آلودگي هواي تهران اين روزها در شرايطي به مرحله هشدار رسيده كه با گذشت چندين ماه از طرح موضوع تعيين استانداردهاي جديد آلايندگي خودروها، هيات دولت تاكنون تصميم نهايي و ابلاغيهاي در اين خصوص به خودروسازان و ديگر دستگاههاي مربوطه نداشته است.
به گزارش خبرنگار اقتصادي خبرگزاري فارس، تيرماه امسال محسن صالحي نيا، مديركل نيرو محركه وزارت صنايع از توافق وزارت صنايع و سازمان حفاظت محيط زيست در مورد تعيين استاندارد آلايندگي خودروها خبر داده و گفته بود: بر اساس اين توافق مقرر شد توليد و آلايندگي خودروها تا انتهاي سال 90 بر اساس استاندارد يورو 2 صورت گيرد و از ابتداي سال 91 نيز استاندارد آلايندگي يورو 4 اجرايي شود.
اين در حالي است كه در شهريورماه محمدي زاده، رئيس سازمان حفاظت محيط زيست با بيان اينكه جدول استاندارد آلايندگي خودروها در هيئت دولت هنوز نهايي نشده است، اعلام كرد وزارت صنايع با پيشنهاد ما مبني بر ارتقاء شاخصهاي آلايندگي در هر دو سال يكبار موافق است و اميدواريم اين جدول طي دو ماه آينده مصوب شود.
وي گفته بود: پيشنهاد وزارت صنايع در خصوص تعيين جدول استاندارد آلايندگي خودروها، رعايت استاندارد يورو 2 تا انتهاي سال90 و اعمال استاندارد يورو 4 از ابتداي سال 91 بود، ولي ما معتقديم شاخص آلايندگي بايد براي سال 89 يورو 3 ، سال 91 يورو 4 و از سال 93 نيز استاندارد يورو 5 اعمال شود.
اين بحثها در شرايطي مطرح است كه با گذشت بيش از 8 ماه از سال، هنوز مصوبه اي از سوي هيات دولت براي الزام خودروسازان به رعايت استانداردهاي جديد صادر نشده است.
در اين خصوص با احمد نعمتبخش، دبير انجمن خودروسازان گفتوگو كردهايم كه در ادامه ميخوانيد:
*بحث تعيين معيارهاي جديد توليد و آلايندگي خودروهاي داخلي به كجا رسيد؟
نعمت بخش: استاندارد آلايندگي خودروها اخيرا در كميسيون زيربنايي دولت به تصويب رسيده و ما منتظر ابلاغ آن هستيم. طبق اين مصوبه، استاندارد يورو 2 در مورد خودروهاي توليد داخل تا سال آينده اعمال ميشود و از سال 91 به بعد نيز استاندارد يورو 4 مد نظر خواهد بود.
توليد خودرو در سالهاي 82 و 83 بر اساس استاندارد يورو 1 صورت ميگرفت و از سال 84 به بعد، استاندارد يورو 2 اعمال ميشود و هم اكنون نيز خودروهاي توليد داخل بر اساس استاندارد يورو 2 توليد ميشوند.
*استانداردهاي اعمالي در ايران تا چه حد با معيارهاي جهاني مطابقت دارد؟
نعمت بخش: اين استانداردها بر اساس معيارهاي اروپايي تعيين ميشوند. به عنوان مثال استاندارد يورو 2 در ايران بر اساس ميانگين مصرف سوخت خودروهاي اروپايي( كه مطابق با استاندارد يورو 2 بود)، تعيين شده است.
*يكي از دلايل تاخير در اعمال استانداردهاي جديد مصرف سوخت خودروها، عدم تامين به موقع سوخت توسط وزارت نفت عنوان ميشود، آيا در مصوبه جديد به اين مسئله توجه شده است؟
نعمت بخش: بله، طبق اين مصوبه، استاندارد يورو 4 از سال 91 به بعد به شرطي اعمال ميشود كه سوخت مورد نياز خودروها از 6 ماه پيش از اعمال استاندارد، توزيع شود.
*اخيرا بحثهايي در مورد لزوم جلوگيري از تردد خودروهاي با مدل قبل از سال 82 در تهران از سال 90 مطرح شده است، آيا امكان اجرايي شدن اين طرح وجود دارد؟
نعمتبخش: منظور از اجراي اين طرح آن است كه خودروها مطابق با استانداردهاي مد نظر در سال توليدشان، به روز رساني و معاينه فني شوند كه اين مسئله كمك زيادي به كاهش آلايندگي هوا خواهد كرد.
در اين صورت، اگر خودرويي در سال 82 بر اساس استاندارد يورو 1توليد شده باشد، مصرفكننده بايد آن خودرو را مطابق با استاندارد يورو 1 نگهداري كند تا آلايندگي به همراه نداشته باشد. طبق مصوبه هيئت وزيران، سازمان حفاظت محيط زيست ميزان آلايندگي خودروهاي توليد داخل را كنترل ميكند. نگهداري خودرو تأثير زيادي در كاهش آلايندگي آن دارد، به عنوان مثال در خودروهاي كاربراتوري، تعويض ديرهنگام فيلتر هوا باعث آلاينده بودن اين خودروها ميشود.
در شرايط فعلي كه با بحران آلودگي هوا روبرو هستيم بايد توجه بيشتري به معاينه فني خودروها شود.
ثبت نظر