Fa En پنجشنبه 15 آذر 1403 ساعت 5 و 15 دقیقه

کاهش حجم عرضه آلومینیوم

کاهش حجم عرضه آلومینیوم

باشگاه آلومینیوم: حجم عرضه و معاملات شمش آلومینیوم در بازار فیزیکی بورس‌کالای ایران در هفته دوم آذرماه کاهش یافته است؛ این موضوع گویای آن است که دولت تصمیم‌‌‌هایی را که بخش خصوصی برای این صنعت گرفته بود را تغییر داده است و واحدهای ذوب نیز از عرضه شمش‌‌‌های تولیدی خود در بازار فیزیکی اجتناب کرده‌‌‌اند و به نوعی التهاب به بازار آلومینیوم بازگشته است.

5 ساعت و 5 دقیقه

به گزارش باشگاه آلومینیوم، بررسی تالار صنعتی و معدنی بورس‌کالای ایران طی هفته دوم آذرماه سال‌جاری نشان می‌دهد این بازار میزبان ۵‌هزار و ۷۲۵تن انواع شمش آلومینیوم بود که با تقاضای ۵‌هزار و ۷۰۰تنی مواجه شد و در نهایت و با احتساب معاملات مچینگ ۵‌هزار و ۵۰تن از شمش‌‌‌های عرضه‌شده با میانگین قیمت ۱۸۴‌هزار تومان به ازای هر کیلوگرم به فروش رسید.

مقایسه بازار فیزیکی شمش آلومینیوم طی دوهفته ابتدایی آذرماه نشان می‌دهد که حجم عرضه و معاملات به ترتیب ۳‌۳درصد و ۱‌۱درصد کاهش را به ثبت رسانده است. طی هفته‌‌‌های گذشته بازار فیزیکی آلومینیوم با افت و خیزهای بسیاری مواجه بود که با همکاری اتاق ایران و سندیکای آلومینیوم، بازار رنگ آرامش را به خود دید و واحدهای ذوب با شروط جدید و تعیین قیمت با فرمول جدید و با عیار ۹۹.۷درصد به بالا حاضر به عرضه در بازار صنعتی بودند و معاملات تا حدودی به وضعیت منطقی بازگشته بود، اما با ورود وزارتخانه و تغییر شروط عرضه معاملات مجددا تحت‌تاثیر قرار گرفتند و تولیدکننده‌‌‌ها خواهان افزایش قیمت پایه برای عرضه محصول خود در بازار فیزیکی بودند؛ درغیر‌ این‌صورت از عرضه شمش تولیدی خود در تالار صنعتی بورس‌کالا اجتناب خواهند کرد. کاهش حجم عرضه و معاملات شمش آلومینیوم طی دوهفته اخیر گویای این موضوع است.

کمبود عرضه، آلومینیوم را گران کرد

در این راستا آریا صادق‌‌‌نیت‌‌‌حقیقی به خبرنگار «دنیای‌اقتصاد» گفت: طی فصل تابستان با آغاز کاهش جریان برق، میزان تولید در واحدهای ذوب و تولیدی با افت مواجه شد و این موضوع تاکنون که جریان برق به صورت کامل وصل شده است نیز ادامه دارد. دوره بازگشت کوره‌‌‌هایی که به دلیل کمبود برق از مدار خارج شدند یک تا دوماه به طول می‌‌‌انجامد، بنابراین واحدهای تولیدی و ذوب در زمان بی‌‌‌برقی با مشکل خاصی مواجه نبودند و در حال حاضر که جریان برق وصل شده چالش‌‌‌های این موضوع گریبانگیر صنعت نقره‌‌‌ای شده است. در پی این موضوع، میزان تولید و عرضه آلومینیوم در بازاز فیزیکی کاهش یافت و رقابت‌‌‌های شدیدی انجام شد تا جایی که قیمت پایه تا سطح ۱۳۴‌هزار تا ۲۲۶‌هزار تومان به ازای هر کیلوگرم افزایش یافت. در خریدهای اعتباری نیز قیمت پایه تا سطح ۲۶۰‌هزار تومان به ازای هر کیلوگرم صعودی شد که دلیل روند افزایش قیمت پایه فلز نقره‌‌‌ای فقط کمبود عرضه این محصول در بازار بود.

این کارشناس صنعت آلومینیوم افزود: از طرفی واحدهای ذوب ادعا می‌کنند برای تامین ارز موردنیاز واردات مواد مصرفی در این صنعت باید شمش موجود در بازار داخل را صادر و پودر آلومینا وارد کنند که در چنین شرایطی دولت ارزی به این موضوع تخصیص نمی‌‌‌دهد و در این حین دولت مدعی است که واحدهای ذوب می‌‌‌توانند از ارز سایر واحدها استفاده کنند، اما هنوز ‌سازوکار این تصمیم به مرحله اجرا نرسیده و دولت وعده ۳دی‌ماه را به واحدهای ذوب برای چنین اقدامی داده است. معاملات آلومینیوم طی هفته‌‌‌های گذشته در بازار فیزیکی بورس‌کالای ایران ابطال شد و وزارت صمت و دولت پاسخگو نبودند و فقط نقش نظاره‌‌‌گر را داشتند. در چنین وضعیتی سندیکای آلومینیوم و اتاق ایران وارد عمل شدند و در هماهنگی با بورس‌کالای ایران، واحدهای ذوب را گرد هم جمع کردند که در نهایت به توافقی منجر شد که مبنی بر این بود که عرضه‌‌‌ها با این شروط انجام شود و باید ۷‌هزار تن عرضه انجام شود و قیمت‌گذاری نیز با فرمول حاصل‌ضرب قیمت آلومینیوم در بورس فلزات لندن با دلار آزاد تعیین شود و خلوص شمش تحویلی نیز ۹۹.۷‌درصد به بالا باشد.

رقابت دولت با بخش خصوصی

وی در ادامه تاکید کرد: این شرط به مدت دوهفته اجرا شد و بازار با کنترل مناسبی که بورس‌کالا در معاملات و حجم تقاضا اعمال کرد پیش رفت و باعث شد همه مشتریان بتوانند مقداری شمش از رینگ فیزیکی خریداری کنند تا صنعت به صورت کامل متوقف نشود. بعد از دوهفته انجام معاملات به این صورت، وزارت صمت وارد عمل شد و ادعا کرد که توافق خوبی توسط بخش خصوصی انجام شده است، اما در عمل با ورود سیاستگذاران شرایط معاملات به هم ریخت. قیمت شمش با فرمول جدید از ۱۳۴‌هزار تومان به ازای هر کیلوگرم به ۱۷۹‌هزار تومان افزایش یافت و برای اینکه واحدهای ذوب به‌عنوان تولیدکنندگان اولیه در صنعت آلومینیوم نگران کاهش قیمت نباشند و میزان عرضه را مهندسی نکنند، قیمت همچنان بالا ماند و وزارت صمت مدعی شد که کف حجم عرضه را خود تعیین می‌کند.  صادق‌‌‌نیت‌‌‌حقیقی در پایان گفت: سیاستگذاران در مورد خلوص شمش‌‌‌های عرضه‌شده در بازار فیزیکی نیز دخالت و شمش‌‌‌های با خلوص پایین‌‌‌تر را به این حجم عرضه اضافه کردند و با این شرایط، التهاب دوباره به رینگ صنعتی بازگشت. این در حالی است که با این حال نیز همچنان وزارتخانه کنترل مناسبی بر بازار و معاملات ندارد و واحدهای ذوب حاضر به عرضه با شرایط جدید نیستند و از طرفی خواهان افزایش قیمت پایه برای عرضه هستند.

 منبع:‌دنیای اقتصاد

تعداد بازدید : 71

ثبت نظر

ارسال