معاون فني نظام مهندسي ساختمان خراسان رضوي گفت: برج تجاري-اداري سلمان مشهد که شب گذشته دچار آتش سوزي شد، مهندس ناظر و مجوز بهره برداري نداشته است.
![]()
معاون فني نظام مهندسي ساختمان خراسان رضوي گفت: برج تجاري-اداري سلمان مشهد که شب گذشته دچار آتش سوزي شد، مهندس ناظر و مجوز بهره برداري نداشته است.
برج سوخته سلمان مشهد مهندس ناظر و مجوز بهره برداري ندارد
معاون فني نظام مهندسي ساختمان خراسان رضوي گفت: برج تجاري-اداري سلمان مشهد که شب گذشته دچار آتش سوزي شد، مهندس ناظر و مجوز بهره برداري نداشته است.
مهندس فرامرز ذوقي روز دوشنبه در گفت وگو با خبرنگار ايرنا افزود: نداشتن مجوز بهره برداري در يک ساختمان به منزله آن است که سامانه هاي حفاظتي و ايمني در آن ساختمان استاندارد نيست.
وي بيان کرد: برج سلمان مشهد از پروژه هاي بخش خصوصي است که با مشارکت شهرداري مشهد در خيابان راهنمايي اين شهر ساخته شده است.
وي ادامه داد: مجوز بهره برداري يک ساختمان توسط شهرداري صادر مي شود اما نظارت هاي سازمان نظام مهندسي براي رعايت استانداردهاي حفاطتي و ايمني در يک ساختمان نقش مهمي در صدور اين مجوز دارد.
او ادامه داد: صدور مجوز بهره برداري در تمام ساختمان ها پس از بازديدهاي فني ، کارشناسي و ايمني نظام مهندسي بايد صورت گيرد و هيچ مالک ساختماني طبق قانون نمي تواند به صورت خودکار اقدام به صدور مجوز بهره برداري کند.
ذوقي نخستين پروانه ساخت برج سلمان را مربوط به سال 1382 عنوان کرد و افزود: طبق قانون هر ساختمان در حال ساخت بايد مهندس ناظر داشته باشد و حال آنکه در آن زمان از نظام مهندسي هيچ درخواستي براي معرفي مهندس ناظر نشده است.
وي در خصوص واکنش نظام مهندسي به درخواست نکردن مهندس ناظر براي برج سلمان، تصريح کرد: در آن زمان وقتي اداره راه و شهرسازي وقت در مورد مهندس ناظر و مجري ذيصلاح اين ساختمان استعلام کرد، ما پاسخ داديم که اين ساختمان مهندس ناظر ندارد.
*نماي ساختمان برج سلمان از نوع کامپوزيت ضد حريق نبوده است
معاون فني نظام مهندسي ساختمان خراسان رضوي از آمادگي کامل سازمان نظام مهندسي ساختمان براي کار کارشناسي و ارائه گزارش فني و آسيب شناسي هاي علمي به نهادهاي ذيربط در خصوص حريق برج تجاري- اداري سلمان مشهد خبر داد.
ذوقي با اشاره به نحوه حادثه آتش سوزي برج سلمان افزود: اين برج در 17 طبقه و در زيربنايي به مساحت 62 هزار متر مربع ساخته شده است.
وي بيان کرد: بررسي هاي اوليه نشان داده که حريق از بيرون ساختمان به داخل سرايت کرده و نماي ساختمان از نوع کامپوزيت يا آلومينيوم که قابل اشتعال است، بوده است.
وي بيان اينکه استفاده از آلومينيوم در نماي ساختمان ممنوع نيست، افزود: اما کامپوزيت ها يا آلومينيوم بايد از نوع ضد حريق بوده و از جنسي باشد که قابليت اشتعال نداشته باشد و مسلما اين نوع گرانتر است.
به گفته وي، نماي ساختمان برج سلمان از نوع کامپوزيت ضد حريق نبوده است.
وي تاکيد کرد: در مبحث سوم مقررات ملي ساختمان مباحث مربوط به محافظت ساختمان ها در برابر حريق را به طول کامل داريم اما برخي از مالکان براي صرفه جويي در هزينه، در برابر رعايت مقررات ملي ساختمان مقاومت کرده و سعي مي کنند با دور زدن دستگاههاي نظارتي، از هزينه ها بکاهند.
به گفته وي، اين در حالي است که صرف هزينه براي رعايت مقررات ملي ساختمان هزينه نيست و سرمايه گذاري است.
*سيستم اعلام و اطفاي حريق در ساختمان هاي مرتفع ضروري است
معاون فني سازمان نظام مهندسي ساختمان خراسان رضوي در ادامه با اشاره به ضرورت وجود سامانه هاي اعلام حريق و پشتيباني آن در ساختمانهاي مرتفع گفت: سامانه اعلام و اطفاي حريق از الزامات ابتدايي ساختمان هاي بيش از 10 طبقه است.
ذوقي گفت: شواهد و گفته ها حاکي از اين است که سامانه اعلام حريق در آتش سوزي برج سلمان درست عمل نکرده است.
وي بيان کرد: از سوي ديگر مبحث 22 مقررات ملي ساختمان به موضوع تعمير و نگهداري ساختمان مي پردازد و رعايت اين مبحث در ساختمان هاي مرتفع از اهميت بسزايي برخوردار است.
به گفته وي، در اين ساختمان ها بايد گروههاي ويژه اي در ساختمان مستقر باشند که اگر سامانه اعلام و اطفاي حريق خراب شده و يا از کار افتاد، آن را تعمير و اصلاح کنند.
وي بيان کرد: هم اکنون 550 ساختمان مرتفع در مشهد مجوز رعايت مسائل ايمني و حفاظتي را از سازمان نظام مهندسي اخذ کرده اند و برآورد مي شود که به همين تعداد ساختمان مرتفع در مشهد، مجوزهاي ايمني و حفاظتي را نداشته باشند.
* رعايت قوانين ايمني ساختمان، لازمه صدور پروانه بهره برداري
معاون شهرسازي شهردار مشهد نيز در اين زمينه با بيان اينکه رعايت مقررات ملي ساختمان در کليه ساخت و سازها الزامي است، اظهار کرد: تا زماني که رعايت مبحث 2 مقررات ملي ساختمان، که مربوط به ايمني و مهندسي است، در ساختمان مورد تائيد نباشد، پروانه بهره برداري صادر نمي شود.
محمدرضا حسين نژاد بيان کرد: هم اکنون صدور پروانه بهره برداري بدون مجوز و تائيد نظام مهندسي و سازمان آتش نشاني و ايمني شهرداري مشهد انجام نمي شود.
وي در خصوص عدم صدور پروانه بهره برداري براي برج سلمان گفت: عدم صدور پروانه نشان از عدم رعايت مقررات مربوطه در بخش هاي مختلف است.
حسين نژاد با بيان اينکه ساخت برج سلمان 10 سال پيش آغاز شده، افزود: بهره برداري از اين برج در يکي، 2 سال اخير صورت گرفته، در صورتي که رعايت قوانين و مقررات با مشکل و نقصي همراه نبوده است بايد تا کنون صدور پايان کار براي اين پروژه انجام مي شد.
اين مقام مسئول در شهرداري مشهد با بيان اينکه اطلاع دقيقي از جزئيات پروژه برج سلمان ندارد، گفت: در اين زمينه شهردار منطقه 1 مشهد بايد پاسخگو باشد.
به رغم تماس هاي مکرر و پيگيري خبرنگار ايرنا، گرفتن پاسخ جواد اصغري، شهردار منطقه يک مشهد مقدور نشد.
برج تجاري-اداري مشهد واقع در خيابان راهنمايي اين شهر، حوالي ساعت 20 شب گذشته به علل نامعلومي دچار حريق شد که با تلاش سه ساعته آتش نشاني اين حريق گسترده مهار شد.