در واقع افزایش تقاضا و اهمیت بکارگیری آلومینیوم در صنایع آینده موضوعی است که به افزایش سرمایهگذاری در این بخش منجر شده است و کشورهای مختلفی در تلاش برای دستیابی به مواد اولیه موردنیاز در تولید آلومینیوم هستند. در کشور ما نیز ظرفیت بالقوهای در تولید پودر آلومینا وجود دارد که از آن جمله میتوان به پروژه اخیر تولید پودر آلومینا از نفلین سینیت اشاره کرد. این پروژه که با سرمایهگذاری ایمیدرو و با استفاده از تجهیزات و فناوری شرکت اتوتک پس از چندین سال رکود در منطقه سراب آذربایجان شرقی در حال اجراست یکی از نخستین پروژههایی است که در آن با استفاده از روشهای نوین مهندسی از نفلین سینیت برای تولید پودر آلومینا استفاده شده و میتواند گام بزرگی در افزایش تولید صنایع آلومینیومسازی کشور محسوب شود.
هومان خواجه نصیری، مدیر ارشد بازاریابی پروژههای گروه صنعتی بازرگانی ایران- اروپا و نماینده رسمی شرکت فنلاندی اتوتک که در پروژه تولید پودر آلومینا از نفلین سینیت وظیفه تامین تجهیزات و احداث کارخانه را برعهده دارد، میگوید: میزان سرمایهگذاری برای اجرا و بهرهبرداری از طرح رقمی افزون بر ۵۰۰میلیون یورو بوده که در ۳فاز اجرایی خواهد شد. در این راستا سازمان ایمیدرو که سرمایهگذار اصلی این پروژه است ضمن تامین منابع مالی زمینه اجرای مرحله مقدماتی پروژه برای انجام مهندسی پایه با ارزش قراردادی ۹میلیون و ۳۰۰هزار یورو را فراهم کرده است. درواقع این پروژه بعد از ۱۷سال حضور شرکتهای چینی، روسی و دست نیافتن بهنتیجه دلخواه، هماکنون آغاز فعالیت آن با بستن قراردادی بین شرکت اتوتک و سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی برای اجرای فاز اول پروژه فراهم شده است. وی به میزان تولید این شرکت اشاره کرد و گفت: ظرفیت تولید پودر آلومینا بعد از اجرا و بهرهبرداری از پروژه رقمی افزون بر ۲۰۰هزار تن در سال خواهد بود. این در حالی است که در صورت نیاز قابلیت افزایش تولید وجود داشته و میتوان نسبت به توسعه میزان تولید اقدام کرد.
نیاز کشور به پودر آلومینا
وی در ادامه گفت: از آنجایی که تولید پودر آلومینا از نفلین سینیت نیازمند فناوریهای روز دنیاست شرکت اتوتک وظیفه تهیه فناوریها و تجهیزاتی که از کارآیی بالایی در سطح جهانی برخوردار هستند را برعهده دارد. خواجهنصیری در رابطه با برنامه تولید آلومینا از نفلین سینیت افزود: با توجه به نیاز کشور و کمبودی که در رابطه با پودر آلومینا برای تامین نیاز صنایع تولیدکننده آلومینیوم وجود دارد از اینرو اولویت فروش محصول نهایی با شرکتهای داخلی است.
در واقع برای فروش این محصول باارزش به مصرفکنندگان داخلی لازم است تعامل لازم بین طرفین ایجاد شده تا از خروج این محصول باارزش از کشور جلوگیری شود.وی در ادامه به ذخایر نفلین سینیت در استان آذربایجان اشاره کرد و گفت: از آنجایی که تولید بسیاری از محصولات معدنی انرژیبر بوده و هزینههای تولید بسیاری را به دنبال دارند تنها در صورت استفاده از فناوریهای روز دنیا که از کارآیی مناسبی برخوردار هستند تولید محصول با صرفه اقتصادی همراه خواهد شد.
نخستین پروژه
خواجهنصیری در رابطه با ساخت دستگاههای مورد نیاز برای تولید آلومینا از بوکسیت گفت: شرکت اتوتک تاکنون فعالیتهایی در زمینه تولید آلومینا از بوکسیت در کشورهای حوزه خلیجفارس و برزیل انجام داده اما در مورد تولید آلومینا از نفلین سینیت با استفاده از روشهای جدید نخستینبار در مکزیک پروژهای در فاز مطالعاتی و مهندسی انجام داده و درحالحاضر طبق قراردادی که با سازمان ایمیدرو برای اجرای تولید آلومینا از نفلین سینیت سراب منعقد کرده نخستین پروژه اجرایی خود را در سراب آغاز کرده است. وی در ادامه توضیح داد: در سالهای گذشته فعالیتهایی در این حوزه برای تولید آلومینا انجام شده که با توجه به بکارگیری فناوریهای قدیمی تولید بسیار محدودی داشته است درواقع یکی از اهداف اصلی این پروژه را میتوان ایجاد تحول و تغییر در این واحد آزمایشگاهی و تولید محصول باصرفه اقتصادی بیشتر و همچنین ساخت و راهاندازی کارخانه بزرگ تولیدکننده آلومینای صنعتی دانست.
اهمیت مهندسی پایه در کل پروژه
خواجهنصیری با اشاره به اجرای ساخت کارخانه در ۳ فاز گفت: فاز اول احداث کارخانه بحث مهندسی پایه است که بهدلیل حساسیت بالا و لزوم بکارگیری محاسبات دقیق زمان اجرای آن ۸ ماه در نظر گرفته شده است. به اعتقاد وی در صورت وجود نتایج مطلوب ظرف مدت ۲سال و ۶ماه ساخت کارخانه به انسجام لازم رسیده و میتوان نسبت به تولید محصول اقدام کرد.
تامین مواد اولیه، نیاز اصلی صنایع آلومینیوم
همچنین کیانوش حشمتی، دبیرکل سندیکای صنایع آلومینیوم در رابطه با فعالیت و راهاندازی کارخانه نفلین سینیت سراب و تاثیرات حاصل از آن برای صنایع آلومینیومسازی میگوید: با توجه به اینکه صنعت آلومینیومسازی در کشور نیازمند ماده اولیه آلومینا است از اینرو انجام اینگونه پروژهها کمک بزرگی به تامین نیاز صنایع داخلی کشور خواهد کرد. وی معتقد است هرچقدر امکان توسعه در بخش تولید مواد اولیه مورد نیاز برای صنعت آلومینیومسازی در کشور وجود داشته باشد به نفع صنایع بوده و به این ترتیب ضمن جلوگیری از خروج ارز برای ورود پودر آلومینا به کشور تولید این محصول را با صرفه اقتصادی همراه خواهد کرد.
حشمتی افزود: آلومینیوم که از آن بهعنوان انرژی جامد یاد میشود هماکنون با افزایش تقاضا در بیشتر کشورهای توسعهیافته و درحال توسعه مواجه است بنابراین در صورتیکه از هماکنون برنامهریزی لازم برای افزایش تولید این فلز استراتژیک انجام نشود به طور قطع نمیتوانیم سهم قابل توجهی را در این بخش به خود اختصاص دهیم. وی افزود: من معتقدم تامین نیاز صنایع آلومینیوم به پودر آلومینا در اولویت این صنعت قرار داشته و سرمایهگذاری در این بخش حرکت به سمت افزایش تولید و رشد و توسعه اقتصاد معدنی کشور خواهد بود.
ثبت نظر