دوئل انتظارات در بازار آلومینیوم
باشگاه آلومینیوم: چشمانتظاری مذاکرات برجامی باعث شده تا صنایع تکمیلی فلزی خریدهای خود را به تعویق بیندازند؛ این درحالی است که بهای فلزات در بازارهای جهانی در مسیر افزایشی مجدد قرار گرفته است.
بهگزارش باشگاه آلومینیوم بهنقل از دنیای اقتصاد، درحالیکه روند رو به رشد بهای جهانی آلومینیوم، صنایع تکمیلی این بخش را به خرید از بورس کالا در هفته گذشته ترغیب کرد، سیگنالهای مثبت از مذاکرات وین و قرار گرفتن نرخ ارز در مسیر نزولی باعث شد متقاضیان از خرید در هفته جاری پا پس بکشند. برخلاف بازار داخلی، آلومینیوم در بازارهای جهانی در مسیر صعود قرار گرفته و این فلز نقرهای در این مسیر از محدودیتهای عرضه از سوی چین، افزایش تنشهای ژئوپلیتیک در دنیا و احتمال تحریم روسیه از سوی دولت جدید ایالات متحده آمریکا و شدتگرفتن مجدد تنش تجاری میان چین و آمریکا سوختگیری میکند.
عقبنشینی از خرید با سیگنال مذاکرات
آلومینیوم در بازارهای جهانی با شروع ماه آوریل در مسیر رشد قیمتی قرار گرفت که این موضوع عاملی در جهت تحریک نسبی تقاضا برای این فلز نقرهای در بورس کالای ایران در هفته گذشته بود. تولیدکنندگان آلومینیوم در هفته گذشته (منتهی به 27 فروردین) بالغ بر 14 هزار و 500 تن انواع شمش و بیلت آلومینیومی را در بازار فیزیکی بورس کالا عرضه کردند. این عرضه با استقبال مناسبی از سوی صنایع پاییندستی آلومینیومی کشور روبهرو شد، بهگونهای که خریداران تقاضایی برابر 7 هزار و 640 تن را در بازار اصلی و مچینگ به ثبت رساندند که درنهایت نیز به معامله 7 هزار و 500 تن شمش آلومینیوم از این بازار انجامید. این رقم بیشترین حجم معامله انجام شده از این بازار پس از هفته منتهی به 15 اسفند بود. البته در هفته منتهی به نیمه اسفندماه بهای پایه این فلز نقرهای بالاتر از قیمت پایه فعلی بود. با وجودی که قیمت جهانی شمش آلومینیوم در روزهای اخیر نسبت به نرخ آن در نیمه اسفندماه رشد داشته اما روند نزولی نرخ ارز در کشور در این مدت باعث شده که قیمتهای پایه در بازار کالایی کشور نسبت به 6 هفته قبل اندکی افت داشته باشد.
برخلاف تقاضای قابل قبول برای شمش آلومینیوم در بازار فیزیکی بورس کالا ظرف هفته قبل، اما خریداران در هفته جاری (منتهی به 2 اردیبهشت) از معامله این فلز نقرهای اندکی عقب نشستند؛ بهگونهای که در روز یکشنبه 29 فروردین برای 8 هزار و 150 تن آلومینیوم عرضه شده در این بازار تنها تقاضایی برابر هزار و 500 تن به ثبت رسید که درنهایت به معامله 1400 تن انواع شمش و بیلت آلومینیومی از این بازار نیز انجامید. این عقبنشینی از خرید آلومینیوم در بازار فیزیکی بورس کالای ایران درحالی رخ داد که قیمتهای جهانی این فلز روندی مثبت را طی میکنند و برآورد میشود که این روند افزایشی ادامهدار باشد. اما نرخ ارز آزاد و انتظارات تورمی ظرف روزهای گذشته در مسیر نزولی قرار گرفتهاند و این موضوعات مهمترین دلایل تضعیف تقاضا در این بازار بوده است.
در روز معامله آلومینیوم در بازار فیزیکی بورس کالا یعنی یکشنبه 29 فروردین بهای اسکناس آمریکایی به ۲۴ هزار و ۵۰۰ تومان رسیده بود که کمترین نرخ این ارز در سال جدید (1400) بود. درعینحال بسیاری از فعالان بازار بر این باور بودند که با توجه به نتایج مثبت احتمالی از مذاکرات وین احتمال افت بیشتر نرخ ارز آزاد به قوت وجود دارد. درعینحال در این روز بهای ارز نیمایی نیز افت داشت که استمرار این روند کاهشی در طول هفته میتواند عاملی در جهت تضعیف قیمت پایه آلومینیوم برای عرضههای هفتههای آینده باشد.
به هر ترتیب اینگونه بهنظر میرسد که بخش قابلتوجهی از صنایع تکمیلی ترجیح میدهند تا مشخصشدن دقیق نتایج مذاکرات وین خریدهای خود را به امید افت نرخ ارز و تعدیل انتظارات تورمی در کشور به تعویق بیندازند.
بهای قرارداد آتی آلومینیوم به اوج 10 سال اخیر خود رسید
قیمت جهانی آلومینیوم بهعنوان یکی از پارامترهای مهم اثرگذار بر تعیین قیمت پایه آلومینیوم در بازار ایران پس از یک دوره نزولی در نیمه ابتدایی ماه مارس وارد فاز افزایشی شده است. افزایش تقاضا برای این فلز نقرهای از سوی چین، احتمال تعطیلی برخی واحدهای ذوب آلومینیوم در این کشور بهعلت محدودیتهای زیستمحیطی، افزایش تنشهای ژئوپلیتیک میان ایالات متحده آمریکا و روسیه و حتی افزایش تنش تجاری میان آمریکا و چین جزو مهمترین پارامترهای رشد بهای جهانی آلومینیوم ظرف هفتههای اخیر بهشمار میروند.
ظرف هفته منتهی به 16 آوریل (27 فروردین) بهای شمش آلومینیوم در بازارهای جهانی روندی رو به رشد را طی کرد؛ این روند رو به رشد در فروشهای فوری، فروش 3 ماهه و قراردادهای آتی این فلز نقرهای به چشم میخورد، بهگونهای که قرارداد آتی آلومینیوم در بورس شانگهای در روز چهارشنبه 14 آوریل در ساعاتی با نرخ 18 هزار و 45 یوآن معادل 2760 دلار معامله شد که این رقم بیشترین بهای معامله قرارداد آتی آلومینیوم پس از آگوست 2011 بود. البته این روند افزایشی چندان دوامی نداشت و درنهایت این بازار با نرخ 1798 یوآن بهازای هر تن بسته شد.
آلومینیوم در بورس فلزات لندن نیز در هفته منتهی به 16 آوریل روندی رو به رشد را طی کرد، به گونهای که بهای این فلز نقرهای در هفته منتهی به 16 آوریل رشدی 4/2 درصدی داشت و به 2 هزار و 308 دلار به ازای هر تن رسید که این رقم بیشترین نرخ معامله این محصول پس از ژوئن 2018 بود. البته این روند افزایشی قیمت در روز بازگشایی معاملات در هفته جاری یعنی روز دوشنبه 19 آوریل (30 فروردین) نیز ادامه یافت بهگونهای که در زمان تنظیم این گزارش، بهای معامله این فلز در بورس فلزات لندن به 2 هزار و 339 دلار بهازای هر تن رسید. در هفته گذشته فروشهای 3 ماهه آلومینیوم در بورس فلزات لندن نسبت به فروش نقدی قیمت بیشتری داشته و درواقع این معاملات در شرایط کونتانگو بوده که این امر بیانگر ذهنیت رشد قیمت میان فعالان این بازار است.
رشد تقاضا و تنشهای ژئوپلیتیک جریانساز بازارهای کالایی
دادههای منتشرشده از تجارت چین چشماندازی از رشد تقاضا را در این کشور نمایان میکند و این موضوع عاملی در جهت تقویت بهای آلومینیوم در چین و به تناسب سایر بازارهای دنیا بوده است. میزان صادرات چین در ماه مارس به رکوردی قابل ملاحظه رسید و برآورد میشود که این جهش صادراتی در ماه آوریل نیز ادامه داشته باشد. این موضوع عاملی در جهت رشد تقاضا برای مواد اولیه و فلزات پایه از سوی این کشور و محرک قیمتها در بازارهای جهانی است. دانیل بریزمن تحلیلگر کومرز بانک نیز در یادداشتی که هفته قبل منتشر کرد به استمرار اشتهای چین برای خرید کالا اشاره کرد و این موضوع را سیگنالی افزایشی برای بازارهای کالایی در دنیا دانست.
درحالیکه تقاضای آلومینیوم در بازار چین رو به افزایش است، فشار دولت چین برای کاهش انتشار آلایندگیهای کربنی که به محدودیت در تولید و عرضه آلومینیوم به بازارهای این کشور میانجامد میتواند توازن عرضه و تقاضا برای این فلز را از میان برده و عاملی در جهت تقویت قیمتها باشد. علاوه بر محدودیتهای قطعی در تولید آلومینیوم در منطقه مغولستان داخلی، گمانهزنیهایی نسبت به محدودیت تولید آلومینیوم در منطقه سین کیانگ چین نیز بهوجود آمده و همین موضوع نیز عاملی مهم در جهت استقبال خریداران از قراردادهای آتی آلومینیوم در بورس شانگهای بوده است. البته رویترز در خبری بهنقل از یکی از مقامات انجمن فلزات منطقه سین کیانگ محدودیت تولید آلومینیوم در این منطقه را رد کرده و گفته است که این محدودیت عرضه تنها مربوط به بخش مغولستان داخلی است. برآورد میشود که محدودیتهای اعلامی برای کاهش انتشار آلایندگی کربنی در چین به بسته شدن 7 واحد ذوب آلومینیوم در بخش مغولستان داخلی بینجامد که درمجموع ظرفیتی برابر 279 هزار تن آلومینیوم در سال دارند.
موسسه تحقیقاتی Antaike چین نیز برآورد کرده که امسال بازار آلومینیوم دنیا با کسری 100 هزار تنی روبهرو شود. موجودی انبارهای دو بورس LME و shFE در روزهای اخیر کاهشی شده و به 2 میلیون و 230 هزار تن در روز 16 آوریل رسیده است. البته این موجودی نسبت به موجودی این انبارها در شروع سال 2021 حدود 43 درصد بیشتر است.
تنشهای ژئوپلیتیک موضوع دیگری است که میتواند بازار آلومینیوم را در دنیا تحتالشعاع قرار دهد. تنش میان آمریکا و روسیه درحال افزایش است. مواردی ازقبیل دخالت روسیه در انتخابات آمریکا و افزایش اعزام نیرو از روسیه به اوکراین باعث شده جو بایدن درصدد تحریم این کشور برآید. با توجه به آنکه روسیه یکی از بزرگترین تولیدکنندگان آلومینیوم دنیا بهشمار میرود، تنش ایالاتمتحده با این کشور میتواند آلومینیوم را در بازارهای جهانی افزایشی کند. تحریم پیشین روسیه از سوی آمریکا در سال 2018 باعث شد بهای آلومینیوم در بورس فلزات لندن به اوج قیمتی 7 ساله خود برسد. نارضایتی دولت جدید ایالاتمتحده از روند تجارت جهانی چین موضوع دیگری است که میتواند به قوت گرفتن بازارهای کالایی در دنیا بینجامد.
تضعیف دلار آمریکا نیز عامل دیگر تقویت بازار آلومینیوم بود.
برچسب ها
ثبت نظر