چهارمین کنفرانس بینالمللی آلومینیوم ایران در حالی روز گذشته در هتل المپیک تهران برگزار شد که شرکتهای معتبر بینالمللی همچون گروه اساماس، استقبال خوبی از آن کردند.
با توجه به هدفگذاری تولید ۱/۵ میلیون تن آلومینیوم در سال ۱۴۰۴ و در اختیار داشتن مزیتهای فراوان همچون انرژی، این کنفرانس میتواند فرصتی مناسب برای جذب سرمایههای خارجی باشد.
رییس سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران ( ایمیدرو) در چهارمین کنفرانس بینالمللی آلومینیوم ایران بیان کرد: ایران با توجه به داشتن منابع انرژی فراوان و ارزان بازار رو به رشد داخلی، دسترسی به آبهای آزاد و اتصال به زنجیرههای ارزش از جمله کشورهایی است که مزیت بالایی در تولید آلومینیوم دارد. مهدی کرباسیان گفت: ۳۰ درصد از هزینه تولید آلومینیوم مربوط به انرژی است و ایران از این نظر در موقعیت ممتازی قرار دارد. وی در ادامه افزود، امروز ۴ دهه از پایهگذاری صنعت آلومینیوم در کشور میگذارد اما با وجود مزیتهای فراوان و برخورداری از نیرویانسانی ماهر متاسفانه آنگونه که باید در صنعت آلومینیوم پیشرفت نکردهایم و امروز کشورهای منطقه به عنوان رقبای سرسخت ما در حال توسعه در این صنعت هستند.
کرباسیان افزود: در فاصله سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۴م کشورهای همسایه ایران و مصر ۴۲ میلیارد دلار در بخش آلومینیوم سرمایهگذاری کردند و امروز ظرفیت تولید این کشورها به ۵/۷میلیون تن رسیده که این رقم معادل ۸/۵ درصد از ظرفیت تولید آلومینیوم در دنیاست. وی با اشاره به اینکه ایران در این سالها ۲/۷ میلیارد دلار در زنجیره شمش آلومینیوم سرمایهگذاری کرده، گفت: از جمله مشکلات ما در صنعت آلومینیوم بیبهره بودن از نیروگاه اختصاصی و در نتیجه کمبود برق و انرژی مورد نیاز برای توسعه تولید این فلز راهبردی است. وی ظرفیت آلومینیوم در کشور را ۴۷۰ هزار تن اعلام کرد و گفت: در حال حاضر ۳۵۰ هزار تن آلومینیوم در کشور تولید میشود اما با توجه به سند چشمانداز ۲۰ ساله قرار است ظرفیت تولید ما به ۱/۵میلیون تن افزایش یابد. کرباسیان همچنین افزود: نیروگاه برق مورد نیاز و انرژی به علاوه کمبود شبکه انتقال برق همچنین تعیین قیمت گاز برای ۳۰ سال آینده و کمبود بوکسیت به عنوان مواد اولیه مورد نیاز تولید آلومینیوم در کشور مهمترین محدودیتها در مسیر توسعه این صنعت است. وی گفت: به تازگی قراردادی ۲۵ ساله با گینه به صورت ۵۰-۵۰ منعقد کردیم تا از معادن بوکسیت این کشور مواد مورد نیاز را برداشت کنیم و در کنار آن در حال مذاکره با استرالیا و برزیل برای حل تامین مشکل اولیه صنعت آلومینیوم هستیم. وی افزود: کمبود زیرساختهای بندری و در نتیجه بالا بودن قیمت تمام شده تامین مواد معدنی مورد نیاز صنایع معدنی کشور به ویژه فولاد و آلومینیوم بسیار جدی است به طوری که به علت کافی نبودن شبکه حملونقلی و توسعه نیافتن خطوط راهآهن همچنین تاسیسات بندری و استفاده از کشتیهای با تناژ بالا هزینه حمل مواد معدنی مورد نیاز در برخی موارد بالاتر از تولید محصول است. وی گفت: در شمش آلومینیوم اقدامات خوبی انجام شده و ما باید بتوانیم با توسعه صنایع پاییندستی و استفاده از فناوریهای روز دنیا ارزشافزوده بالاتری برای کشور ایجاد کنیم. کرباسیان افزود: روشن نشدن تکلیف سهام عدالت، مسائل مالکیتی و اداره واحدها در کنار تحریم کشور در سالهای اخیر مشکلات زیادی برای کشور و مردم ایجاد کرد که لازم است دولت در این حوزهها ورود کند. وی گفت: ما جزو ۱۵ کشور معدنی دنیا هستیم که با تکمیل اکتشافات جدید در زمره ۱۰ کشور دنیا در این حوزه قرار خواهیم گرفت و در صورتیکه محدودیتهای موجود رفع و منابع مالی مورد نیاز تامین شود امکان رشد جهشی در این بخش وجود دارد. کرباسیان افزود: میزان تولید آلومینیوم دنیا در سال ۲۰۱۵م حدود ۵۷ میلیون تن بود که سهم آسیا از این تولید ۱۲/۷درصد و عمده تولید مربوط به کشور چین بوده است. وی متوسط رشد تولید جهانی آلومینیوم ۵ درصد اعلام کرد و گفت: با توجه به بحث جایگزینی آلومینیوم با فولاد و استفاده از این فلز راهبردی در صنعت خودروسازی و نیز همخوانی آن با محیطزیست از آلومینیوم به عنوان رقیب جدی فولاد در آینده یاد میشود.
افزایش حضور شرکتهای خارجی
منصور سلطانیه، دبیر علمی چهارمین کنفرانس بینالمللی آلومینیوم ایران (IIAC ۲۰۱۶) در حاشیه این کنفرانس و مبنی بر اینکه چه تعداد از شرکتهای خارجی که پیشتر برای حضور در کنفرانس اعلام آمادگی کردهاند؛ امروز در برنامه حضور داشتند، اظهار کرد: شرکتهایی که با آنها ارتباط داشته و اقدامات ورود آنها به ایران از سوی ما پیگیری میشد، در کنفرانس حضور داشتند. وی با اشاره به نخستین روز برگزاری این کنفرانس، تصریح کرد: پس از مسئله برجام وقتی چهارمین دوره کنفرانس بینالمللی آلومینیوم را با کنفرانس ۲ سال گذشته مقایسه کنید خواهید دید، حضور شرکتهای خارجی که به ویژه به قصد سرمایهگذاری در ایران آمدهاند نزدیک به ۳۰ تا ۴۰ درصد افزایش یافته است. استقبال از چهارمین کنفرانس بینالمللی آلومینیوم بسیار خوب بود و سعی ما بر این بود مراسم افتتاحیه براساس برنامه اجرا شود و خوشبختانه مواردی که مد نظر داشتیم تا به این لحظه عملی شده است. سلطانیه تصریح کرد: در ادامه کار و روزهای بعد ما شاهد ارائه مقالات و برگزاری نشستهای تخصصی خواهیم بود. ما در ادامه کنفرانس ۶ نشست فناوری خواهیم داشت که در این نشستها آخرین فناوریهای موجود برای بازار ایران را ارائه میدهند. وی با بیان این مطلب اضافه کرد: بهرهگیری از این نشستها به سرمایهگذاران باز میشود که بتوانند از این فرصتها استفاده کنند. سلطانیه با اشاره به زمینههای سرمایهگذاری در حاشیه کنفرانس اظهار کرد: بیتردید فرصت برای سرمایهگذرای در حاشیه این کنفرانس وجود دارد. گفتنی است در کنفرانس دوره گذشته چندین قرار داد به امضا رسید حال من یقین دارم با توجه به شرایط ایجاد شده و با توجه به ارتباطها و مذاکراتی که از قبل از سوی شرکتهای خارجی با شرکتهای ایرانی برقرار شده است، با سفر به ایران و بررسی بازار ایران بیش از گذشته برای سرمایهگذاری ترغیب میشوند.
نیازمند ۳میلیون تن آلومینا هستیم
حسین احترام، مدیر زیرساخت شرکت صنایع آلومینیوم جنوب (سالکو) نیز در حاشیه این کنفرانس اظهار کرد: امروز شاهد برگزاری چهارمین دوره از کنفرانس بینالمللی آلومینیوم هستیم. خوشبختانه این دوره بهتر از دورههای برگزار شده در سالها گذشته است. وی ادامه داد: شرکتهای خوبی در این کنفرانس حضور دارند و امیدواریم قراردادهای خوبی در حاشیه این کنفرانس امضا شود. سالکو نیز خود مشغول مذاکره با چند شرکت خارجی است. احترام درباره برنامههای شرکت صنایع آلومینیوم جنوب (سالکو) برای عقد قرارداد با شرکتهای خارجی، تصریح کرد: در حال حاضر پیمانکار پروژه سالکو مشخص شده و شرکت انافسی برای تولید ۳۰۰هزار تن برنامه کرده است و براساس برنامه تا ۳ سال دیگر این پروژه به بهرهبرداری خواهد رسید اما برنامههای دیگر همچون عقد قراردادهای جدید هنوز مشخص نیست. وی همچنین درباره وضعیت صنعت آلومینیوم ایران پس از اجرایی شدن برجام افزود: ما در این صنعت باید شاهد توسعه در دو بخش تولید شمش و صنایع پاییندستی باشیم؛ یعنی در کنار افزایش تولید شمش تا سال ۱۴۰۴ باید صنایع پایین دستی نیز توسعه یابند. به گفته مدیر زیرساخت شرکت صنایع آلومینیوم جنوب (سالکو)، باید تا پایان افق ۱۴۰۴ به تولیدی ۱/۵میلیون تن آلومینیوم دست پیدا کرد. وی درباره زیرساختها لازم برای دستیابی به این میزان تولید، تصریح کرد: زیرساخت اصلی برای صنعت آلومینیوم موضوع انرژی است که در این زمینه باید گاز به برق تبدیل شود. خوشبختانه ایران ظرفیتهای خوبی در حوزه گاز در اختیار دارد و با راهاندازی فازهای پارس جنوبی بعید است مشکلی در زمینه تامین انرژی داشته باشیم. احترام با بیان این موضوع که بحث اصلی در حوزه زیرساختها مسئله آلومیناست، افزود: تولید ۱/۵ میلیون تن آلومینیوم در سال ۱۴۰۴ نیازمند ۳ میلیون تن آلومیناست که باید از طریق تولید داخل یا واردات تامین شود.
۴هدف اصلی اتوتک در حوزه آلومینیوم
هومان خواجه نصیری، مدیر ارشد بازاریابی پروژههای گروه صنعتی بازرگانی ایران اروپا و نماینده رسمی شرکت فنلاندی اتوتک در نمایشگاه چهارمین کنفرانس بینالمللی آلومینیوم ایران اظهار کرد: هدف اتوتک از حضور در نمایشگاه چهارمین کنفرانس بینالمللی آلومینیوم ایران همراهی با برگزارکنندگان این کنفرانس بود. در واقع ما همکاریهای مختلفی چه از بعد علمی و چه کاری با این کنفرانس داشتهایم و چندان هدف بازرگانی را در این نمایشگاه دنبال نمیکنیم. وی ادامه داد: اتوتک سالها درایران حضور داشته و توانسته این حضور را در شرایط تحریم حفظ کند در نتیجه مشتریان ما به راحتی با ما آشنا هستند. خواجه نصیر درباره، همکاری اتوتک در پروژههای مختلف تصریح کرد: اعتقاد من این است تا به این لحظه شرایط برای سرمایهگذاری موثر فراهم نیست اما تمامی گروههایی که به ایران آمدهاند حدود ۶۵میلیارد دلار سند همکاری و توافقنامه امضا کردهاند. اما این میزان در آینده نزدیک محقق نخواهد شد زیرا زیرساختهای ما برای جذب سرمایهگذار چندان آماده نیست. وی با اشاره به پروژههای اتوتک در حوزه آلومینیوم نیز بیان کرد: اتوتک در حوزه آلومینا و آلومینیوم ۴ هدف اصلی را برای سال ۹۵ در نظر گرفته که ۲ هدف در ۶ ماه نخست و ۲ هدف در ۶ماه دوم سال جاری در دستور کار قرار گرفته است. مدیر ارشد بازاریابی پروژههای گروه صنعتی بازرگانی ایران اروپا، نماینده رسمی شرکت فنلاندی اتوتک درباره ۲ هدف در نظر گرفته شده برای نیمه نخست امسال، اظهار کرد: تکمیل مهندسی پایه تولید آلومینا از نفلن سینیت از پروژههای نیمه نخست سال جاری است که که قرارداد آن به صورت مستقیم با ایمیدرو امضا شده و سه شنبه نیز از این طرح در حضور دکتر کرباسیان، رییس هیات عامل ایمیدرو رونمایی شد. همچنین فروش و تامین بخشی از تجهیزات مورد نیاز برای پروژه آلومینیوم جنوب (سالکو) نیز برای ۶ماه نخست سال در دستور کار قرار گرفته که شرکت انافسی اجرای آن را عهدهدار شده است. قصد ما براین است بخشی از این فناوری که متناسب با فناوریهای روز دنیا است را در این پروژه ارائه کنیم. به گفته وی، اتوتک برای نیمه دوم سال ۹۵ بحث تعمیر و نوسازی را با مجموعه آلومینیوم ایران( ایرالکو) و پروژه آلومینای خلیجفارس را در دستور کار قرار دادهایم تا بتوانیم کارفرما را از لحاظ فنی و اقتصادی به همکاری با اتوتک مجاب کنیم. خواجه نصیر درباره فاینانس طرحها اتوتک نیز افزود: شرکت اتوتک از دیدگاه ساختاری، شرکت ارائهکننده فناوری است. با توجه به اینکه فناوری ارائه شده از سوی این شرکت دارای مقبولیت بینالمللی است در نتیجه موسسههای مالی و بانکها از پروژههای اتوتک حمایت میکنند و مشکل چندانی در بحث فاینانس وجود ندارد.
ثبت نظر