پنجشنبه دهم تيرماه، روزي مهم براي فعالان بازار سرمايه بهخصوص تالار نقرهاي بود. از يک طرف خبر عضويت بورس کالاي ايران در فدراسيون جهاني بورسها اعلام شد و از سوي ديگر در نشستي رسمي بورس کالاي ايران و پاکستان تفاهمنامه همکاري امضا کردند؛ زواياي اين دو رويداد و اظهار نظرهاي مسوولان را در اين گزارش ميخوانيد.
صبح روز پنجشنبه طي نشستي رسمي در سازمان بورس و اوراق بهادار که با حضور اعجازعلي شاه، رئيس بورس کالاي پاکستان، محمد فطانت رئيس سازمان بورس و اوراق بهادار، حامد سلطاني نژاد مديرعامل بورس کالاي ايران و مديران ارشد بازار سرمايه برگزار شد، تفاهمنامه همکاري ميان بورس کالاي ايران و بورس کالاي پاکستان منعقد شد. اين تفاهمنامه در راستاي تسهيل تجارت ميان دو کشور منعقد شده که تبادل تجربيات و دانش در حوزه بازارهاي کالايي بهخصوص انعقاد قراردادهاي مشتقه و انجام معاملات کالاها بهصورت فيزيکي و اوراق بهادار مبتني بر کالاها ميان دو بورس از بندهاي اين قرارداد بود.
ثبت اتفاقي خوشايند در بازار سرمايه ايران
رئيس سازمان بورس و اوراق بهادار صبح روز پنجشنبه در مراسم امضاي تفاهمنامه همکاري ميان بورس کالاي ايران و بورس کالاي پاکستان، از عضويت بورس کالاي ايران در فدراسيون بورسهاي جهاني WFE خبر داد. فطانت با اعلام تبريک نسبت به عضويت بورس کالاي ايران در فدراسيون جهاني بورسها WFE اظهار کرد: امروز شاهد اتفاق خوشايندي در بازار سرمايه ايران هستيم و آن، عضويت بورس کالاي ايران در فدراسيون جهاني بورسها است. رئيس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: بورس کالا به تازگي با دريافت نامهاي از سوي فدراسيون جهاني بورسها، عضو WFE شد و در اجلاس بعدي اين نهاد شرکت ميکند. همچنين اميدوارم اين اتفاق بهزودي براي ساير بورسهاي کشور نيز رخ دهد. فطانت در ادامه به امضاي تفاهمنامه همکاري بورس کالاي ايران با بورس کالاي پاکستان اشاره کرد و گفت: ايران و پاکستان دو همسايهاي هستند که از سالها قبل و در طول تاريخ داراي ارتباطات اقتصادي و فرهنگي عميقي بودهاند. به اين ترتيب بايد از اين فرصت به وجود آمده براي هر دو کشور به نحو احسن استفاده کنيم. وي افزود: ايران از نظر جغرافيايي در منطقهاي حضور دارد که بيش از ۵۰۰ ميليون نفر در آن زندگي ميکنند و اين به آن معناست که بازاري بالقوه و بکر براي توسعه مناسبات اقتصادي با کشورهاي همسايه از طريق بازار سرمايه وجود دارد.رئيس سازمان بورس و اوراق بهادار با بيان اينکه توسعه روابط بورس کالاي ايران و بورس کالاي پاکستان ميتواند در راستاي مبادلات فيزيکي کالا، معاملات اوراق بهادار مبتني بر کالا و بازارهاي مشتقه صورت گيرد، گفت: افزايش حجم و ارزش معاملات ميان بورس کالاي ايران و پاکستان ميتواند به صادرات و واردات کالاها ميان دو کشور کمک کند تا اين امر در بستري شفاف، قانونمند و تاثيرگذار بر قيمتهاي منطقهاي و هدفمند صورت گيرد.
بورس کالا پيشگام در ارتباط با بازارهاي مالي خارجي
به گفته رئيس سازمان بورس و اوراق بهادار، يکي از پيچيدهترين امور در نظامهاي اقتصادي، ارتباط بازارهاي مالي کشورها بهصورت واقعي به يکديگر است که امروز با امضاي اين تفاهمنامه، بورس کالاي ايران در اين زمينه پيشقدم شده و اميدواريم بهزودي ثمرات اين ارتباط بين بورسي براي اقتصاد کشور نمايان شود. فطانت با بيان اينکه اقدامات و روابط بينالملل بورس کالاي ايران در حال توسعه است، اظهار کرد: استقرار تابلوي معاملات بورس کالاي ايران در چند کشور همسايه از برنامههاي آينده اين بورس است تا وقتي محصولي از طريق اين تابلوها مورد معامله قرار گرفت، جريان معاملات بهصورت شفاف، با قيمتي منطقي، روندي بينالمللي و براساس استانداردهاي جهاني صورت گيرد. علاوهبر اين گسترش نظام انبارداري توسط بورس کالا در دستورکار است تا معاملات گواهي سپرده کالايي در بعد بينالمللي آغاز شود که اين موضوع يکي از مفاد تفاهمنامه با بورس کالاي پاکستان نيز هست.
کمک به تجارت ٥ ميليارد دلاري
مديرعامل بورس کالاي ايران نيز در مراسم امضاي تفاهمنامه همکاري ميان اين بورس با بورس کالاي پاکستان گفت: بورسها يک سازوکار و ساختاري شفاف و نظاممند را فراهم ميکنند تا مبادلات تجاري کشورها از جمله ايران و پاکستان تسهيل شود. حامد سلطاني نژاد با بيان اينکه اقتصادهاي پيشرفته از طريق بورسهاي کالايي به دستاوردهاي بزرگي رسيدهاند، افزود: ارزش مبادلات تجاري ايران و پاکستان، يک ميليارد دلار است که هدفگذاري مورد توافق روساي جمهور دو کشور ۵ ميليارد دلار بوده که بورسهاي کالايي دو کشور ميتوانند براي رسيدن به اين هدف کمک شاياني کنند. وي اظهار کرد: بورس کالاي پاکستان در زمينه بازار مشتقه بر پايه کالاهاي مختلف داراي تجربيات ارزشمندي است و بورس کالاي ايران نيز در حوزه اوراق مبتني کالا، اوراق سلف و ساير اوراق صکوک اقدامات موفقي را داشته است که بهزودي تبادل اين تجربيات و دانش آغاز ميشود.
سلطاني نژاد گفت: بورس کالاي پاکستان به دنبال راهاندازي رينگ معاملات محصولات کشاورزي است که ما علاوهبر سابقه معاملات فيزيکي، در اجراي ماده ۳۳ قانون افزايش بهرهوري بخش کشاورزي و معاملات گواهي سپرده کالايي نيز داراي تجربياتي هستيم که به نظر ميرسد مسوولان و کارشناسان بورس کالاي پاکستان از اين شيوه معاملاتي و نظام قبض انبار استقبال کنند.مديرعامل بورس کالاي ايران با بيان اينکه براي استقرار تابلوي مشترک معاملات محصولاتي همچون پتروشيمي و فرآوردههاي نفتي مانند قير رايزنيهايي انجام شده است، افزود: بورس ها، دسترسي به بازارها را براي فعالان مرتبط با بازار محصولات مختلف فراهم ميکنند بهطوريکه ميتوانيم دسترسي فعالان بازار پاکستان را به کالاهاي صادراتي ايران تسهيل کنيم و در طرف مقابل، خريداران ايراني محصولات مورد نياز پاکستان را از طريق بورس کالا براي بازار داخل تامين کنند.
بهگفته سلطانينژاد، توسعه مبادلات بينالمللي از طريق بورسهاي کالايي علاوهبر اينکه به طرفين معامله نسبت به کيفيت، قيمت و پرداخت به موقع وجوه اطمينان ميدهد، شرايط دادوستد کالاها در روندي استاندارد و شفاف را مهيا ميکند به طوريکه در صورت رونق اينگونه مبادلات، امکان نيازسنجي کشورها و برنامهريزي متوليان امر در جهت توليد، صادرات و واردات محصولات ايجاد ميشود.
تاثير عملي برجام در ارتباطات بينالملل
مديرعامل بورس کالاي ايران در ادامه از عضويت بورس کالاي ايران در فدراسيون جهاني بورسها خبر داد و گفت: ما به خاطر شرايط تحريم از عضويت در نهادهاي بينالمللي محروم بوديم، اما پس از امضاي برجام و با ورود به دوران پساتحريم، فرصتي ايجاد شد تا بتوانيم به عضويت فدراسيون بورسهاي جهاني دربياييم. وي با بيان اينکه فدراسيون بورسهاي جهاني، معتبرترين تشکل و نهادي است که بورسها ميتوانند عضو آن شوند، به مزاياي اين عضويت اشاره و اظهار کرد: تطبيق بورس کالاي ايران با استانداردهاي بينالمللي، ارتباط هرچه بهتر و بيشتر با بورسهاي کالايي دنيا، حضور در کارگاههاي تخصصي فدراسيون و تبادل تجربيات و دانش و همچنين معرفي و به اشتراک گذاشتن بازارهاي جديد مالي در بين اعضا و در نهايت، توسعه فعاليتهاي اقتصادي مانند پوشش ريسکهاي کشوري از طريق بورسها از جمله مزاياي عضويت بورس کالا در WFE به شمار ميرود.
نفوذ در قيمتهاي بينالمللي با مکانيزم بورس
رئيس بورس کالاي پاکستان نيز در اين مراسم گفت: ايران و پاکستان داراي روابط و نقاط مشترک بسياري هستند و امروز با امضاي اين تفاهمنامه همکاري، فرصت جديدي پيش روي اقتصاد دو کشور قرار گرفته است. اعجاز علي شاه با بيان اينکه ميتوان با توسعه مبادلات و روابط ميان بورسهاي کالايي دو کشور به دستاوردهاي بزرگي در اقتصاد رسيد، افزود: سابقه معاملات انواع محصولات کشاورزي همچون برنج، شکر، گندم و... به همراه وجود بازارهاي مشتقه در بورس کالاي پاکستان وجود دارد و در نظر داريم تا بخشي از تجارت و مبادلات کالايي مورد نياز دو کشور را از طريق بورسها تجربه کنيم. رئيس بورس کالاي پاکستان اظهار کرد: اين معاملات ميتواند به صورت فيزيکي يا بر پايه ابزارهاي نوين مالي انجام شود و به مرور گسترش يابد. به گفته وي، دادوستد کالاها از طريق بورسها علاوهبر نظاممند و شفاف شدن روند معاملات ميتواند بر قيمتهاي منطقهاي نيز تاثيرگذار باشد.
ثبت نظر