اقتصاددانان مي گويند گرچه اقتصاد جهاني امسال عملكرد بهتري خواهد داشت اما بازار مس خلاف اين مسير را نشان مي دهد و آنچنان كششي نخواهد داشت تا بتواند عرضه مازادي كه دو سال از عمر آن مي گذرد، جذب كند.
قيمت اين فلز از اكتبر 2009 پس از كاهش 1.2 درصدي در11 ژانويه امسال به دليل نگراني بر سر افزايش توليد نسبت به تقاضا در پايين ترين سطح داد و ستد مي شد.
مس چين حداقل از سال 2010 تاكنون با كمترين ميزان رشد مصرف مواجه شده است؛ در حالي كه اقتصاددانان پيش بيني مي كنند همزمان ظرف چهار سال آينده رشد اقتصاد جهاني بهبود خواهد يافت اما كاهش قيمت مس كه موجب ضرر و زيان در بازار تمامي فلزات شد، ادامه خواهد يافت. يك دهه بازار پررونق مس منتهي به اين شد كه شركت ها توليداتشان را افزايش دهند و بانك مركزي امريكا براي افزايش نرخ بهره مذاكره كند، اما سرمايه گذاران يقين دارند كه بازار مس در آينده بيشتر متضرر خواهد شد چون اين فلز در سال گذشته بدترين عملكرد را در ميان ساير فلزات داشته و قيمت آن 18 درصد كاهش يافته است.
از جنبه تاريخي وضعيت بازار مس تقريبا چشم انداز روشني را در اقتصاد جهاني نشان مي داد اما در حال حاضر اين ديدگاه تغيير كرده است. در بورس فلزات لندن قيمت مس براي تحويل سه ماهه هر تن 6025 دلار بود اما در يازدهم ژانويه قيمت آن به 6017 دلار در هر تن كاهش يافت و بعد به سطح 5966 دلار در هر تن نزديكتر شد كه پايين ترين قيمت از اكتبر 2009 تاكنون است. قيمت اين كالا در 30 دسامبر سال گذشته افزايش نداشت.
قيمت هر تن 6000 دلار از نظر رواني و فني سطح مهمي است كه پيش بيني مي شود به 5800 دلار در هر تن تنزل پيدا كند.
بدبيني تجار نسبت به بازار مس
بر اساس نظرخواهي انجام شده توسط بلومبرگ از ماه اوت سال گذشته تجار و تحليلگران بيشتري نسبت به بازار مس بدبين شده اند كه از 18 شركت كننده در اين بررسي 10 نفر ديدگاه منفي و شش نفر ديدگاه مثبت داشتند و 2 نفر هم نظري ارائه ندادند.
تقاضاي مس امسال 380 هزار تن بيشتر خواهد شد كه دو برابر ميزان سال گذشته است اما پيش بيني مي شود اين ظرفيت مازاد پس از كاهش در سطح 98 هزار تن ثابت بماند.
با توجه به كاهش تقاضا براي مس در خارج از چين و اشتهاي كمتر براي تامين منابع مالي نشان از تقاضاي ضعيف براي فلز را دارد. احتمالا قيمت مس تا مدتي زير 6000 دلار در هر تن باقي بماند.
تخمين زده مي شود كه توليد ناخالص (GDP ) جهاني در سال 2015 حدود 2.77 درصد رشد داشته باشد و سپس در سال هاي 2016 به بالاي سه درصد برسد كه در سال 2014 اين رشد 2.43 درصد بود.
سرمايه گذاران فروش استقراضي ، مس را در كارگزاري كومكس نيويورك از 4455 واحد در هفته پاياني سال گذشته به 10881 واحد در هفته منتهي به 6 ژانويه افزايش دادند.
موجودي انبارهاي مس
موجودي مس در انبارهاي بورس فلزات لندن پس از افزايش 5.9 درصدي در هفته گذشته كه بيشترين ميزان از ژوئن 2013 است به 187 هزار و 400 تن رسيد.
موجودي انبارها در چين بر اساس گزارش بورس سلف شانگهاي از آوريل تاكنون به بالاترين سطح خود رسيده است. چين امسال 4.9 درصد بيشتر از سال گذشته مس مصرف خواهد كرد.
اطلاعات ماه جاري نشان داد كه ميزان رسمي توليد مس در چين به پايين ترين سطح خود در 18 ماه گذشته رسيد كه دليل آن ركود در بازار مسكن است كه به رشد اقتصادي اين كشور ضربه زده است.
معاملات فاينانس كه از مس براي گرفتن وام به عنوان وثيقه استفاده مي شد، سال گذشته پس از بررسي هاي انجام شده در خصوص فساد صورت گرفته در بندر كينگدائو ( سومين بندر بزرگ چين) متوقف شد.
با توجه به مشكلات جاري در جهان و بازارهاي نوظهور و چين بازار مس تحت فشار منفي قرار گرفته است و تجار چندان نسبت به بهبود بازار آن اميدوار نيستند.
مشكل و يا ريسك در اين خصوص در واقع سطح تقاضاست كه مي تواند وخيمتر هم بشود. در كومكس نيويورك قيمت سلف مس براي تحويل در ماه مارس با 0.1 درصد كاهش به 2.723 دلار در هر پوند ( پس از 1.1 درصد كاهش به 2.7255 دلار در هر پوند در روز قبل آن) رسيد.
كل حجم معاملات در هفته هاي گذشته 27 درصد بالاتر از ميانگين 100 روز گذشته بود.
در بورس سلف شانگهاي نيز قيمت قراردادي اين فلز براي تحويل در ماه مارس به 7029 دلار در هر تن تنزل پيدا كرد كه 0.8 درصد كاهش را نشان مي دهد و از ژوئيه 2009 تاكنون بي سابقه بوده است.
ثبت نظر