وضعیت مسکن و خانه دار شدن مردم هنوز حال و روز خوشی ندارد و هنوز هم با وجود رکود بازار و کمی ارزانی بسیاری از مردم قدرت خرید مسکن راندارند.
وضعیت مسکن و خانه دار شدن مردم هنوز حال و روز خوشی ندارد و هنوز هم با وجود رکود بازار و کمی ارزانی بسیاری از مردم قدرت خرید مسکن راندارند.
هنوز از یاد نرفته که اواخر سال گذشته، معاون وزیر راه و شهرسازی متوسط قیمت خانه در تهران را متری 3.8 تا چهار میلیون تومان اعلام کرده بود و گفته بود : قیمت مسکن به کف بازار رسیده و متقاضیان مصرفی میتوانند برای خرید اقدام کنند. تا به این ترتیب خریداران را مطمئن سازد که کف قیمت بازار مسکن همین است و منتظر ارزانی های بیشتر خانه نباشند و برای خرید اقدام کنند.
این در حالی بود که بازار اجاره بها در آن روزها نا منظم تر از همیشه و بدون نظارت جدی روند صعودی خود را طی می کرد و صاحبخانه ها و بنگاه دارها بدون هیچ ضابطه و قانونی هر نرخی را که می پسندیدند برای خانه های خود اعلام می کردند و موجر هم نا چار به پذیرش بود.
وضعیتی که با نگاه سرسری به بازار مسکن نیز می توان فهمید که هنوز هم ادامه دارد و هر چند نرخ خرید و فروش مسکن اندکی ثبات یافته اما بازار اجاره بها همچنان بی در و پیکر به کار خود ادامه می دهد.
از سوی دیگر وضعیت خرید و فروش مسکن هم بهتر از این نیست وبررسي ها نشان مي دهد در حال حاضر بيشترين ميزان تمرکز سازندگان و حتي خريداران به سمت پروژه هاي تجاري رفته است.
گزارش هاي رسمي تاييد مي کند حجم سرمايه گذاري در مسکن، مسکوني طي يکسال گذشته تنها 8 درصد رشد داشته درحالي که حجم سرمايه گذاري در مسکن تجاري و بخصوص فروشگاه هاي موسوم به مال 40 درصد افزايش داشته است.
اين آمارها نشان مي دهد وضعيت بازار در حالت مطلوب قطعي قرار ندارد و تنها حرکت به سمت پروژه هاي تجاري با اقبال مواجه مي شود. هنوز گزارش جديدي نيز از ساخت و ساز 40 درصد پروانه هاي ساختماني صادر شده معطل مانده منتشر نشده است.
تحليلگران بازار اعتقاد دارند که فاصله ميان قيمت متوسط فروش ملک در تهران و شهرهاي بزرگ با حداقل درآمد شهروندان دليل اصلي رکود بازار مسکن است. متوسط قيمت ملک در تهران 4 ميليون و 200 هزار تومان در نظر گرفته شده است. ميزان متوسط خط فقر نيز در تهران و شهرهاي بزرگ يک مليون و 500 هزار تومان است. به گفته مرکز آمار ايران آخرين رقم درآمد خانوارهاي شهري نيز در فصل بهار به عدد يک ميليون و 800 هزار تومان رسيده است.
براين اساس خانوارهاي دهک هاي چهارم تا هشتم یعنی طبقه متوسط،تنها درآمدي 300 هزار تومان بالاتر از خط فقر دارند. اين گروه براي تامين هزينه خريد يک متر آپارتمان در تهران بايد 14 ماه با پس انداز 300 هزار تومان مازاد درآمدشان که آنها را بالاتر از خط فقر نگاه مي دارد، اقدام به خريد کنند.
در صورتي که بعد خانوار عدد 4 ( بعد رسمي خانوار 3.7 است) در نظر گرفته شود و متوسط بهره مندي فعلي شهروندان به ازاي هر نفر 15 متر در نظر گرفته شود، خانوار چهار نفره براي خريد يک آپارتمان 60 متري بايد 840 ماه به ميزان 300 هزار تومان از پس انداز خود را ذخيره کند.
اين خانواده تنها در صورتي که قيمت ملک ثابت باقي بماند پس از زندگي 840 ماه روي خط فقر مي تواند به خواسته خود برسد. محاسبات رسمي نيز نشان مي دهد که با توجه به پس انداز يک سوم يک عضو خانواده بايد 32 سال پس انداز براي خريد خانه صورت گيرد.
این یعنی عملا خرید خانه برای بسیاری از مردم در کلان شهرهایی مانند تهران ناممکن است.
این در حالی است که به تازگی،حسن روحانی با توجه به اهمیت برنامهریزی در افزایش بهرهوری در این بخش، بر ضرورت اقدام هماهنگ در بهسازی بافت فرسوده شهری تأکید کرده و از وزارت راه و شهرسازی خواست مقدمات اجرای طرحهای نمونه در تجمیع و تبدیل واحدهای غیراستاندارد با تأمین مسکن مناسب برای ساکنان و ایجاد فضای سبز مناسب را با تشویق بخش خصوصی فراهم کند.
روحانی با اشاره بر مصوبه اخیر حمایتی مسکنی دولت دستور داده: با عملیاتی کردن طرح مسکن حمایتی، نیاز زوجهای جوان به مسکن مورد توجه قرار گیرد. همچنین مصوبه مربوط به مسکن روستایی با تأمین تسهیلات لازم اجرایی شود.
رئیسجمهور همچنین بر اصلاح طرح مسکن مهر و تأمین خدمات زیرساخت برای واحدهایی که آماده تحویل شده و میشوند، تأکید کرد ه و حالا باید منتظر ماند و دید با این دستورات آیا بالاخره قشر متوسط می توانند خانه دار شوند؟
ثبت نظر