بازگشت پولهاي بلوكه شده نفتي ايران طبق توافقنامه ژنو و مبادلات بانكي در اين زمينه چندياست كه خبرساز شدهاست. برخي از نمايندگان مجلس و كارشناسان معتقدند كه شيوه بازگشت اين پولها به صورت اندك و قسطبندي شده آن هم از طريق بانكهاي خارجي بيشتر به نفع غرب بوده تا اينكه ...
بازگشت پولهاي بلوكه شده نفتي ايران طبق توافقنامه ژنو و مبادلات بانكي در اين زمينه چندياست كه خبرساز شدهاست. برخي از نمايندگان مجلس و كارشناسان معتقدند كه شيوه بازگشت اين پولها به صورت اندك و قسطبندي شده آن هم از طريق بانكهاي خارجي بيشتر به نفع غرب بوده تا اينكه كمكي به اقتصاد ايران كند. از سوي ديگر مطالبات ايران و وزارت نفت از اين كشورها كه سر به 10 ميليارد دلار ميزند در مقابل حجم پولي كه اين كشورها به صورت قسطي به ايران پرداخت ميكنند اندك به نظر ميآيند. نمايندگان مجلس معتقدند كه ساز و كار پرداخت پولهاي بلوكه شده ايران بايد تغيير كند و شيوه عادلانهتري در پيش گرفته شود.
از جمله مطالبات كشورمان از كشورهاي غربي ميتوان به طلب ایران از شرکتهای بزرگ نفتی اروپایی مانند شل و ساراس و امثال آنها اشاره کرد که بر اساس بعضی گزارشها رقم آن به 10 میلیارد دلار بالغ شده است. این مطالبات در شرایط خاصی متفاوت از مطالبات ایران از دیگر کشورها ایجاد شده است و تحویل نفت به آنها حتی پس از تحریمهای اتحادیه اروپا ادامه یافته است. جالب اينجاست كه بخشي از اين مطالبات به شرکتهای اروپایی از جمله شرکتهای یونانی باز میگردد که ایران هیچ ضمانتنامه معتبری برای دریافت پول خود از آنها دریافت نکرده است و حتی پس از انقضای زمان ضمانتهای قبلی به تحویل نفت به آنها ادامه داده است.
يك عضو کمیسیون اقتصادی مجلس هم معتقد است كه مدل آزادسازي پول نفت ايران هوشمندي غرب را نشان ميدهد. ايرج نديمي با تاکید براینکه شروط توافق ژنو در آزادسازی پول نفت ایران هوشمندی غرب را نشان داد، گفت: مشکلاتی در نقل و انتقال پول نفت ایران وجود دارد که مانع از ورود پولهای بلوکه شده به داخل کشور می شود. ایرج ندیمی در خصوص عدم ورود پول نفت ایران با وجود توافق ژنو به داخل کشور، اظهار داشت: اینکه پول نفت ایران به حساب بانک مرکزی در کشور سوئیس واریز شده بخاطر این است که کشور سوئیس بعد از تشدید تحریمها بعنوان حافظ منافع آمریکا بعنوان کشور واسط برای مبادلات ایران انتخاب شد. وی با اشاره به عدم ورود پولهای بلوکه شده ایران به داخل کشور، گفت : ایران می تواند از منابع آزاد شده در حساب بانکهای خارجی برای پیشبرد برنامهها و پرداخت هزینههای خارجی خود استفاده کند، بعنوان نمونه در مواردی که نقل و انتقال وجوه در داخل کشور مشکل دارد از این پولها می تواند استفاده کند.
این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس ادامه داد: باید توجه داشت که انتقال پول به داخل کشور همچنان با مشکل همراه است و ما نمی توانیم پولهای نفتی که در راستای توافق ژنو آزاد شده و خواهد شد را به داخل کشور بازگردانیم. ندیمی با تاکید براینکه تحریمهای بانکی کماکان پابرجاست، تصریح کرد: آمریکا مایل نیست که تحریم را یک ساله بردارد و به خاطر اهداف چندگانه خود مانع از رفع اشکالات نقل و انتقال وجوه به داخل کشور شده است. وی شرط توافق ژنو برای نحوه هزینه کرد پولهای آزاد شده و خرید کالای اساسی از این طریق را بعنوان کنترل مدیریت وجوه برشمرد و گفت: همانطور که تحریم را هوشمندانه وضع کردهاند لغو آنرا هم هوشمندانه در نظر گرفته و با برنامه با ما رو به رو شدهاند.
ثبت نظر