تبدیل می‌شود که از نظر حقوقی قابل معامله هستند، اما به دلیل ملاحظات سیاسی و تجاری، از سوی بخش مهمی از خریداران جهانی مورد استقبال قرار نمی‌گیرند. اگر این روند ادامه یابد، ساختار قیمت‌گذاری و نقش سنتی بورس فلزات لندن در کشف قیمت جهانی فلزات اساسی نیز با چالش‌های جدی مواجه خواهد شد.

منبع: اکو ایران

واگذاری آلومینای ایران؛ از اجرای سیاست‌های اصل ۴۴ تا انتقال مدیریت به بخش غیردولتی
واگذاری آلومینای ایران؛ از اجرای سیاست‌های اصل ۴۴ تا انتقال مدیریت به بخش غیردولتی

باشگاه آلومینیوم - روند واگذاری شرکت آلومینای ایران، فرآیندی چندساله و مرحله‌ای است که از تصویب واگذاری به بخش غیردولتی در سال ۱۳۸۶ آغاز شد و پس از طی مراحل قانونی، اصلاح ساختار حقوقی، ورود به بازار سرمایه، ارزش‌گذاری، عرضه عمومی و واگذاری بخشی از سهام بابت رد دیون دولت، در نهایت با واگذاری ۵۳ درصد سهام شرکت در بستر بورس در بهمن ۱۴۰۴ و انتقال کنترل مدیریتی به بخش غیردولتی وارد مرحله نهایی شد؛ فرآیندی که بر اساس گزارش یکپارچه روند واگذاری، در چارچوب سیاست‌های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی و با هدف کاهش تصدی‌گری دولت، افزایش شفافیت و تقویت مشارکت بخش غیردولتی دنبال شده است.

مطالب بیشتر
کانادا بر بیش از ۷۰۰ محصول آمریکایی تعرفه تلافی‌جویانه وضع کرد
کانادا بر بیش از ۷۰۰ محصول آمریکایی تعرفه تلافی‌جویانه وضع کرد

باشگاه آلومینیوم: کانادا اعلام کرده است که در واکنش به تعرفه‌های جدید آمریکا، بر کالاهای آمریکایی به ارزش ۱۹.۹ میلیارد دلار آمریکا تعرفه وضع می‌کند. این تعرفه‌ها از ۸ سپتامبر اجرایی خواهند شد؛ اقدامی که پس از شکست مذاکرات تجاری میان اتاوا و واشنگتن صورت گرفته است.

مطالب بیشتر
کاهش ۳۳ درصدی مصرف ویژه سود کاستیک در آلومینای ایران
کاهش ۳۳ درصدی مصرف ویژه سود کاستیک در آلومینای ایران

باشگاه آلومینیوم: این شرکت در سال ۱۴۰۵ و پس از واگذاری سهام کنترلی و مدیریتی آن به بخش خصوصی و شناسایی چالش‌های تولید و تاثیرات آن بر بهای تمام شده محصولات با تمرکز بر افزایش بهره‌وری فرآیند، کاهش بهای تمام‌شده و استفاده بهینه از مواد اولیه، مجموعه‌ای از اقدامات اصلاحی و عملیاتی را در بخش‌های مختلف تولید اجرا کرده است که کاهش قابل‌توجه مصرف ویژه سود کاستیک از ۴۴۰ کیلوگرم به ۲۹۵ کیلوگرم به ازای هر تن آلومینا از مهم‌ترین نتایج این اقدامات به شمار می‌رود.

مطالب بیشتر
آیا کانادا می‌تواند تمام نیاز آلومینیوم آمریکا را تأمین کند؟
آیا کانادا می‌تواند تمام نیاز آلومینیوم آمریکا را تأمین کند؟

باشگاه آلومینیوم: حتی در صورت ارسال تمام تولید داخلی کانادا به آمریکا، این کشور قادر به پوشش کامل نیاز وارداتی آلومینیوم ایالات متحده نخواهد بود. ایالات متحده برای حدود 80 درصد مصرف آلومینیوم خود به واردات متکی است؛ در نیمه نخست 2026 واردات این کشور 1.68 میلیون تن ثبت شد و کانادا در همان دوره 1.16 میلیون تن صادر کرد.

مطالب بیشتر
موجودی آلومینیوم بورس فلزات لندن به کف ۳۶ ساله رسید
موجودی آلومینیوم بورس فلزات لندن به کف ۳۶ ساله رسید

باشگاه آلومینیوم: موجودی آلومینیوم در انبارهای بورس فلزات لندن (LME) به پایین‌ترین سطح از سال ۱۹۹۰ رسیده است؛ در شرایطی که اختلالات اخیر در عرضه خاورمیانه، فشار بیشتری بر زنجیره تأمین این فلز وارد کرده است. بر اساس گزارش، تولید سالانه آلومینیوم اولیه در منطقه خلیج فارس از زمان آغاز درگیری‌های ایران حدود ۲ میلیون تن کاهش یافته و این افت عرضه، برداشت فلز از شبکه انبارهای LME را افزایش داده است. در نتیجه، موجودی ثبت‌شده آلومینیوم در این بورس از ابتدای سال ۲۰۲۶ تقریباً نصف شده و به حدود ۲۵۰ هزار تن رسیده است. با این حال، واکنش قیمت آلومینیوم و فاصله قیمتی میان سررسیدهای مختلف LME تاکنون محدود بوده، زیرا بازار همچنان احتمال بازیابی عرضه جهانی، افزایش محموله‌های اندونزی و رشد صادرات چین را در نظر دارد.

مطالب بیشتر
آلومینای ایران در مسیر توسعه هدفمند
آلومینای ایران در مسیر توسعه هدفمند

باشگاه آلومینیوم: پس از واگذاری سهام مدیریتی آن به بخش خصوصی و تغییر در ترکیب هیات مدیره و مدیران آن با هدف ایجاد مسیر مشخص برای توسعه، افزایش ظرفیت تولید و ارتقای بهره‌وری، فرآیند شناسایی، بررسی و اولویت‌بندی پروژه‌های توسعه‌ای را با مشارکت بخش‌های مختلف شرکت در دستور کار قرار داده است.

مطالب بیشتر
آلومینای ایران در مسیر کاهش اثر ناترازی انرژی
آلومینای ایران در مسیر کاهش اثر ناترازی انرژی

باشگاه آلومینیوم: طرح دوگانه‌سوز کردن واحد تکلیس نیز با هدف جلوگیری از توقفات ناشی از محدودیت گاز و حفظ ظرفیت تولید آلومینا، از دو مسیر به‌صورت موازی در حال بررسی است. در مسیر نخست، امکان استفاده از مازوت در کوره‌های تکلیس توسط شرکت‌های متخصص در حال بررسی فنی است و در مسیر دوم، احداث واحد SNG و استفاده از این فناوری برای تأمین سوخت جایگزین در دست بررسی قرار دارد. پس از تکمیل مطالعات فنی و اقتصادی، مناسب‌ترین گزینه برای اجرا انتخاب خواهد شد.

مطالب بیشتر
آلومینای ایران در مسیر تکمیل زنجیره تولید
آلومینای ایران در مسیر تکمیل زنجیره تولید

باشگاه آلومینیوم: این شرکت در سال ۱۴۰۵ و متعاقب واگذری آن بخش خصوصی از سوی سازمان بورس و سازان خصوصی‌سازی با هدف افزایش خودکفایی، کاهش وابستگی به تأمین بیرونی، کاهش بهای تمام‌شده و ایجاد پایداری بیشتر در زنجیره تأمین، مجموعه‌ای از اقدامات توسعه‌ای را در زمینه تولید مواد و قطعات مورد نیاز کارخانه در دستور کار قرار داده است.

مطالب بیشتر
قیمت آلومینیوم همواره بالای 3200 دلار
قیمت آلومینیوم همواره بالای 3200 دلار

باشگاه آلومینیوم: بورس فلزات لندن دوشنبه 26 مرداد ماه (17 آگوست) در حالی کار خود را آغاز کرد که فروش نقدی آلومینیوم در بورس 3271 دلار(تن) اعلام شد.

مطالب بیشتر
واگذاری شرکت آلومینای ایران؛ الگویی موفق از اجرای هدفمند اصل ۴۴ در استان خراسان شمالی
واگذاری شرکت آلومینای ایران؛ الگویی موفق از اجرای هدفمند اصل ۴۴ در استان خراسان شمالی

باشگاه آلومینیوم: گفتگوی ویژه با آقای دکتر قوامی نایب رئیس اول کمیسیون ویژه جهش و حمایت از تولید و نظارت بر اجرای اصل 44 قانون اساسی

مطالب بیشتر
آلین کلاب | فروش آنلاین آلومینیوم