جنگ جدید بر سر فولاد و آلومینیوم

آیا آمریکا در حال بازنویسی نقشه صنعتی آمریکای شمالی است؟

1405/03/11
باشگاه آلومینیوم- در نگاه نخست، مذاکرات اخیر آمریکا و مکزیک درباره توافق تجارت آزاد آمریکای شمالی شاید صرفاً یک اختلاف اقتصادی میان دو شریک تجاری بزرگ به نظر برسد؛ اما در واقعیت، موضوع بسیار فراتر از تعرفه‌های فولاد و آلومینیوم است. آنچه امروز در واشنگتن و مکزیکوسیتی در حال شکل‌گیری است، بخشی از رقابت گسترده آمریکا برای بازسازی زنجیره‌های تامین صنعتی و کاهش وابستگی به تولیدکنندگان خارجی به شمار می‌رود؛ رقابتی که می‌تواند آینده صنایع فولاد، آلومینیوم، خودرو و حتی فناوری را در آمریکای شمالی تغییر دهد.
جنگ جدید بر سر فولاد و آلومینیوم

به گزارش باشگاه آلومینیوم، آمریکا و مکزیک نخستین دور مذاکرات بازنگری توافق تجارت آزاد آمریکای شمالی (USMCA) را در حالی به پایان رسانده‌اند که موضوع فولاد، آلومینیوم و صنعت خودرو به مهم‌ترین محور گفت‌وگوها تبدیل شده است. هرچند دو طرف از ادامه مذاکرات در ماه‌های آینده خبر داده‌اند، اما اختلاف دیدگاه‌ها درباره نحوه مدیریت زنجیره تامین منطقه همچنان پابرجاست.

در دهه‌های گذشته، سیاست اقتصادی آمریکا بر توسعه تجارت آزاد و انتقال بخشی از ظرفیت‌های تولیدی به کشورهایی با هزینه پایین‌تر متمرکز بود. مکزیک یکی از مهم‌ترین برندگان این روند محسوب می‌شد. بسیاری از شرکت‌های آمریکایی خطوط تولید خود را به مکزیک منتقل کردند و زنجیره‌ای گسترده از صنایع فولاد، آلومینیوم، قطعه‌سازی و خودرو در این کشور شکل گرفت.

اما شرایط طی سال‌های اخیر تغییر کرده است. همه‌گیری کرونا، بحران زنجیره تامین، تنش‌های ژئوپلیتیکی و رقابت فزاینده با چین باعث شد دولت آمریکا نگاه تازه‌ای به امنیت صنعتی پیدا کند. اکنون واشنگتن معتقد است وابستگی بیش از حد به تولید خارجی می‌تواند اقتصاد این کشور را در برابر بحران‌های آینده آسیب‌پذیر کند.

به همین دلیل سیاست‌گذاران آمریکایی در تلاش هستند بخشی از ظرفیت‌های صنعتی را به داخل کشور بازگردانند؛ فرآیندی که در ادبیات اقتصادی از آن با عنوان «بازگشت تولید» یا Reshoring یاد می‌شود.

فولاد و آلومینیوم؛ قلب تپنده صنعت آمریکای شمالی

اگرچه فناوری‌های نوین و هوش مصنوعی بخش مهمی از اقتصاد امروز را تشکیل می‌دهند، اما صنایع پایه همچنان ستون اصلی تولید صنعتی به شمار می‌روند. فولاد و آلومینیوم دو ماده حیاتی برای ساخت خودرو، ماشین‌آلات، تجهیزات انرژی، صنایع دفاعی و زیرساخت‌های عمرانی هستند.

آمریکا سالانه بیش از ۸۰ میلیون تن فولاد خام و حدود ۴ میلیون تن آلومینیوم اولیه تولید می‌کند، اما همچنان برای تامین بخشی از نیاز صنایع خود به واردات وابسته است. در مقابل، مکزیک به یکی از مهم‌ترین بازیگران زنجیره صنعتی آمریکای شمالی تبدیل شده است. این کشور در سال ۲۰۲۴ حدود ۱۳.۷ میلیون تن فولاد خام تولید کرد و پس از برزیل، دومین تولیدکننده بزرگ فولاد آمریکای لاتین محسوب می‌شود. ظرفیت اسمی صنعت فولاد مکزیک نیز حدود ۳۰ میلیون تن در سال برآورد می‌شود که نشان‌دهنده ظرفیت بالای توسعه این صنعت است.

اگرچه مکزیک در حوزه تولید آلومینیوم اولیه جایگاه بزرگی در جهان ندارد و تولید این فلز در این کشور کمتر از ۵۰ هزار تن در سال برآورد می‌شود، اما در بخش فرآوری آلومینیوم، تولید قطعات صنعتی، اکستروژن، نورد و صنایع وابسته به خودرو نقش مهمی ایفا می‌کند. بخش قابل توجهی از آلومینیوم مصرفی صنایع مکزیک از آمریکا و کانادا تامین می‌شود و پس از تبدیل به قطعات صنعتی و خودرو، دوباره به بازار آمریکای شمالی بازمی‌گردد.

اهمیت مکزیک برای اقتصاد صنعتی آمریکا تنها به فولاد و آلومینیوم محدود نمی‌شود. این کشور سالانه بیش از ۳.۵ میلیون دستگاه خودرو تولید می‌کند و یکی از بزرگ‌ترین مراکز خودروسازی جهان به شمار می‌رود. بخش عمده این تولیدات نیز راهی بازار آمریکا می‌شود. به همین دلیل هرگونه تغییر در قوانین تجارت فولاد، آلومینیوم و قطعات خودرو می‌تواند به طور مستقیم بر هزینه تولید، رقابت‌پذیری صنایع و زنجیره تامین منطقه اثر بگذارد.

همین وابستگی متقابل باعث شده هرگونه تغییر در قوانین تجاری تاثیر مستقیمی بر صنایع دو طرف داشته باشد.

اگر بخواهیم مهم‌ترین دلیل حساسیت آمریکا نسبت به فولاد و آلومینیوم را شناسایی کنیم، باید به صنعت خودرو اشاره کنیم. امروزه یک خودرو ممکن است چندین بار بین کارخانه‌های آمریکا، مکزیک و کانادا جابه‌جا شود تا فرآیند تولید آن تکمیل شود.

بدنه خودرو از فولاد و آلومینیوم ساخته می‌شود، قطعات در کشورهای مختلف تولید می‌شوند و مونتاژ نهایی نیز ممکن است در نقطه‌ای دیگر انجام گیرد. این ساختار پیچیده طی سه دهه گذشته باعث کاهش هزینه تولید شده است.

اما واشنگتن اکنون به دنبال تغییر این معادله است. پیشنهاد افزایش سهم محتوای آمریکای شمالی در خودروها و الزام به استفاده بیشتر از قطعات ساخت آمریکا نشان می‌دهد دولت این کشور به دنبال تقویت تولید داخلی و کاهش وابستگی به زنجیره‌های خارجی است.

در صورت اجرای این سیاست‌ها، مصرف فولاد و آلومینیوم تولیدشده در آمریکا افزایش خواهد یافت و شرکت‌های داخلی سهم بیشتری از بازار را به دست خواهند آورد.

سایه چین بر مذاکرات

اگرچه نام چین به‌طور مستقیم در متن مذاکرات دیده نمی‌شود، اما بسیاری از تحلیلگران معتقدند ریشه اصلی این تحولات به رقابت اقتصادی با پکن بازمی‌گردد.

چین امروز بزرگ‌ترین تولیدکننده فولاد و آلومینیوم جهان محسوب می‌شود. این کشور سالانه بیش از یک میلیارد تن فولاد و حدود ۴۵ میلیون تن آلومینیوم تولید می‌کند؛ ارقامی که فاصله بسیار زیادی با سایر تولیدکنندگان جهان دارد.

آمریکا نگران است بخشی از محصولات چینی از مسیر کشورهای ثالث وارد بازار آمریکای شمالی شود و به صنایع داخلی آسیب بزند. به همین دلیل سخت‌گیرانه‌تر شدن قوانین مبدا کالاها به یکی از خواسته‌های اصلی واشنگتن تبدیل شده است.

در واقع مذاکرات اخیر را می‌توان بخشی از تلاش آمریکا برای ایجاد یک زنجیره تامین منطقه‌ای مستقل از نفوذ چین دانست.

برندگان و بازندگان احتمالی

در صورت موفقیت آمریکا در اعمال قوانین سخت‌گیرانه‌تر، تولیدکنندگان فولاد و آلومینیوم این کشور می‌توانند از افزایش تقاضای داخلی بهره‌مند شوند. شرکت‌های فولادی آمریکایی احتمالا سهم بیشتری از بازار خودرو، تجهیزات صنعتی و پروژه‌های زیرساختی را در اختیار خواهند گرفت.

اما در سوی دیگر، خودروسازان و تولیدکنندگان قطعات ممکن است با افزایش هزینه‌ها مواجه شوند. استفاده از مواد اولیه گران‌تر و محدود شدن گزینه‌های تامین می‌تواند قیمت تمام‌شده خودروها و سایر محصولات صنعتی را افزایش دهد.

مکزیک نیز با چالشی جدی روبه‌رو خواهد شد. بخش قابل توجهی از رشد اقتصادی این کشور طی سال‌های اخیر بر پایه جذب سرمایه‌گذاری صنعتی و توسعه صادرات به آمریکا شکل گرفته است. هرگونه محدودیت جدید می‌تواند بخشی از این مزیت رقابتی را تضعیف کند.

نتیجه مذاکرات فعلی تنها بر بازار فولاد و آلومینیوم اثر نخواهد گذاشت؛ بلکه می‌تواند مسیر سرمایه‌گذاری‌های صنعتی در کل منطقه را تغییر دهد. شرکت‌های معدنی، فولادی، آلومینیومی و خودروسازی با دقت تحولات را دنبال می‌کنند؛ زیرا تصمیمات امروز ممکن است محل احداث کارخانه‌ها و مسیر جریان سرمایه در دهه آینده را تعیین کند.

بسیاری از کارشناسان معتقدند آمریکای شمالی وارد دوره‌ای شده که در آن «امنیت زنجیره تامین» به اندازه قیمت و بهره‌وری اهمیت پیدا کرده است. در چنین فضایی، مذاکرات آمریکا و مکزیک صرفاً یک گفت‌وگوی تجاری نیست؛ بلکه بخشی از رقابت بزرگ‌تر برای کنترل ظرفیت‌های صنعتی، مواد اولیه و فناوری‌های آینده به شمار می‌رود.

از همین رو، سرنوشت این مذاکرات می‌تواند نه تنها بازار فولاد و آلومینیوم، بلکه آینده صنعت خودرو و ساختار تولید در یکی از مهم‌ترین قطب‌های صنعتی جهان را تحت تاثیر قرار دهد. اگر واشنگتن موفق شود قواعد جدید مورد نظر خود را به توافق تحمیل کند، نقشه صنعتی آمریکای شمالی در سال‌های آینده دستخوش تغییرات مهمی خواهد شد؛ تغییراتی که آثار آن از معادن سنگ‌آهن و بوکسیت گرفته تا خطوط مونتاژ خودرو و کارخانه‌های فولادسازی احساس خواهد شد.

منبع: فلزات آنلاین

سیمکات در آستانه عرضه اولیه ارزش‌گذاری شد
سیمکات در آستانه عرضه اولیه ارزش‌گذاری شد

باشگاه آلومینیوم: شرکت تولیدی سیم و کابل تبریز با نماد «سیمکات» در آستانه عرضه اولیه سهام در فرابورس ایران قرار گرفت.

مطالب بیشتر
بهره‌برداری از پروژه مخازن بافر فرآیندی در آلومینای ایران با سرمایه‌گذاری 2.35 میلیون دلاری
بهره‌برداری از پروژه مخازن بافر فرآیندی در آلومینای ایران با سرمایه‌گذاری 2.35 میلیون دلاری

باشگاه آلومینیوم: شرکت آلومینای ایران از راه‌اندازی و ورود به مدار تولید پروژه ساخت چهار دستگاه مخزن بافر فرآیندی با سرمایه‌گذاری اولیه 2.35 میلیون دلار خبر داد؛ طرحی راهبردی که با هدف مدیریت بهینه مصرف انرژی در ساعات اوج بار، افزایش انعطاف‌پذیری عملیاتی و ارتقای ظرفیت تولید آلومینا به میزان 8 هزار و 800 تن در سال به بهره‌برداری رسیده است.

مطالب بیشتر
کاهش قیمت آلومینیوم تا مرز 3000 دلار (تن)
کاهش قیمت آلومینیوم تا مرز 3000 دلار (تن)

باشگاه آلومینیوم: بورس فلزات لندن در تاریخ دوشنبه 20 مهر (12 اکتبر)، درحالی فعالیت خود را آغاز کرد که قیمت فروش نقدی آلومینیوم 3054 دلار و 50 سنت اعلام شد.

مطالب بیشتر
افزایش سرمایه 69.4 درصدی فایرا
افزایش سرمایه 69.4 درصدی فایرا

باشگاه آلومینیوم: شرکت آلومینیوم ایران با نماد «فایرا» از پیشنهاد هیئت مدیره به مجمع عمومی فوق‌العاده برای افزایش سرمایه خبر داد.

مطالب بیشتر
همکاری نولیس و بایرسدورف برای کاهش ردپای کربن بسته‌بندی آلومینیومی
همکاری نولیس و بایرسدورف برای کاهش ردپای کربن بسته‌بندی آلومینیومی

باشگاه آلومینیوم: شرکت‌های نولیس و بایرسدورف سهم آلومینیوم بازیافتی در قوطی کرم نیوآ را به 95 درصد افزایش دادند. این تغییر با هدف کاهش ردپای کربن بسته‌بندی و با حفظ دوام و ظاهر محصول، از طریق بهینه‌سازی ترکیب آلیاژ و فرایندهای تولید انجام شده است.

مطالب بیشتر
حضور میهن آلومینیوم (MAG) در سیزدهمین نمایشگاه تخصصی صنعت ساختمانIBBI
حضور میهن آلومینیوم (MAG) در سیزدهمین نمایشگاه تخصصی صنعت ساختمانIBBI

باشگاه آلومینیوم: سیزدهمین نمایشگاه تخصصی صنعت ساختمان IBBI از تاریخ 22 تا 25 شهریورماه 1405 در محل سالن‌های نمایشگاهی برج میلاد تهران برگزار شد و میهن آلومینیوم (MAG) نیز در این رویداد تخصصی حضور یافت.

مطالب بیشتر
کاهش 1.7 درصدی تولید جهانی آلومینیوم در ماه آگوست
کاهش 1.7 درصدی تولید جهانی آلومینیوم در ماه آگوست

باشگاه آلومینیوم: تولید روزانه آلومینیوم در ماه آگوست 1.7 درصد کاهش داشته که ناشی از کاهش چشمگیر تولید آلومینیوم در کشورهای شورای همکاری خلیج‌فارس است.

مطالب بیشتر
محدودیت برق صنایع کاهش یافت
محدودیت برق صنایع کاهش یافت

باشگاه آلومینیوم: مصطفی رجبی‌مشهدی، معاون برق و انرژی وزارت نیرو و سخنگوی صنعت برق، با تاکید بر سیاست حمایتی وزارت نیرو از بخش تولید و اشتغال کشور، جزئیات تازه‌ای از نحوه تامین برق صنایع در بازه زمانی مدیریت مصرف را تشریح کرد.

مطالب بیشتر
تولید نخستین کلاف نورد سرد در کارخانه 5 میلیارد دلاری نولیس در آمریکا
تولید نخستین کلاف نورد سرد در کارخانه 5 میلیارد دلاری نولیس در آمریکا

باشگاه آلومینیوم: نولیس نخستین کلاف آلومینیومی را در خط نورد سرد کارخانه 5 میلیارد دلاری خود در آمریکا تولید کرد. این کارخانه در ظرفیت کامل سالانه 600 هزار تن محصولات نوردشده تولید خواهد کرد و مرکز بازیافت آن توان پردازش بیش از 15 میلیارد قوطی نوشیدنی در سال را دارد. آغاز ارسال تجاری برای سه‌ماهه دوم 2027 برنامه‌ریزی شده و کارخانه حداکثر 1000 نفر را به‌کار خواهد گرفت.

مطالب بیشتر
آلین کلاب | فروش آنلاین آلومینیوم