در حال حاضر شمش روي در بورس کالاي ايران عرضه ميشود، اما اگر سرب نيز همچون مس و آلومينيوم بهصورت منظم در بورس کالا عرضه و قيمتها براساس عرضه و تقاضا تعيين شود، از قيمت متعادل و بازار شفافتري برخوردار خواهد شد.
بررسيها نشان ميدهد که فلز سرب از ابتداي سال جاري ميلادي تا پايان ماه مه با شيب نزولي قيمتها روبهرو بوده، اما اين در شرايطي است که از ابتداي ماه ژوئن بهاي سرب تغيير مسير داده و نوسانهاي مثبتي را تجربه کرده است. آخرين قيمت براي اين فلز ۱۷۰۶ دلار به ازاي هر تن در بورس فلزات لندن ثبت شده است در حالي که سرب در سه ماه ابتدايي سال جاري به کمتر از ۱۶۰۰ دلار در هر تن نيز رسيده بود. در همين راستا، يکي از فعالان بازار محصولات فلزي در مورد علت کاهش قيمت جهاني اين فلز به «پايگاه خبري بورس کالاي ايران» گفت: علت کاهش بهاي فلز سرب را ميتوان بيشتر به بحث اقتصاد جهاني، کم شدن رشد اقتصادي کشورهايي مثل چين و هند دانست.
رضا مهديزاده افزود: افزايش مجدد قيمت سرب در اثر توسعه طرحها و رونق نسبي بازارهاي چين و هند به وجود آمده، اين در شرايطي است که در ماههاي قبل، اوضاع بازارهاي اين دو کشور مطلوب نبود و البته همچنان نيز کارشناسان به بازار چين و هند با ديده ترديد نگاه ميکنند.
رشد توليد و ضعف تقاضا در بازار داخل
اين فعال بازار محصولات فلزي به بازار داخلي سرب اشاره کرد و گفت: گسترش توليد سرب در بازار داخلي طي چند سال اخير بيشتر از رشد مصرف آن بوده است و اين امر باعث شده عرضه اين فلز در بازار بسيار زياد و تقاضا کم باشد که اين عدم تعادل در عرضه و تقاضا باعث شده سرب در بازار داخلي نيز طي ماههاي گذشته با روند نزولي قيمت مواجه شود.
مهديزاده درخصوص روند بازار داخلي سرب و همبستگي آن با بازارهاي جهاني نيز گفت: در حال حاضر قيمت تمام فلزات پايه به کف رسيده است و سرب اکنون با نرخ ۶ هزار و ۷۰۰ تومان در هر کيلو به فروش ميرسد، بنابراين در صورت بازگشت قيمت جهاني سرب به کانال مثبت و از طرفي با توجه به تقاضاي نهچندان قوي در بازار داخلي، ثبات قيمت اين محصول در ماههاي آينده پيشبيني ميشود.
تعادل قيمتها با عرضه سرب در بورس کالا
مهديزاده در رابطه با عرضه سرب در بورس کالاي ايران گفت: در حال حاضر تنها شمش روي در بورس کالاي ايران عرضه ميشود، اما اگر سرب نيز همچون مس و آلومينيوم بهصورت منظم در بورس کالا عرضه و قيمتها بر اساس عرضه و تقاضا تعيين شود، از قيمت متعادل و بازار شفافتري برخوردار خواهد شد. او در ادامه گفت: قيمت سرب در بازارهاي جهاني از مسائل سياسي تبعيت ميکند. مثلا نرخ بانکي در آمريکا، قيمت ارزها در بازارها، اتفاقاتي که در بورس شانگهاي رخ داده در روند قيمت سرب بسيار موثر و اثرگذار است. وي تصريح کرد: در کل تقاضاي سرب در بازار جهاني و داخلي کاهش پيدا کرده است و تقريبا ۷۰ تا۸۰ درصد سرب توليدي دنيا بازيافت ميشود که بازيافت سرب در باتري ماشينها استفاده ميشود.
ارتباط بازار سرب با صنعت خودرو
مهديزاده افزود: با توجه به اينکه بازيافت سرب در باتري خودرو استفاده زيادي دارد پس ميتوان گفت که اگر رشد توليد خودرو در بازار داخلي و خارجي افت پيدا کند در قيمت سرب تاثير مستقيمي داشته و اين فلز با کاهش قيمت نيز مواجه خواهد شد. اين فعال بازار در پايان افزود: از آنجا که ما هميشه در قيمت فلزات از بازارهاي بينالمللي تبعيت ميکنيم بنابراين اگر قيمت فلزي در بازار جهاني کاهش يا افزايش پيدا کند در بازار داخلي نيز تاثيرگذار است. البته ما به دليل اينکه شاهد صادرات و واردات اين محصول هستيم، مسائل تعرفه و ارز در قيمت فلزات تاثيرگذار است بنابراين اگر نرخ دلار در ايران بالا رود در اين صورت صادرات سرب زياد ميشود و واردات کاهش مييابد که اين به نفع صنعتمان است.
ثبت نظر