Fa En جمعه 2 آذر 1403 ساعت 21 و 0 دقیقه

پيش‌بيني آغاز هدفمندي يارانه‌ها از 15 آذر زمان و ميزان اصلاح قيمت‌ها در هدفمندي يارانه‌ها

پيش‌بيني آغاز هدفمندي يارانه‌ها از 15 آذر زمان و ميزان اصلاح قيمت‌ها در هدفمندي يارانه‌ها

ایران اکونومیست: در حالي با اتمام واريز يارانه‌هاي نقدي به حساب سرپرستان خانوار در 31 استان وارد فاز جديدي از اجراي طرح هدفمند كردن يارانه ها شديم كه همگان منتظر اعلام رسمي قيمتهاي جديد بنزين، گازوئيل، برق، گاز، نان و ديگر حاملها و تعيين زمان اجراي طرح هدفمندكردن يارانه ها هستند.

شنبه 22 آبان 1389 ساعت 23:7
Normal 0 false false false EN-US X-NONE FA MicrosoftInternetExplorer4

فارس: هرچند تا به امروز اطلاعات دقيقي از ميزان افزايش قيمت انواع حاملهاي انرژي و كالاهاي اساسي پس از هدفمندي يارانه ها اعلام نشده است، ولي كم و بيش خبرهاي كلي و يا از قول مقامهاي آگاه تا كنون منتشر شده است كه نگاه اجمالي و كلي به اين اخبار تاحدودي مي تواند چشم اندازي هر چند نامشخص از روزهاي پيش رو براي ما ايجاد كند.

*پيش‌بيني آغاز هدفمندي يارانه‌ها از 15 آذر

جبار كوچكي‌نژاد عضو كميسيون برنامه و بودجه مجلس هفته گذشته در گفت‌وگو با فارس در خصوص گزارش كميسيون ويژه طرح تحول اقتصادي كه روز چهارشنبه گذشته در جلسه غير علني مجلس قرائت شد اظهار داشت: در جلسه غيرعلني امروز صبح (چهارشنبه) كه با حضور وزير اقتصاد و دارايي و معاون پارلماني رئيس جمهور تشكيل شد گزارشي در خصوص قانون هدفمند كردن يارانه‌ها توسط كميسيون ويژه طرح تحول اقتصادي قرائت شد. وزير اقتصاد نيز توضيحاتي را به‌منظور برطرف كردن نگراني نمايندگان از نحوه اطلاع‌رساني و اجراي آن ارائه داد، همچنين مقرر شد جلسات اينچنيني به صورت مداوم در مجلس تشكيل شود.

وي تصريح كرده بود: گزارش كميسيون ويژه با اشاره به اجراي احتمالي قانون هدفمندي يارانه‌ها از نيمه آذرماه، درآمد دولت از محل آزاد‌سازي يارانه‌ها را در چهار ماه پاياني سال حدود 16 هزار ميليارد تومان پيشبيني كرد.
*
فرزين: قيمت برق و گاز بزودي اعلام مي‌شود

در عين حال چهارشنبه گذشته خبر ديگري نيز از هدفمندي يارانه ها از قول سخنگوي طرح اعلام شد مبني بر اينكه كارگروه طرح تحول اقتصادي با همكاري وزارتخانه هاي نيرو و نفت، اطلاعات و جزئيات تغييرات قيمتي برق و گاز را در روزهاي آينده اطلاع رساني خواهد كرد.

فرزين افزود: قيمت برخي ديگر از اقلام و كالاهاي مورد نياز مردم را نيز در آستانه اجراي قانون، اطلاع رساني خواهيم كرد؛ اين درحالي است كه توليدكنندگان و وزارتخانه ها در جلسات كارشناسي كارگروه طرح تحول اقتصادي حضور دارند.
وي تصريح كرده بود: كارگروه براساس چندين سناريو، اطلاعات قيمتي را به توليدكنندگان و وزارتخانه ها اعلام كرده است تا آنها بتوانند بر اساس اين سناريوها، آمادگي لازم را براي اجراي قانون كسب كنند؛ ضمن اينكه در آستانه اجراي قانون نيز، قيمت ها را به ريز و جزئي به مردم اطلاع مي دهيم.

*خبر وزير نيرو از افزايش 4هزار توماني قبض برق 70 درصد مشتركان

هرچند در باره قيمت دقيق برق گانه زني‌هايي مطرح شد ولي قيمت دقيق اعلام نشد، البته وزير نيرو در گفت و گو با فارس اطلاعاتي داد تا مردم نگران قيمت برق نباشند و اين اطلاعات به اين ترتيب بود كه قيمت برق به حدي افزايش مي يابد كه با آغاز هدفمندي يارانه 70 درصد مشتركان برق ماهانه كمتر از 4 هزار تومان به قبض برق آنها اضافه خواهد شد.

مجدي نامجو در پاسخ به اين سوال كه پس با اين قيمت جاي نگراني براي مردم نيست ادامه داد: ما مدت‌هاست كه داد مي‌زنيم مردم نگران نباشند.

خبرنگار فارس از وي پرسيد: معمولاً قبض برق هر دو ماه صادر مي‌شود اما شما مي گوييد ماهانه 4 هزار تومان به هزينه ها اضافه مي شود، بنابراين اگر هر دو ماه يك بار قبض برق صادر شود مي توان گفت 8 هزار تومان برق گران شده است.

نامجو پاسخ داد: قبض برق معمولا دو ماه يك بار صادر مي‌شود اما تلاش مي‌كنيم قبض برق را ماهانه صادر كنيم تا با طرح هدفمندي يارانه‌ها هماهنگ باشد.

وزير نيرو در پاسخ به اين سوال كه آيا قيمت برق نهايي شده است يا اينكه باز هم از اعلام آن خودداري مي‌كنيد تاكيد كرد: قيمت برق مشخص شده است ولي اعلام آن برعهده كارگروه تحول اقتصادي است و ما نبايد اعلام كنيم.
نامجو ادامه داد: ما اجازه نداريم كه فعلا قيمت برق را اعلام كنيم.

*وزير نيرو: قيمت 40 و 43 توماني برق را تائيد نمي‌كنم

همچنين در ماه گذشته دو قيمت 40 و 43 تومان هم براي برق اعلام شد كه وزير نيرو در گفتگو با فارس با تكذيب قيمتهاي 40 و 43 توماني برق گفت: بزودي قيمت واقعي برق براي 5 ماه باقيمانده سال در طرح هدفمندي يارانه‌ها اعلام خواهد شد.

مجيد نامجو تصريح كرده بود: قيمتهاي نهايي برق تعيين شده اما قرار شده كه اين قيمتها فعلاً اعلام نشود و هنوز رئيس جمهور اجازه اعلام قيمت‌ها را نداده است.

وي درباره دلايل عدم اعلام قيمت نهايي برق گفت: حتماً رئيس جمهور مصلحتي دانسته است كه گفته است اين را اعلام نكنيد من خودم از افرادي هستم كه به رئيس جمهور گفتم قيمت برق را اعلام كنيم اما حتما رئيس جمهور مصلحتي ديده كه كسي بدون هماهنگي با كار گروه تحول اقتصادي اين كار را انجام ندهد.
*
خبر يك مقام آگاه از اعمال قيمت جديد برق بر روي قبوض آذر ماه

در عين حال يك مقام مسئول در وزارت نيرو از اعمال قيمت جديد برق بر قبوض آذرماه امسال به فارس خبر داد. اين مقام مسئول گفت: هنوز قيمت نهايي برق ابلاغ نشده است اما آنچه كه نهايي شده اين است كه قيمت جديد برق در قبوض آذرماه اعمال خواهد شد و به نوعي قبض هاي جديد صادر خواهد شد.

وي در پاسخ به اين سؤال كه آيا صدور قبوض برق از آذر ماه ماهانه خواهد بود گفت: فعلا تا پايان سال جاري قبوض برق هر دو ماه يك بار صادر خواهد شد اما به احتمال زياد صدور ماهانه قبوض برق از سال آينده اجرا مي شود.
اين مقام مسئول در وزارت نيرو گفت: تلاش مي‌شود از سال آينده قبوض برق ماهانه صادر شود چرا كه براي صدور ماهانه قبوض برق نيازمند تلاش بيشتر همكاران و دو برابر شدن امكانات هستيم.

به گفته وي، اگر كنتورهاي هوشمند نصب و فراگير شود مشكل صدور ماهانه قبض برق نيز مرتفع مي شود.
*
برق صنعت 40 تومان و برق و گاز كشاورزي 9 و 60 تومان پس از هدفمندي يارانه‌ها

هرچند مسئولان مرتبط تر با هدفمندي يارانه ها خبري از قيمتها اعلام نكردند، ولي برخي مسئولان بخشي از جمله معاون امور اقتصادي و برنامه‌ريزي وزارت جهاد كشاورزي در گفت و گوي تفصيلي كه ماه جاري با فارس انجام داده بود، دل را به دريا زد و برخي از قيمتهاي تقريباً نهايي شده براي برق و گاز صنعت و كشاورزي پس از هدفمندي يارانه‌ها را اعلام كرد.

محمد‌علي نيكبخت در مورد قيمت حامل‌هاي انرژي بعد از هدفمندي يارانه‌ها گفت: در بخش كشاورزي قيمت گاز براي هر فوت مكعب 60 تومان و قيمت برق 9 تومان براي هر كيلووات ساعت تعيين شده است. قيمت برق در بخش صنعت نيز بعد از هدفمندي يارانه‌ها 35 تا 40 تومان تعيين شده است.

وي همچنين تصريح كرد: قيمت آب در بخش كشاورزي نيز بدون تغيير همچنان همانند سالهاي گذشته بدون دريافت وجه تحويل داده مي‌شود و نرخ بنزين در بخش كشاورزي هم همانند بخش‌هاي ديگر خواهد بود.

* افزايش قيمت آب امسال با كمي تاخير اجرا مي‌شود

درباره هدفمندي قيمت آب هر چند اخبار متفاوتي اعلام شد، ولي در يكي از دقيق ترين اخبار معاون وزير نيرو در امور آب و آبفا گفت: افزايش قيمت آب احتمالا همزمان با اجراي طرح هدفمندي يارانه‌ها و يا با كمي تاخير اجرا خواهد شد.
محمدرضا عطارزاده افزود: بسته ‌تعيين قيمت آب به كارگروه تخصصي طرح تحول اقتصادي داده شده است و اين كار گروه در حال مطالعه اين بسته بوده و اميد است كه در دو هفته آينده اين بررسي‌ها به اتمام برسد و در نهايت تصويب شود.

وي ادامه داد: طبق برنامه قيمت آب به صورت پلكاني در 5 سال افزايش خواهد يافت و ممكن است همزمان با طرح هدفمندي يارانه‌ها و يا با كمي تاخير اجرا شود.
متوسط قيمت تمام شده را به كارگروه اعلام كرده‌ايم اما اينكه مشخص است اين است كه در اين قيمت تمام شده تمام مصلحت‌ها ديده شده است و چون هنوز نهايي نشده است نمي‌توانيم مبلغ آنرا اعلام كنيم.
*
بنزين حداقل 400 تومان


هرچند درباره قيمت بنزين هنوز خبر دقيقي منتشر نشده است، ولي اوايل مهر ماه جاري يك عضو كميسيون اقتصادي خبري از تعيين بنزين 400 توماني از توسط دولت پس از هدفمندي يارانه ها داد كه گمانه زني درباره قيمت بنزين را بيشتر كرد.

حسن خسته‌بند در خصوص قيمت نهايي بنزين هنگام آزادسازي يارانه‌ها در سال جاري به فارس گفته بود: دولت به طول بهطور كامل اطلاعاتي در اين باره ارايه نكرده است، ولي بر اساس صحبت‌هاي انجام شده بنا بر اين شده كه دولت قيمت بنزين را بر مبناي فوب خليج فارس محاسبه كند.

وي ادامه داد: اگر فوب خليج فارس بالاي 400 تومان بود،دولت مابه‌التفاوت آن را به صورت يارانه پرداخت مي‌كند و اگر پايين‌تر بود مابه‌التفاوت آن با قيمت 400 تومان به عنوان درآمد دولت تلقي خواهد شد.
وي با تاكيد بر اينكه قرار بر اين شده است كه دولت بنزين را در رقم 400 تومان ثابت نگه دارد، تصريح كرد: احتمال دارد دولت بر مبناي اين طرح عمل كند.


*
وزير اقتصاد: بنزين 400 توماني از آبان "حتماً شايد "

خبر بنزين 400 توماني به حدي جريان ساز شد كه سخنگوي اقتصادي دولت در اولين نشست خبري خود پس از انتشار اين خبر در واكنش به اينكه "آيا گفته عضوكميسيون اقتصادي مجلس مبني بر فروش بنزين 400 توماني از آبان ماه را تائيد مي‌كنيد يا خير؟ "، از عبارت "حتماً شايد " استفاده كرد.

شمس‌الدين حسيني وزير امور اقتصادي و دارايي در جمع خبرنگاران در محل ساختمان كوثر رياست جمهوري در پاسخ به اين سوال كه يك عضو كميسيون اقتصادي مجلس اعلام كرد قيمت بنزين از آبان ماه 400 تومان خواهد شد، نظرتان چيست، با تاكيد بر اين كه قيمت واقعي هنگام اصلاح قيمت حاملهاي انرژي مشخص مي شود از لفظ "حتماً شايد " استفاده كرد كه برداشت خبرنگاران اين بود كه اين رقم اعمال حواهد شد.


*
افزايش قيمت سي‌ان‌جي تا 60 درصد قيمت بنزين پس از هدفمندي يارانه‌ها

آخرين خبري هم كه در باره قيمت سي ان جي اعلام شده است اين بود كه مدير صنايع خودرويي ستاد مديريت حمل‌ونقل و سوخت گفت: با اجراي قانون هدفمند كردن يارانه‌ها و بر اساس قانون، قيمت CNG تحويلي معادل 60 درصد قيمت بنزين خواهد شد؛ بنابراين گازسوز كردن خودرو آن‌هم از مجاري غيرمجاز نفعي براي دارنده خودرو نخواهد داشت.

حسين هاشمي اظهار داشت: با توجه به نزديك شدن زمان اجراي قانون هدفمند كردن يارانه‌ها مردم به سمت گاز سوز كردن خودروهايشان هجوم آورده‌اند تا از قيمت ارزان سوخت CNG يعني 40 تومان در هر مترمكعب بهره‌مند شوند.
وي تصريح كرد: علت اين مسئله بي‌اطلاعي مردم نسبت به افزايش قيمت CNG پس از هدفمند كردن يارانه‌ها است چنانكه در اين قانون به صراحت اشاره شده است كه قيمت CNG معادل 60 درصد ارزش سوختي بنزين پس از هدفمند كردن يارانه‌ها خواهد بود و تا پايان برنامه پنجم نيز بايد به 70 درصد قيمت صادراتي برسد.
وي افزود: اگر متوسط قيمت فعلي صادرات CNG را 300 تومان براي هر مترمكعب در نظر بگيريم كه به احتمال زياد در پايان برنامه بيش از اين ميزان خواهد بود، قيمت CNG مصرفي خودروها نيز بايد به 70 درصد آن رقم برسد.
*
قيمت "تبعيضي-ترجيحي "؛ گزينه احتمالي براي قيمت گاز

در حالي قيمت‌گذاري گاز طبيعي در راستاي هدفمندسازي يارانه ها با بررسي هاي كارشناسانه دولت گزينه هاي متعددي را پشت سر گذاشته است، اما به نظر مي رسد از بين 4گزينه مطرح در اين باره گزينه تعيين قيمت "تبعيضي-ترجيحي " براي گاز طبيعي انتخاب شده است.


دولت بعد از گذشت ماه ها 4 راهكار براي رسيدن به اهداف اين قانون انديشيد كه در راهكار اول افزايش قيمت به صورت يك منحني يكنواخت مطرح شد به طوري كه بايد قيمت گاز مشتركان خانگي از 130 ريال با افزايشي به‌طور متوسط سالانه 20 درصد در مدت 5 سال كاملاً آزاد شود.
با اين حال دولت راه كار دومي را نيز انديشيد كه اين راه كار عبارت بود از؛ افزايش قيمت گاز مشتركان به گونه‌اي كه بهاي اين حامل انرژي در سال اول و دوم اجراي قانون هدفمندي يارانه‌ها با شتاب و در سال‌هاي پاياني منحني با شيب كمتري افزايش يابد كه در صورت اجراي اين سناريو، قيمت گاز طبيعي در سال‌هاي اول و دوم به طور متوسط سالانه 30 درصد و در سال‌هاي پاياني تا 15 درصد به صورت تدريجي افزايش مي‌ يافت.
اما سناريوي سومي نيز مطرح شد كه طبق آن افزايش قيمت گاز طبيعي در سال هاي اوليه باشيب آرام و در سال هاي پاياني با شيبي تند صورت مي گرفت.
در اين ميان و در كنار انتخاب راه حلي مناسب براي رسيدن به اهدف قانون هدفمند كردن يارانه ها دولت بارها و بارها در نشست ها و محافل خبري به مشتركان پرمصرف گاز طبيعي تذكر مي داد و حتي از 15 مردادماه سال 89 اعمال جرايمي را براي دهك هاي هشتم و نهم و دهم به ترتيب زير اتخاذ كرد. با اين حساب دولت جرايم دهك هاي اول تا هفتم را ثابت نگه داشت اما جرايم دهك هشتم 2 برابر، دهك نهم تا 2.25 برابر و دهك دهم تا دو و نيم برابر افزايش داد و هم اكنون نيز اين نرخ جرايم اعمال مي شود.
گزارش فارس حاكي است دولت 3 سناريو براي افزايش قيمت گاز طبيعي در نظر گرفته بود اما در نهايت هيچ كدام از اين روش ها مورد تاييد هيات دولت قرار نگرفت. در نهايت محمد رضا فرزين سخنگوي كارگروه طرح تحول اقتصادي در خبري اعلام كرد كه مصرف كنندگان حامل هاي انرژي اگر الگوي بهينه مصرف را رعايت كنند هرگز نبايد نگران افزايش قيمت هاي ناشي از اجراي قانون هدفمند كردن يارانه ها باشند.
وي ادامه مي دهد: تعرفه ها در مورد گازطبيعي در طرح هدفمند كردن يارانه ها به گونه اي طراحي شده است كه اگر افرادي كه گاز بيشتر مصرف كنند، قيمت مصرف گاز اضافي آنها بيشتر مي شود ولي اين نرخ پلكاني است.
خبر فرزين حاكي از اين امر بود كه گويا دولت روشي را براي رسيدن به اهداف قانون هدفمند كردن يارانه ها در خصوص قيمت گاز انتخاب كرده است. در همين راستا بهروز مرادي مدير عامل سازمان هدفمند كردن يارانه ها با اشاره به اينكه قيمت حامل هاي انرژي گازطبيعي و برق در زمان اجراي قانون هدفمندكردن يارانه ها تبعيضي و ترجيهي خواهد بود، تصريح مي كند: قيمت هاي تبعيضي گاز و برق بر اساس سردسير و گرمسير بودن مناطق تعيين شده است.
*
قيمت 240 تا 300 توماني گندم پس از هدفمندكردن يارانه‌ها
درباره هدفمندي قيمت نان هم هر چند اخبار ضدو نقيضي بعضاً اعلام شد، ولي آخرين خبرها حاكي از اجراي قطعي هفدمندي قيمت نان است. در اين رابطه مدير عامل شركت بازرگاني دولتي ايران با بيان اينكه قيمت گندم پس از هدفمند كردن يارانه‌ها 240 تا 300 تومان خواهد بود، گفت: به همه مردم اين بشارت را مي‌دهيم كه وضعيت نان بهبود پيدا مي‌كند. ممكن است در يك چارچوب عقلايي قيمت آن افزايش پيدا كند اما با توافقات صورت گرفته بيشتر از يك حدي نخواهد بود.
همچنين رئيس اتحاديه قنادان و نان آزادپز تهران با رد هرگونه افزايش قيمت نان آزادپز و اعلام نرخ‌هاي مصوب نان آزادپز در تهران گفت: با اجراي طرح هدفمندي يارانه‌ها نان آزادپز ارزان مي‌شود اما به نظر نمي‌رسد قيمت شيريني كاهش پيدا كند.

 

 

 

تعداد بازدید : 914

ثبت نظر

ارسال