Fa En چهارشنبه 19 دی 1403 ساعت 1 و 37 دقیقه

روحی جدید در کالبد آلومینیوم المهدی با هدف؛

"تولید مستمر و سودمند"

"تولید مستمر و سودمند"

باشگاه آلومینیوم: شرکت آلومینیوم المهدی در سال 1376 در منطقه ویژه اقتصادی صنایع معدنی و فلزی خلیج‌فارس در 78 کیلومتری غرب بندرعباس با 6 دیگ احیا آغاز به کار کرد و تا پایان سال 1381 با 120 دیگ به ظرفیت تولید 55 هزار تن در سال دست یافت و در اردیبهشت سال 1384 به ظرفیت اسمی یعنی 110 هزار تن رسید. در سال 1385 عملیات اجرایی فاز دوم این مجتمع آغاز در سال 1388 به بهره‌برداری رسید. این مجتمع در سال 1393 به شرکت فرآلیاژ گنو فروخته شد که متاسفانه واگذاری و خصوصی‌سازی آن به سرانجام خوبی نرسید و معضلات و تخلفات گسترده در بخش‌های منابع انسانی و مالی موجب ورود مجلس شورای اسلامی و سایر دولتمردان به این مسأله شد و به علت عدم انجام تعهدات از فرو آلیاژ گنو پس گرفته شد و گروه مپنا در سال 1397 جایگزین خریدار قبلی شد.

23 ساعت و 49 دقیقه

گروه مپنا در هنگام تحویل گرفتن آلومینیوم المهدی با موجودی بیمار و در حال احتضار روبرو بود که نفس‌های آخر را می‌کشید و باید سریعا تمهیداتی برای احیاء آن اندیشیده می‌شد.

گروه مپنا با توجه به پیشینه‌ای که در صنعت نیروگاهی داشت برای ایجاد نیروگاه برای این مجتمع اقدام کرد که فاز اول آن در بهمن ماه سال گذشته با ظرفیت 183 مگا وات به بهره‌برداری رسید.

در همین راستا باشگاه آلومینیوم گفتگویی با آقای دکتر برخورداری معاون بازرگانی آلومینیوم المهدی داشته است که در ذیل متن گفتگو را می‌خوانیم:

  • جناب دکتر برخورداری ضمن معرفی خود بفرمایید از چه زمانی در آلومینیوم المهدی مشغول به فعالیت شدید و در ابتدا با چه مشکلاتی روبرو بودید و برای رفع آن ها چه اقداماتی انجام شده است؟

اینجانب سعید برخورداری فارغ التحصیل رشته مهندسی مکانیک دانشگاه صنعتی شاهرود هستم و بیش از یکسال است که در سمت معاونت بازرگانی شرکت المهدی مشغول به فعالیت شده‌ام.

با توجه به سابقه‌ای که در صنعت پتروشیمی و پالایشگاه داشتم، پس از ورود به مجموعه آلومینیوم المهدی و حضور در صنعت فلزی آلومینیوم متوجه تفاوت ساختارهای سازمانی شرکت با صنعت نفت و گاز و پتروشیمی شدم. لذا احساس نیاز به تغییر رویکردها و فرآیندها به خصوص در حوزه بازرگانی به وضوح قابل مشاهده بود که موجب شد تدابیر و اصلاحات زیادی در این یکسال صورت گیرد. در این خصوص با هدایت و همراهی مدیرعامل محترم جناب آقای رجب پور و با الگو گرفتن از ساختار سازمانی صنعت نفت و گاز شروع به ترمیم ساختار کردیم.

همچنین از جمله دغدغه‌های بدوی شرکت مسأله تأمین نقدینگی و مواد اولیه و انرژی بود.

در حوزه انرژی با توجه به سرمایه‌گذاری بزرگ شرکت مپنا در خصوص احداث و راه‌اندازی سه فاز نیروگاهی با توان 546 مگاوات (دو فاز 183 مگاواتی توربین گازی و یک فاز 180 مگاواتی توربین بخار) که فاز اول توربین گازی نیروگاه المهدی در آذرماه سال 1402 با شبکه برق کشور سنکرون شد و فاز دوم توربین گازی 183 مگاواتی تا پایان سال 1403 و فاز سوم توربین بخار 180 مگاواتی تا پایان سال 1404 به بهره‌برداری خواهند رسید که با احداث و راه‌اندازی این نیروگاه، گام بزرگی در راستای کمک به ناترازی برق کشور و برق مورد نیاز کارخانه برداشته شده است.

در حوزه تأمین مواد اولیه با توجه به شرایط تحریمی کشور تدابیری اتخاذ شد تا موجودی انبار برای مواد اولیه مورد نیاز تولید برای حداقل چند ماه تأمین و دپو گردد. در این راستا و برای تأمین نقدینگی مورد نیاز تعامل و رایزنی‌های بسیاری با بانک‌ها در مورد دریافت تسهیلات صورت گرفت و همچنین با تغییر ترم پرداخت قرارداد به Differed payment مدیریت بخشی از این جریان نقدینگی از تأمین‌کنندگان معتبر و متعهد سازمان وام گرفته شد.

  • متاسفانه در سنوات گذشته شاهد تولیدات آف گرید توسط آلومینیوم المهدی بودیم درخصوص این مورد چه اقداماتی انجام شده است؟

عوامل موثر بر کیفیت شمش تولیدی عمدتا شامل: مواد اولیه، عملیات تولید، برق و هوای فشرده است که در این راستا در خصوص اصلاح فرآیند تأمین،  رویة بازرسی مواد اولیة از بازرسی در مقصد به بازرسی در مبدا تغییر پیدا کرده است و فرآیندهای بازرسی (ITP) تدوین شده است.

در مورد فرآیندهای تولید نیز شاخص‌های متعددی تعریف و پایش شد که به لطف خدا و همت همکاران، کیفیت شمش تولیدی المهدی روند رو به رشدی دارد و فرآیند کنترل کیفی همواره در حین تولید و پس از تولید به دقت صورت می‌گیرد.

در خصوص انرژی امسال با حمایت‌های گروه مپنا حداقل کاهش توان شامل حال آلومینیوم المهدی گردید و همچنین با تدبیر معاون محترم احیا، حداقل تعداد دیگ از مدار خارج شد.

همچنین در مورد افزاایش کیفیت آندهاب تولیدی نیز کارخانه آندسازی شرکت در حال اورهال است و کوره‌های پخت تخریب شده و درحال بازسازی است و ان شاا.. تا فروردین ماه سال آینده تولید خود را شروع می‌کند.

  • در بحث نیروی انسانی و ساختار سازمانی چه اقداماتی صورت گرفته است.

نیروی انسانی و کارگری در صنایع آلومینیوم اهمیت به سزایی دارد. در این بخش سعی شد با ابلاغ دستورالعمل‌ها و خط مشی‌های تدوین شده‌، همه پرسنل هم راستا با تفکرات مدیریت در جهت ارتقای اهداف شرکت آلومینیوم المهدی کوشا باشند و همچنین با برگزاری دوره‌های آموزشی و نیز روحیه بخشی به کارگران و پرسنل زحمتکش شرکت، رویکرد استراتژیکی اتخاذ گردد که همگی در راستای هدف اصلی سازمان که “تولید مستمر و سودمند است گام بردارند. دیدگاه مثبت جناب آقای مهندس رجب پور مدیرعامل محترم شرکت آلومینیوم المهدی و اعتقاد مدیریت به حمایت از کارکنان و اهمیت نیروی انسانی در سازمان، تاثیری شایانی در اجرایی شدن استراتژی سازمانی و همگام شدن نیروها داشته است.

در پایان تشکر ویژه‌ای دارم از هیات مدیره محترم بابت حمایت‌های ویژه و همچنین رویکرد مثبت و مساعد جناب آقای دکتر اولیا مدیرعامل محترم مپنا که در این روزهای سخت که بحث ناترازی برق و گاز، صنایع مختلف را شکننده و آسیب پذیر کرده است ایشان با همیت پیگیرانه مترصد رفع مشکلات کلان در حوزه انرژی شرکت المهدی بوده‌اند.

تعداد بازدید : 318

ثبت نظر

ارسال