Fa En پنجشنبه 4 بهمن 1403 ساعت 8 و 39 دقیقه

چشم‌اندازی برای لغو تحریم‌ها به دست نیامده‌ است

چشم‌اندازی برای لغو تحریم‌ها به دست نیامده‌ است

بدون دستیابی به توافق کلی، مذاکرات با ایران تمدید نمی‌شود

>

سه شنبه 21 بهمن 1393 ساعت 20:26

محمدجواد ظریف و جان کری، وزرای خارجه ایران و ایالات‌متحده در حاشیه اجلاس امنیتی مونیخ هر دو از تمدید نشدن مذاکرات سخن گفتند؛ در همین حال، ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه در مصاحبه‌ای گفت که مذاکرات هسته‌ای با ایران «به خوبی به جریان افتاده» و در این مذاکرات، «پیشرفت قابل توجهی» به‌دست آمده ‌است. او با این حال تاکید کرده است که هنوز «یک راه‌حل جامع و نهایی» درباره این مساله یا رسیدن به «چشم‌اندازی برای لغو تحریم‌ها»ی اعمال شده علیه تهران به دست نیامده‌ است.

پوتین در گفت‌وگو با روزنامه مصری الاهرام که دوشنبه ۲۰ بهمن منتشر شده، بر ضرورت «ادامه تلاش‌ها» در این زمینه تاکید کرده است. روسیه بر حق ایران برای ادامه برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز از جمله غنی‌سازی اورانیوم، زیر نظر و بازرسی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تاکید دارد و ولادیمیر پوتین در گفت‌وگو با الاهرام نیز بر این مساله تاکید کرده است. به گزارش «ایرنا»، به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری روسیه، پوتین در پاسخ به پرسشی در مورد نقش روسیه در حل مشکل برنامه هسته‎ای ایران بر تلاش‌های کشورش در این رابطه تاکید کرد و گفت: «موضع ما براساس این باور است که ایران حق برخورداری از فعالیت‎های مسالمت‌آمیز هسته‌ای از جمله غنی‌سازی اورانیوم را دارد که طبیعتا باید تحت نظارت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی باشد.» رئیس‌جمهوری روسیه اضافه كرد: «نکته مهم این است که هیچ‌کس نباید از وضعیت استفاده یکطرفه بکند یا برای چیزی بیشتر از آنچه جهت رسیدن به راه‌حلی متوازن و عادلانه برای این مساله پیچیده نیاز است، چانه‌زنی کند.» تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران که به ریاست محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران از روز جمعه 17 بهمن برای شرکت در نشست امنیتی مونیخ و رایزنی با همتایان خود در گروه 1+5 در حاشیه این نشست وارد مونیخ شده بود، شامگاه یکشنبه این شهر را به مقصد تهران ترک کرد.

 کری: تمدید مذاکرات را نمی‏خواهیم
همزمان با اظهارات ظریف مبنی بر غیرمفید بودن تمدید مذاکرات برای طرفین، جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا، نیز گفته است که هرگونه تمدید مذاکرات هسته‌ای با ایران برای دستیابی به توافق جامع بعد از اواخر ماه مارس (اوایل فروردین) منتفی است، مگر اینکه چارچوب و طرح کلی یک موافقت‌نامه تا آن موقع تعیین و مشخص شده باشد. به گزارش «ایسنا»، کری در مصاحبه با شبکه خبری «ان‌بی‌سی» که روز یکشنبه ۱۹ بهمن پخش شد، گفت: «تنها شانسی که برای تمدید مذاکرات در این موقعیت می‌بینم این است که یک طرح واقعی برای توافق داشته باشیم.» کری ادامه داد: «من بر این باورم که ما تمدید مذاکرات در این مرحله را نمی‌خواهیم.» او اضافه كرد اگر تا 21 ماه مارس به توافق كلی و چارچوب اصولی دست پیدا نكنیم، مذاكرات را ادامه نخواهیم داد.
به نوشته‌ روزنامه‌ «واشنگتن‌پست»، ایران و 6 قدرت جهانی که در نوامبر 2013 به یک توافق اولیه درباره برنامه‌ هسته‌ای ایران و کاهش بخشی از تحریم‌های بین‌المللی علیه این کشور دست پیدا کردند اکنون پس از دو بار تمدید مذاکرات تا 30 ژوئن سال 2015 فرصت دارند تا به توافق جامع برسند.
این اظهارات جان کری، قاطعانه‌ترین سخنانی است که از سوی دولت آمریکا درباره ضرب‌الاجل مذاکرات شنیده می‌شود و نشان می‌دهد که 30 ژوئن آخرین ضرب‌الاجل خواهد بود. وزیر امور خارجه آمریکا در ادامه تاکید کرد: «اگر شما تصمیمات لازم را برای اثبات ماهیت صلح‌آمیز برنامه‌ هسته‌ای‌تان بگیرید یا اگر نتوانید این کار را انجام دهید، ممکن است حاوی داستانی باشد که هیچ یک از ما نمی‌خواهیم آن را بشنویم.» جان کری در شرایطی یکشنبه شب این سخنان را بیان کرده است که طی هفته‌های اخیر دیدارهای متعددی با محمدجواد ظریف داشته است که آخرین آن در آلمان و در حاشیه‌ کنفرانس امنیتی مونیخ بوده است. وزارت امور خارجه آمریکا هیچ گونه جزئیاتی درباره‌ این رایزنی‌های سخت و پیچیده بیان نکرد و تنها به این نکته اکتفا کرد که پیشرفت‌هایی حاصل شده است.

 هراس نتانیاهو از توافق
از دیگر سو و در شرایطی که قطار مذاکرات هسته‌ای، کند اما رو به جلو در حرکت است و ایران و گروه 1+5 در همین روند کند هم توانسته‌اند به پیشرفت‌هایی برسند، مقامات رژیم صهیونیستی تلاش بیشتری را برای تخریب گفت‌وگوهای هسته‎ای به کار گرفته‎اند. در این خصوص «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی روز یکشنبه گفت دولت او به هر اقدامی که در توان داشته باشد برای جلوگیری از دستیابی توافق کشورهای غربی با ایران بر سر برنامه هسته‎ای این کشور، دست خواهد زد. به گزارش «ایرنا» به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، نتانیاهو در نشست هفتگی هیات دولت این رژیم افزود: «آمریکا و ایران قصد دارند در ماه آینده (مارس) به چارچوب یک توافق برسند و ما به هر کاری برای جلوگیری از دستیابی به این توافق خطرناک دست خواهیم زد که افق آینده این رژیم و امنیت آن را تیره و تار خواهد کرد.» نتانیاهو این سخنان را همزمان با جنجال بر سر سخنرانی برنامه‌ریزی شده او درباره ایران در برابر اعضای کنگره آمریکا در ماه آینده، بیان کرد.

 آمانو: کارهای زیادی باید انجام شود
همزمان یوکیا آمانو، مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که روز شنبه در حاشیه‌ کنفرانس امنیتی مونیخ با محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران دیدار کرده بود، در گفت‌و‌گو با روزنامه‌ «وال استریت ژورنال» درباره‌ روند رایزنی‌ها میان ایران و آژانس گفت: «این مذاکرات در ماه‌های اخیر پیشرفت محسوسی نداشته است در حالی که هر دو طرف توافق کردند تا مذاکرات در سطح بلندپایه را افزایش دهند.» به گزارش «ایسنا»، آمانو تاکید کرد برای حل مسائل باقی‌مانده کارهای زیادی باید انجام شود. او همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا وزیر امور خارجه ایران در دیدار روز شنبه تسریع در روند همکاری‌ها را پذیرفته است یا نه، گفت: «این مساله هنوز مشخص نشده است. او به صحبت‌های من گوش داد و موافقت کرد تا در آینده رایزنی‌ها را افزایش دهیم؛ ظریف پاسخ منفی به این درخواست نداد.»  همچنین مدیر کل آژانس، از برگزاری نشست دیگری در سطح مقامات ارشد میان هر دو طرف طی هفته‌های آینده خبر داد و گفت هنوز تاریخ مشخصی برای آن تعیین نشده است. مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همچنین تاکید کرد ایران نمی‌تواند سوالاتی را که درباره فعالیت‌های هسته‌ای گذشته‌اش مطرح شده بی‌پاسخ بگذارد.  

 کاهش اختلافات درباره سانتریفیوژ‌ها
با برگزاری چندین دور گفت‌وگوهای هسته‏ای میان مقامات ایران و برخی مقامات 1+5 در مونیخ، روزنامه وال‌استریت ژورنال در گزارشی به نقل از دیپلمات‌های نزدیک به مذاکرات مدعی شد که اختلافات ایران و گروه 1+5 در موضوعاتی مانند تعداد سانتریفیوژ‌ها کاهش یافته است. به گزارش «فرارو»، این روزنامه آمریکایی به نقل از یک دیپلمات غربی که در مذاکرات حضور دارد نوشت: ایران با مطالبه اصلی غرب مبنی بر کاهش قابل توجه در برنامه غنی‌سازی، کوتاه نمی‌آید. ظرفیت غنی‌سازی یا تعداد سانتریفیوژ‌ها به همراه تعیین سرنوشت تحریم‌های اعمال شده علیه ایران از مهم‌ترین اختلافاتی است که همچنان میان ایران و گروه 1+5 حل‌نشده باقی مانده است.

اوباما: ایران امتیازات واقعی داده است
رئیس‌جمهور آمریکا در مصاحبه‌ای مفصل با پایگاه خبری «ووکس»، به تشریح رویکردهایش در سیاست خارجی از جمله در رابطه با ایران پرداخته است. به گزارش خبرگزاری فارس، اوباما در بخشی از این مصاحبه گفته است: «ما می‌خواستیم از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای جلوگیری کنیم و دیپلماسی را نیز در وهله اول ترجیح می‌دادیم.» رئیس‌جمهور آمریکا با دفاع از راهبردش در قبال ایران، گفت: «ایران برای اولین بار دارد جدی مذاکره می‌کند و تا الان در مذاکرات امتیازات واقعی داده‌اند. ما برای اولین بار توانسته‌ایم برنامه آنها را متوقف کنیم و در واقع برخی از عناصر این برنامه را از جمله ذخایر اورانیوم با غنای بالا، به عقب بازگردانیم؛ بنابراین در حالی که هیچ‌کس، از جمله آژانس‌های اطلاعاتی ما، موساد و دیگران، انکار نمی‌کنند که ایران در حال حاضر به توافق پایبند است، دادن دو تا سه ماه وقت برای سنجیدن تمام راهکارهای دیپلماتیک، ضرری به ما نمی‌زند. وقتی در حال مذاکره هستیم، آنها پنهانی در حال ساخت سلاح نیستند. برای ما، دو، سه ماه زمان دادن، معقول به نظر می‌رسد.»

 

 

تعداد بازدید : 777

ثبت نظر

ارسال