باشگاه آلومینیوم: مهدی شاهصنمی، تولیدکننده پروفیل آلومینیومی گفت: درحالیکه شرایط بازارهای جهانی متأثر از جنگ روسیه و اوکراین میتواند زمینهساز توسعه صادرات هرچه بیشتر محصولات آلومینیومی شود، بروکراسیهای اداری فراوان و وضع دستورالعملهای خلقالساعه، توانایی تحقق این مهم را از صادرکنندگان سلب کرده است.
بهگزارش باشگاه آلومینیوم، مهدی شاهصنمی در گفتوگو با فلزات آنلاین عنوان کرد: تولید در سال گذشته با چالشهای فراوانی همراه بود و سنگاندازیهای مسئولان در سال 1401 نیز ادامه داشته است. وضع قوانین خلقالساعه بدون کارشناسیهای لازم در بخش صادرات موجب شده است بسیاری از تولیدکنندگان با زیان مالی طی سه ماهه ابتدایی سال جاری مواجه شوند. تجارت خارجی کشور بهدنبال وضع دستورالعملهای ناگهانی از رونق افتاده است و درحالیکه نیازمند ارزآوری بیشتر در چنین شرایط اقتصادی زیر سایه تحریم هستیم، متأسفانه همکاریهای سازنده با صادرکنندگان صورت نمیپذیرد.
وی افزود: قوانین دست و پاگیر بسیاری توسط مسئولان در بخش تولید وضع میشود که ادامه فعالیت تولیدکنندگان را دشوار ساخته است. تولیدکننده درحالیکه با رشد هزینههای تولید طی ماههای اخیر روبهرو شده است و باید بهدنبال بهبود شرایط موجود باشد، ناچار است برای اخذ یک مجوز ساده به سازمانهای مختلف مراجعه کند که این مسأله منجر به هدررفت زمان و کاهش پتانسیل وی خواهد شد. بروکراسیهای اداری و همکارینکردن کارمندان ادارههای ذیربط، یکی از معضلات بزرگی است که با آن مواجه هستیم و متأسفانه هیچ چارهاندیشی برای رفع این مشکل از جانب مسئولان انجام نمیشود. درحالیکه مسئولان همواره درخصوص حمایت از تولید سخن میگویند اما واقعیت امر این است که ما انتظار خاصی از مسئولان نداریم و اگر چوب لای چرخ تولیدکننده نگذارند، میتوانیم به تولید خود ادامه دهیم.
طی روزهای آینده، نگران قطعی برق هستیم
مدیرعامل شرکت زرین پروفیل اراک درخصوص افزایش قیمت حاملهای انرژی، بیان کرد: تابستان سال 1400 با قطعی برق در زمانهای مختلف روبهرو شدیم و این معضل در سال جاری نیز آغاز شده است. متأسفانه متحمل خسارتهای فراوانی در این زمینه شدهایم و بسیاری از تجهیزات و ماشینآلات مجموعه همزمان با قطعی برق آسیب جدی دیدهاند. انرژی برق، نقش بسزایی در تولید محصولات آلومینیومی بهویژه پروفیل دارد و قطعی برق در زمان تولید، منجر به کاهش عمر مفید کورههای مورداستفاده در مجموعه و افزایش هزینه تعمیرات و نگهداری آنها میشود. درحالیکه این معضل در سال گذشته منجر به زیان 400 تا 500 میلیونی برای مجموعه شد، نگران هستیم چنین اتفاقی در سال جاری نیز رخ دهد و امیدواریم بتوانیم با این معضل مقابله کنیم. درحالیکه باید اطلاعرسانی لازم برای قطعی برق انجام شود، ما شاهد این معضل در خارج از برنامه اعلامشده در سال قبل بودیم. در سال 1401، اگر تولیدکننده در خارج از برنامه زمانبندی شده اقدام به تولید کند، برق مصرفی به میزان دو برابر محاسبه خواهد شد و این درحالی است که ما در سه شیفت کاری طی 24 ساعت مشغول تولید هستیم و با این شرایط باید هزینه هنگفتی را تنها برای برق مجموعه پرداخت کنیم. از سوی دیگر، قیمت گاز در سال گذشته به یکباره حدود هشتبرابر رشد پیدا کرد و مشخص نیست بر چه اساسی قیمت گاز را افزایش دادهاند. این درحالی است که گاز بسیاری از واحدهای تولیدی در زمستان سال پیش قطع میشد و تولید انواع محصولات فولادی، مسی و حتی آلومینیومی بهشدت کاهش یافت.
شاهصنمی در ارتباط با تأمین مواد اولیه در بورس کالای ایران، مطرح کرد: شمش آلومینیومی موردنیاز خود را از بورس خریداری میکنیم. اگرچه عرضه مواد اولیه در بورس کالا موجب شده است ساماندهی مطلوبی در این زمینه حاصل شود اما تفاوت قیمت شمش آلومینیوم در بورس کالا و بازار آزاد، شرایط تأمین ماده اولیه را با چالش مواجه کرده است. عرضه شمش در بورس باید بهنحوی باشد که خوراک موردنیاز صنایع پاییندستی فراهم شود و بهنظر میرسد شرکتهای بزرگ عرضهکننده شمش در این تالار صنعتی، بیشتر بهدنبال بازاریابی و سودآوری برای خود مجموعه هستند که بهدنبال آن، بسیاری از واحدهای کوچکمقیاس ناچار به خرید ماده اولیه از بازار آزاد خواهند شد. خوشبختانه چالش خاصی در ارتباط با تأمین ماده اولیه نداریم و بهدنبال افزایش کیفیت محصولات تولیدی هستیم. اگرچه از قراضه آلومینیومی نیز برای تولید پروفیل استفاده میکردیم که بهدلیل اختلاف قیمت بین شمش و قراضه، ناچار به تولید پروفیل با استفاده از شمش هستیم. ضمن اینکه استفاده از قراضه نیز چالشهای مختص به خود را دارد و باید کورههای خاصی برای این منظور درنظر گرفته شود. سازمان محیط زیست نیز مجوزهای لازم در این زمینه را به سادگی صادر نمیکند و به همین منظور، تولید پروفیل با استفاده از شمش مقرونبهصرفهتر است.
وی در ادامه به اهمیت بازیافت ضایعات آلومینیومی اشاره کرد و گفت: متأسفانه مقوله بازیافت در صنعت کشور مهجور باقی مانده است و سازمانهای ذیربط بهویژه محیط زیست سختگیریهای بسیاری را در این زمینه بهعمل میآورند. البته باید توجه داشت که تکنولوژی لازم جهت بازیافت محصولات آهنی و غیرآهنی نیز بهصورت گسترده در داخل وجود ندارد و برای مثال، قیمت یک کوره بازیافت قراضه آلومینیومی درحدود 200 تا 300 میلیون تومان است که با توجه به هزینه بالای تعمیرات و نگهداری، بهکارگیری از آن صرفه اقتصادی ندارد. اگر دانش و تجهیزات روز دنیا در زمینه بازیافت دراختیار تولیدکنندگان قرار بگیرد، میتوانیم اقدامات سازندهای را انجام دهیم. چراکه بازار ضایعات در داخل نسبت به سایر کشورهای همسایه مانند ترکیه از رونق بهتری برخوردار است و درصورتیکه تکنولوژی موردنیاز در این زمینه فراهم شود، میتوانیم از قراضه در تولید محصولات آلومینیومی استفاده کنیم. درحالیکه سایر کشورها اقدام به صادرات انواع قراضه میکنند و همین مسأله میتواند زمینهساز توسعه و گسترش تولید با استفاده از ضایعات آلومینیومی شود.
آرامش به بازار جهانی آلومینیوم بازگشته است
این تولیدکننده پروفیل آلومینیومی ضمن بررسی بازارهای جهانی صنعت آلومینیوم، تصریح کرد: جنگ روسیه و اوکراین در یک بازه زمانی کوتاهمدت، موجب رشد قیمت آلومینیوم تا مرز چهارهزار دلار شد. چراکه بزرگترین شرکت تولیدکننده آلومینیوم جهان یعنی روسال در کشور روسیه واقع شده است و این شرکت همزمان با آغاز جنگ این کشور با اوکراین، اقدام به کاهش عرضه جهانی آلومینیوم کرد که منجر به رشد قیمت چشمگیر این فلز استراتژیک شد اما با گذشت زمان، آرامش نسبی به بازارهای جهانی برگشت. بهنظر میرسد نقش چین بهعنوان بزرگترین مصرفکننده آلومینیوم جهان در این بین پررنگتر است و تأثیر بسزایی در تعیین قیمت جهانی این فلز داشته است. افزایش قیمت حاملهای انرژی در قاره اروپا، این فرصت را برای تولیدکنندگان داخلی فراهم ساخته است تا بتوانند ضمن افزایش تولید محصولات آلومینیومی، حضور مؤثری در بازارهای بینالمللی و صادراتی داشته باشند. بنابراین دولت میتواند در این شرایط با حمایت از صادرکنندگان، به ارزآوری مناسبی در داخل کشور دست پیدا کند.
شاهصنمی صادرات را عامل پیشرفت اقتصادی کشور دانست و گفت: شرکت زرین پروفیل اراک همواره نگاه ویژهای به بخش صادرت داشته است و انواع محصولات خود را بدون واسطه به عراق، افغانستان و کشورهای حوزه خلیجفارس صادر میکند. درحالیکه دولت باید مشوقهایی را برای صادرکنندگان درنظر بگیرد، در ابتدای سال جاری شاهد وضع عوارض صادراتی بر محصولات فلزی بودیم که این مسأله ضربه سختی را به تولید وارد کرد. ما ضررهای مالی فراوانی را بهدنبال این اقدام دولت متحمل شدیم و همچنان بهدنبال جبران خسارتهای پیشآمده هستیم. چندی پیش، درحالیکه تمام اقدامات لازم جهت صادرات محصول از گمرک انجام شده بود، دولت دستورالعمل پرداخت عوارض صادراتی را ابلاغ کرد و ما ناچار به توقف صادرات شدیم و بعضی از مشتریان خارجی خود را از دست دادیم. این درحالی است که با وجود تحریم، ما چارهای جز افزایش صادرات و بهدنبال آن ارزآوری به داخل کشور نداریم اما مشخص نیست که دولت بر چه اساسی شرایط را برای صادرکنندگان بیش از پیش دشوار میکند و امیدواریم در ادامه شاهد چنین اتفاقاتی در حوزه صادرات نباشیم.
لزوم آموزش نیروهای انسانی متخصص
وی در ادامه ضمن اشاره به اهمیت نیروی انسانی در تولید، اذعان کرد: توسعه و پیشرفت هر مجموعه، نیازمند نیروی انسانی فعال و متخصص است. مادامی که یک شرکت میتواند ظرفیت تولید خود را افزایش دهد و بهدنبال اجرای طرحهای توسعهای بیشتری است، بنابراین تمام تلاش خود را در زمینه جذب و بهکارگیری و همچنین حفظ نیروی انسانی بهکار خواهد گرفت تا به روند رو به رشد خود ادامه دهد. اگرچه در سال جاری، حقوق کارگران درحدود 57 درصد افزایش یافته است اما همزمان با رشد تورم و قیمت کالاهای اساسی، این افزایش دستمزد تأثیر چندانی در معیشت جامعه کارگری نخواهد گذاشت. مدیریت شرکت زرین پروفیل اراک با درنظرگرفتن پاداش و مشوقهایی برای نیروهای انسانی متخصص و غیرمتخصص، همواره بهدنبال نگهداشت نیروی انسانی شاغل در مجموعه بوده است و حقوق کارگران ماهیانه و در زمان مقرر پرداخت میشود. نکته مهم در این زمینه، خطر کاهش نیروی انسانی متخصص طی سه تا چهار سال آینده است که به یک معضل همهگیر در جامعه تبدیل خواهد شد و باید از هماکنون تمهیدات لازم برای رفع این چالش اندیشیده شود و کارفرمایان باید برنامهریزی مدونی برای مقابله با آن داشته باشند. متأسفانه درحالحاضر بسیاری از فارغالتحصلان بهدنبال اشتغال در بخشهایی غیر از تولید هستند و افرادی هم که پس از اخذ مدارک دانشگاهی وارد این عرصه میشوند، از تجربه لازم برای فعالیت در خط تولید برخوردار نیستند و تنها به سطح دانش و مدرک خود اکتفا میکنند. درواقع باید آموزشهای کاربردی لازم در دانشگاههای کشور برای دانشجویان رشتههای صنعتی تدارک دیده شود تا آنها بتوانند پس از اتمام تحصیل خود، نقش مؤثرتری در بخش تولید داشته باشند.
توانایی رقابت با کشورهای اروپایی را داریم
مدیرعامل شرکت زرین پروفیل اراک درخصوص شرایط بازار داخلی محصولات آلومینیومی، تصریح کرد: اگرچه پروفیل آلومینیومی توسط شرکتهای فعال داخلی به ویژه در استان مرکزی تولید میشود اما ازآنجاییکه توانایی مالی مشتریان افت پیدا کرده است، بنابراین شاهد کاهش کیفیت برخی از نمونههای مشابه در داخل هستیم. خوشبختانه صنعت آلومینیوم در کشور با پیشرفت قابلتوجهی طی سالیان اخیر همراه بوده است و بر همین اساس امکان رقابتپذیری با کشورهای مطرح اروپایی را دارا هستیم. بعضی از تولیدکنندگان پروفیل آلومینیومی اقدام به واردات تجهیزات و ماشینآلات جدید برای تولید محصول کردهاند و پیشرفتهای خوبی در این خصوص شکل گرفته است. اگر مسئولان حمایتهای لازم را از فعالان بخش خصوصی در زمینه بازاریابی و صادرات محصول بهعمل آورند، بدون شک میتوانیم رقابت خوبی با شرکتهای مطرح اروپایی داشته باشیم. جای خالی حمایت از صادرکنندگان بهشدت در صنعت کشور احساس میشود و نیازمند حمایتهای گسترده از جانب دولت در حوزه تجارت خارجی هستیم. ما بهدنبال صادرات پروفیل به یک شرکت اسپانیایی بودیم که متأسفانه بهدلیل نداشتن حامی و روابط اقتصادی مناسب، نتوانستیم با این شرکت همکاری کنیم. بهمنظور برقراری ارتباط با سایر کشورها، بر توان و دانش خود تکیه کردهایم و این درحالی است که دولت باید از تولیدکنندگان داخلی برای برقراری روابط تجاری حمایت کند.
شاهصنمی در پایان یادآور شد: حمایت از تولید، تنها خواسته فعالان صنعتی است و اگر دولت حمایت از صادرکنندگان را در دستورکار خود قرار دهد، بهزودی شاهد توسعه صنعت کشور خواهیم بود. امیدوار هستیم با کاهش مشکلات در آینده نزدیک، بتوانیم طرحهای توسعه بیشتری را اجرا کنیم و همواره بهدنبال افزایش تولید محصولات باکیفیت و استاندارد هستیم.
برچسب ها
ثبت نظر