همین مقایسهها باعث شد که از ابتدای روی کار آمدن دولت یازدهم بحث افزایش وام مسکن در دستور کار قرار گیرد ولی نگرانی از تبعات افزایش بیمطالعه و عجولانه این اقدام باعث شد تا دولت در این زمینه دست به عصا حرکت کند تا اینکه بالاخره افزایش وام مسکن تایید شد.
هنوز از یادها نرفته است بر اساس آخرین آمارهای مرکز آمار ایران از قیمت مسکن در پایتخت که مربوط به بهار سال گذشته بود ، توان خرید وام مسکن 20 میلیون تومانی در سال 92 به کمتر از 5 متر مربع رسیده بود.
به این ترتیب بود که با یک حساب سرانگشتی می شد فهمید، برای آنکه توان خرید این وام معادل سال 84 شود باید وامهای مسکن تا 78 میلیون تومان افزایش پیدا کند.
به زبان ساده تر این یعنی با 20 میلیون تومانی زمان دولت احمدی نژاد در تهران در بهترین حالت می شد 5 متر خانه خرید!
همین مقایسهها باعث شد که از ابتدای روی کار آمدن دولت یازدهم بحث افزایش وام مسکن در دستور کار قرار گیرد ولی نگرانی از تبعات افزایش بیمطالعه و عجولانه این اقدام باعث شد تا دولت در این زمینه دست به عصا حرکت کند تا اینکه بالاخره افزایش وام مسکن تایید شد.
ماجرا هم از این قرار بود که اواخر سال گذشته، شورای پول و اعتبار در جلسه روز گذشته پس از بررسی نظرات کارشناسان مختلف سرانجام سقف تسهیلات ساخت و خرید مسکن را به مبلغ 35 میلیون تومان افزایش داد.
حالا اما در سال جدید اعلام شده که بر اساس مصوبه شورای پول و اعتبار میزان وام مسکن به عدد 45میلیونتومان (بههمراه 10میلیونتومان وام جعاله) افزایش یافته است.
اما نکته اینجاست که برای دریافت وام 45میلیونتومانی متقاضیان باید حداقل مبلغ سهمیلیونتومان را بهمدت یکسال در بانک مسکن بدون دریافت سود سپردهگذاری کنند. این سپرده بدون سود برای وام اولیه 20میلیونتومانی در بانک باقی میماند.
پس از سررسید، باید به میزان 15میلیونتومان برگههای حقتقدم دریافت وام از فرابورس خریداری شود. همچنین متقاضیان میتوانند با خرید اوراق حقتقدم بیشتر 10میلیونتومان وام جعاله را نیز دریافت کنند. به این ترتیب و بر اساس قیمتهای روز بهطور متوسط سهمیلیونتومان هزینه خرید اوراق حقتقدم میشود. این عدد بر اساس قیمت روزانه اوراق حقتقدم در نوسان است.
برای طی مراحل دریافت وام مبلغهای 45هزارتومان در یک مرحله و 76هزارتومان در مرحله بعد به عناوین مختلف مانند صدور تمبر و... به حساب بانک مسکن واریز میشود.
همچنین بانک مسکن از متقاضیان دریافت وام میخواهد یک حساب قرضالحسنه و یک حساب جاری برای دریافت وام افتتاح کنند. به این ترتیب در هنگام افتتاح حسابهای قرضالحسنه و جاری نیز هزینههای دیگری به متقاضیان تحمیل میشود. حساب جاری که مبلغ سهمیلیونتومان سپرده در آن قرار داده میشود، پس از دریافت وام از سوی بانک مسدود میشود. با این وجود متقاضی باید حساب دیگری برای پرداخت اقساط در این بانک باز کند که این اقدام نیز هزینههایی بههمراه دارد.
پس از طی مدت حداقل 10روز (در صورت دریافت استعلام ثبتی که بهطور متوسط 30روز زمان میبرد) بانک متقاضیان را به دفاتر ثبتی معرفی میکند. در این مرحله نیز دفاتر ثبتی برای وام 45میلیونتومانی مبلغ 780هزارتومان را بابت عقد قرارداد میان بانک و وامگیرنده دریافت میکنند. تمامی این رقم برخلاف روال عادی ثبت قراردادها از سوی متقاضی دریافت وام پرداخت میشود و وامگیرنده سهم خود و بانک را پرداخت میکند.
در نهایت بانک مسکن برای پرداخت وام 45میلیونتومانی حداقل چهارمیلیونتومان هزینه به وامگیرندگان تحمیل میکند. در نهایت نیز وامگیرنده طی مدت 12سال رقمی نزدیک به 85میلیونتومان را به بانک مسکن بازمیگرداند.
به این ترتیب است که رقم واقعی وام با تحمیل هزینه 4 میلیونی 41 میلیون تومان می شود که باید بیش از 2 برابر پس داده شود!
این در حالی است که افزایش وام مسکن منتقدان جدی هم دارد.منتقدانی که معتقدند هنوز برای افزایش وام مسکن زود بود.
آنها معتقدند این افزایش وام در درازمدت بی تاثیر است و با وجود افزایش مبلغ وام خرید مسکن این وام در سال 95 بار دیگر بیاثر شده و در قدرت خرید مردم در آن سال اثری نخواهد داشت.
در هر حال هر چند که افزایش وام مسکن می تواند به بی خانه ها کمک کند اما دادن وام به این شکل می تواند از جهاتی نیز مشکل زا باشد پرا که هم پس دادن ان مشکل است و هم گرفتن آن!
ثبت نظر