Fa En دوشنبه 1 بهمن 1403 ساعت 16 و 30 دقیقه

ذخایر معدنی ایران چقدر است؟

ذخایر معدنی ایران چقدر است؟

ظرفیت ذخایر معدنی ایران بسیار بیشتر از ارقام فعلی است و تا کنون فقط ۷ درصد مساحت کشور اکتشاف معدنی شده است.

سه شنبه 15 تیر 1395 ساعت 19:56

رئیس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی ایران تاکید کرد:‌ ظرفیت ذخایر معدنی ایران بسیار بیشتر از ارقام فعلی است و تا کنون فقط ۷ درصد مساحت کشور اکتشاف معدنی شده است.

به گزارش  باشگاه آلومينيوم، بهرام شکوری در مصاحبه با رادیو اقتصاد با بیان اینکه برآوردهای 50 میلیارد تومانی ذخایر معدنی بر اساس رخ نمون مواد معدنی در اکتشافات براورد شده است، گفت: ایران سرزمینی معدن خیز است و بر روی کمربند ذخایر معدنی مس، آلومینیوم و آهن قرار دارد.

وی افزود: اگر همه سرزمین را اکتشاف معدنی کنیم، ذخایر معدنی کشور تا دهها برابر نیز قابل افزایش خواهد بود و همه عناصر معدنی موجود در جدول مندلیف تا  67 نوع ماده معدنی در ایران وجود دارد.

شکوری افزود: برای اینکه اقتصاد معدنی ایران به تراز جهانی ارتقاء یابد، باید  از فناوری های نسل دومی در فرایند استخراج، تولید و فناوری به نسل یا موج چهارم فناوری برسیم که هزینه های تمام شده را به شدت کاهش می دهد و تنوع محصولات را نیز افزایش خواهد داد.

وی گفت‌: متاسفانه بخش خصوصی توانمند در اقتصاد ایران شکل نگرفته است و در دوره اجرای سیاست های کلی اصل  44 قانون اساسی هم به رغم واگذاری های انجام شده بودجه شرکت های دولتی دهها برابر افزایش یافته و دولت هم بزرگتر شده است.

شکوری گفت:‌ اگر چه تبدیل مواد خام به فرآورده های جدید ارزش افزوده زیادی ایجاد می کند، اما ممکن است مانند ذخایر فسیلی با گذشت زمان ارزش این مواد خام نیز کاهش یابد و باید همزمان با توسعه تجارت مواد معدنی به توسعه صنایع معدنی نیز کمک کنیم.

وی افزود: توسعه بخش معدن علاوه بر ایجاد اشتغال درمناطق محروم می تواند درآمدهای ملی را افزایش دهد و در همکاری های خارجی باید  بر جذب فناوری های نوین متمرکز شویم.

شکوری گفت: ایران با برخورداری از 27 میلیون تن ذخایر معدنی کشف شده و 57 میلیون تن ذخایر بالقوه در بین 15 قدرت معدنی جهان قرار  دارد و باید متناسب با ان بتوانیم ثروت تولید کنیم و باید هزینه حمل و نقل چندجانبه و یکپارچه  کاهش یابد و سرعت و شتاب ترانزیت هم بیشتر شود.

بنا براین گزارش، ایران با قرار گرفتن بر روی رگه های ارزشمند منابع معدنی هفت درصد ذخایر معدنی کل جهان را به خود اختصاص داده است، ارزش این منابع طبق برآوردهای اولیه 700 میلیارد دلار و براساس ارقام جدید تا هزار میلیارد دلار تخمین زده می شود. البته این امارها براساس عملکردهای اکشتافی است و هنوز کامل نیست.

تاکنون عملیات شناسایی ذخایر معدنی کشور در پهنه ای به گسترده صد هزار کیلومتر مربع انجام شده که این تنها هفت درصد پهنه سرزمینی کشور است، عملیاتی که منجر به شناسایی 68 ماده معدنی شده است و با اکتشافات جدید این تنوع مواد معدنی تا 80 قلم افزایش می یابد، از مس و روی گرفته تا سنگ آهن که شاخص ترین ماده معدنی کشور است.

ایران هم اکنون پانزدهمین تولید کننده فولاد و نهمین تولید کننده سیمان است،همچنین رتبه دهم تولید سنگ آهن، رتبه بیست و چهارم تولید آلومینیوم، رتبه نهم  در تولید مس و دومین تولید کننده سنگ های تزئینی جهان به ایران اختصاص دارد.

قرار است ظرفیت تولید فولاد کشوردر برنامه ششم توسعه به 50 میلیون تن، تولید مس کاتد به 400 هزار تن و آلومینیوم به 700 هزار تن افزایش یابد و پیش بینی می شود بخشی از برنامه های دولت در مسیر اشتغال و توسعه کشور با سرمایه گذاری در بخش معدن محقق شود.

ایران در مسیر کمربند مواد معدنی فلزی و غیرفلزی از طلا ، مس و غیره قرار گرفته است و بیشترین ذخایر معدنی در  استان های کرمان، یزد، آذربایجان شرقی و غربی، و گلستان ثبت شده است.

با وجود این ظرفیت ها و توانمندی های بالقوه در بخش معدن هنوز خام فروشی به عنوان برجسته ترین نقطه ضعف بخش معدن ایران  مطرح است، پاشنه آشیلی که موجب شده تا بخش اعظم ارزش افزوده و  اشتغال این بخش به راحتی از دسترس اقتصاد ملی کشور خارج شود.

 

 

تعداد بازدید : 752

ثبت نظر

ارسال