Fa En جمعه 3 اسفند 1403 ساعت 5 و 19 دقیقه

خاورمیانه؛ قطب صنعت آلومینیوم جهان

تحولات صنعت آلومینیوم خاورمیانه در سال ۲۰۲۵

تحولات صنعت آلومینیوم خاورمیانه در سال ۲۰۲۵

باشگاه آلومینیوم: خاورمیانه با توجه به موقعیت استراتژیک و برخورداری از منابع انرژی فراوان و زیرساخت‌های تکنولوژیکی پیشرفته مدت‌هاست که به عنوان یکی از قطب‌های صنعت آلومینیوم در مقیاس جهانی به شمار می‌رود.

چهارشنبه 1 اسفند 1403 ساعت 20:37

به گزارش باشگاه آلومینیوم، با توجه به گذار جهانی به سمت تولید پایدار و فرایند کربن‌زدایی، به نظر می‌رسد عصر جدیدی از تولید آلومینیوم کم‌کربن با تکیه بر ادغام انرژی‌های تجدیدپذیر با بخش تولید و افزایش نرخ بهره‌برداری ظرفیت تولید در صنعت مذکور در خاورمیانه آغاز شده است.

خاورمیانه نقش مهمی در تولید جهانی آلومینیوم دارد و در حال حاضر این منطقه حدود ۹٫۸۲ درصد از سهم تولید آلومینیوم اولیه در سطح جهانی را به خود اختصاص داده است. کشورهایی مانند امارات متحده عربی، عربستان سعودی، بحرین، عمان، قطر، مصر و ایران، واحدهای ذوب و نورد آلومینیومی جدید خود را هم‌تراز با استانداردهای پیشرفته جهانی توسعه داده‌اند و از نقطه قوت خود یعنی دسترسی به انرژی مقرون‌به‌صرفه و برخورداری از مسیرهای تجاری استراتژیک در توسعه صنایع آلومینیومی استفاده می‌کنند. در نمودار شماره یک، می‌توان میزان تولید آلومینیوم اولیه در منطقه خاورمیانه را در مقایسه با سایر مناطق جهان در سال ۲۰۲۴ مشاهده کرد.

نمودار ۱٫ مقایسه میزان تولید آلومینیوم اولیه در منطقه خاورمیانه در مقایسه با سایر مناطق جهان در سال ۲۰۲۴

شرکت‌هایی نظیر شرکت «Emirates Global Aluminium»، شرکت «Aluminium Bahrain»، شرکت «Ma’aden Aluminium»، شرکت «Qatalum»، شرکت «Egyptalum»، شرکت «Iralco» و شرکت «Salco»، از جمله فعلان پیشرو در تولید آلومینیوم با کیفیت بالا در منطقه خاورمیانه محسوب می‌شوند. شرکت‌های نامبرده در راستای گسترش ظرفیت تولید خود، به افزایش سرمایه‌گذاری در به‌کارگیری فناوری‌های پیشرفته و افزایش بهره‌وری عملیاتی به منظور پاسخ‌گویی به تقاضای روبه‌رشد جهانی آلومینیوم در صنایع مختلف از جمله بخش خودروسازی، هوافضا، بسته‌بندی و ساخت‌وساز ادامه خواهند داد.

شرکت «Gulf Extrusion»، شرکت «Taweelah Aluminium Extrusion»، شرکت «Al Ghurair Aluminium»، شرکت «Saudi Aluminium Industries Company»، شرکت «Balexco»، شرکت «Midal Cables»، شرکت «Garmco» و شرکت «Oman Aluminium Rolling Company»، از جمله شرکت‌های فعال در صنایع پایین‌دست آلومینیوم در منطقه خاورمیانه به شمار می‌روند که سهم قابل‌توجهی در بازار محصولات آلومینیومی صادراتی و حتی در روند تولید و عرضه آلومینیوم در منطقه و بازار جهانی دارند. در نمودار شماره ۲، می‌توان سهم ظرفیت تولید آلومینیوم اولیه در منطقه خاورمیانه در مقایسه با سایر مناطق جهان در سال ۲۰۲۴ را مشاهده کرد.

نمودار ۲٫ سهم ظرفیت تولید آلومینیوم اولیه در منطقه خاورمیانه در مقایسه با سایر مناطق جهان در سال ۲۰۲۴

افزایش سرعت گذار به تولید آلومینیوم کم‌کربن در منطقه خاورمیانه

با توجه به اهمیت مولفه پایداری در ایجاد تحولات صنعتی، تولیدکنندگان آلومینیوم در منطقه خاورمیانه گام‌های مهمی را در کاهش کربن تولیدی خود برداشته‌اند. در همین رابطه واحدهای ذوب در نظر دارند به طور فزاینده‌ای سهم استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر مانند سیستم‌های خورشیدی را در فرایند تولید محصولات آلومینیومی خود افزایش دهند. به عنوان مثال، شرکت «Emirates Global Aluminium» در تولید آلومینیوم با استفاده از انرژی خورشیدی در منطقه خاورمیانه پیشگام بوده و در همین رابطه، نقش ویژه‌ای ‌در ارتقای جایگاه منطقه مذکور در گذار به انرژی‌های تجدیدپذیر به ویژه در بخش تولید محصولات آلومینیومی سبز داشته است.

به‌کارگیری فناوری‌های جذب و ذخیره‌سازی کربن (CCS) و استفاده از فرایندهای ذوب با بهره‌وری انرژی مناسب، از جمله دیگر اقداماتی هستند که شرکت‌های آلومینیومی در خاورمیانه مطابق با استانداردهای زیست‌محیطی بین‌المللی انجام داده‌اند. همچنین، گذار به سمت تولید آلومینیوم کم‌کربن، جایگاه منطقه خاورمیانه در عرصه رقابت جهانی را ارتقا خواهد داد و توجه سرمایه‌گذاران و خریداران را به صنعت آلومینیوم این منطقه معطوف می‌کند.

به علاوه، تمایل فعالان در صنایع آلومینیومی در خاورمیانه به سرمایه‌‌گذاری در تولید آلومینیوم ثانویه در راستای توجه به مولفه پایداری و روند کاهش انتشار کربن تولیدی، به طور چشمگیری نسبت به قبل افزایش پیدا کرده است. اقدامات مذکور در واقع با هدف تقویت جایگاه اقتصاد دورانی در کشورهای خاورمیانه به کمک فناوری‌های پیشرفته در بخش بازیافت انجام می‌شود که با توجه به تقاضای روبه‌رشد برای محصولات سبز از اهمیت بسزایی برخوردار است. از این رو اجرای چنین اقداماتی، اثرات منفی زیست‌محیطی را به حداقل می‌رساند.

فناوری و نوآوری؛ نیروی محرکه گذار به تولید محصولات آلومینیومی سبز در خاورمیانه

استفاده از فناوری‌های پیشرفته صنعت آلومینیوم خاورمیانه را متحول کرده است. به‌کارگیری هوش مصنوعی، تقویت جایگاه فرایند خودکارسازی و استفاده از تجزیه و تحلیل کلان داده‌ها، موجب رشد بهره‌وری تولید و پیش‌بینی آسان‌تر فرایند تعمیر و نگهداری در صنعت آلومینیوم خاورمیانه شده است. همچنین، استفاده از فناوری دوقلوهای دیجیتال و زنجیره‌های تامین مبتنی بر بلاک چین، شفافیت و کنترل عملیاتی در صنعت مذکور را در خاورمیانه بهبود بخشیده است.

علاوه‌براین، تولیدکنندگان آلومینیوم در منطقه در نظر دارند حجم سرمایه‌گذاری خود در بخش تحقیق و توسعه به منظور توسعه آلیاژهای آلومینیومی پیشرفته، بهبود کیفیت محصولات تولیدی و یافتن جایگزین‌های مناسب مانند آلومینیوم بازیافتی را به شدت افزایش دهند.

تغییر قاعده بازی با ادغام انرژی‌های تجدیدپذیر در صنعت آلومینیوم خاورمیانه

یکی از قابل‌توجه‌ترین تغییرات ایجاد شده در صنعت آلومینیوم خاورمیانه، ادغام انرژی‌های تجدیدپذیر در فرایند تولید بوده است. با توجه به دسترسی بسیار مناسب به نور خورشید در کشورهای منطقه، فعالان صنایع مختلف به ویژه در صنعت آلومینیوم، به دنبال سرمایه‌گذاری در راه‌اندازی نیروگاه‌های خورشیدی در مقیاس گسترده برای تامین انرژی واحدهای ذوب هستند که به طور قابل‌توجهی اتکای تولیدکنندگان به استفاده از سوخت‌های فسیلی را کاهش می‌دهد.

تغییرات انجام شده در دستیابی به اهداف طرح برایند انتشار کربن صفر و تامین حجم تقاضای فزاینده برای محصولات آلومینیومی سبز بسیار حائز اهمیت خواهد بود. به عنوان مثال، توسعه خط تولید شماره ۶ شرکت «Aluminium Bahrain» با هدف بهبود بهره‌وری انرژی طراحی شده؛ این در حالی است که از سوی دیگر شرکت «Ma’aden Aluminium» همچنان به تلاش خود به منظور استفاده از روش‌های نوآورانه در بخش انرژی برای افزایش ظرفیت تولید پایدار ادامه می‌دهد. با این تفاسیر، رشد هم‌افزایی میان تولید آلومینیوم و منابع انرژی تجدیدپذیر، شاخص‌های جدیدی را در به‌کارگیری شیوه‌های صنعتی مسئولانه به وجود خواهد آورد.

افزایش ظرفیت بهره‌برداری در واحدهای تولید آلومینیوم خاورمیانه

علی‌رغم نوسانات اقتصادی در سطح جهانی، صنعت آلومینیوم خاورمیانه تقریبا با ظرفیت ۱۰۰ درصدی در حال فعالیت بوده که نشان از انعطاف‌پذیری و قابلیت سازگاری بالای آن دارد. رشد مستمر سرمایه‌گذاری‌ها در زیرساخت‌ها، افزایش تعداد نیروی کار و بهینه‌سازی زنجیره تامین شرایطی را به وجود آورده که در آن تولیدکنندگان آلومینیومی خاورمیانه می‌توانند تقاضای داخلی و بین‌المللی برای این فلز را برآورده کنند.

در همین راستا، تمرکز بر راه‌اندازی پروژه‌های توسعه‌ای و افزایش ظرفیت تولید مسیر رشد صنعت آلومینیوم در منطقه را هموارتر کرده و فرصت‌های جدیدی را پیش روی سرمایه‌گذاران و فعالان در سراسر زنجیره ارزش می‌گذارد. قابل ذکر است که با تمرکز بر رسیدن به ظرفیت تولید ۱۰۰ درصدی، میزان آمادگی لازم تولیدکنندگان آلومینیوم در خاورمیانه به منظور پاسخ‌گویی به تقاضای فزاینده برای آلومینیوم در بخش وسایل نقلیه الکتریکی (EVs)، سیستم‌های انرژی تجدیدپذیر و محصولات فناور محور به طور چشمگیری افزایش پیدا می‌کند.

در پایان می‌‎توان عنوان کرد که صنعت آلومینیوم خاورمیانه در خط مقدم تحولات جهانی قرار دارد و تمرکز بر مولفه‌هایی نظیر پایداری، نوآوری و رسیدن به ظرفیت بهره‌برداری ۱۰۰ درصدی، به اولویت‌های اصلی این صنعت در منطقه مذکور تبدیل شده‌ است.

منبع: فلزات‌آنلاین و به‌ نقل از پایگاه خبری «AL Circle»

تعداد بازدید : 85

ثبت نظر

ارسال