در حالي نمايندگان مجلس و اعضاي شوراي شهر تهران نسبت به آبياري زمينهاي زراعي پايتخت با پسابهاي صنعتي و بيمارستاني هشدار دادهاند که همچنان اين اقدام ادامه دارد و مردم پايتخت از سبزيجات آبياري با فاضلاب ميل ميکنند.
ارديبهشت امسال بود که رئيس کميسيون کشاورزي مجلس نسبت به آبياري زمينهاي کشاورزي جنوب تهران با فاضلاب و پسابهاي صنعتي و بيمارستاني هشدار داد و گفت: محصولات اين منطقه، بيماريهاي گوناگوني به جامعه متحمل ميکند. عباس رجايي با انتقاد از آلودگي آب مورد استفاده کشاورزان جنوب تهران گفته بود: «طي نکردن مراحل لازم براي تصفيه آب، شرايط زيستمحيطي نامناسبي را براي محصولات کشاورزي اين مناطق رقم زده است». وي از مسئولان خواست به معضل استفاده کشاورزان جنوب تهران از آبي که حاوي فلزات سنگين و آلودگيهاي شيميايي است توجه بيشتري داشته باشند. اين در حالي است که هنوز اقدام موثري در اين خصوص صورت نگرفته است.
انتقاد از آبياري مزارع کشاورزي با آب فاضلاب
در همين زمينه يکي از اعضاي کميسيون بهداشت مجلس شوراي اسلامي در گفتو گو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري آنا با انتقاد از آبياري مزارع کشاورزي کشور و به ويژه زمينهاي کشاورزي پايتخت با آب فاضلاب که جمعيت وسيعي از شهروندان را در برميگيرد، گفت: بسياري از بيماريهاي گوارشي ناشي از ورود باکتريها و انگلها از آب و خاک به محصولات کشاورزي است که اين ميکروبها ساليان سال به شکل فعال در زمين وجود دارند و از طريق مصرف ميوهها و سبزيجات به بدن افراد منتقل ميشوند.
عابد فتاحي با يادآوري مشکلات و بيماريهايي که از طريق مصرف سبزيجات آبياري شده با فاضلاب شهري، صنعتي و پسابهاي بيمارستاني به افراد منتقل ميشود افزود: مصرف سبزيجاتي که با آب فاضلاب آبياري شدهاند ميتواند موجب ايجاد بيماري در دستگاه گوارش شده و يا از طريق خون به دستگاههاي عصبي وارد شده و آنان را نيز دچار مشکل کند زيرا عامل بسياري از بيماريهاي رودهاي و گوارشي از جمله "سارمونلا”، "کمپيلوباکتر” و "آميب” از طريق آب فاضلاب به سبزي و از طريق خوردن سبزي به بدن افراد منتقل ميشود.
نماينده اروميه در مجلس شوراي اسلامي در ادامه سخنان خود با بيان اينکه علاوه بر ميکروبهاي مختلف، کرمهاي رودهاي نيز ميتوانند از طريق خوردن سبزي آلوده وارد بدن افراد شوند ادامه داد: کشاورزان بايد از آب سالم و بهداشتي براي آبياري مزارع و نيز کودهاي و آفتکشهاي استاندارد و مجاز در زمينهاي خود استفاده کنند.
وي با يادآوري اينکه بسياري از مراکز تهيه مواد غذايي و رستورانها بخاطر مصرف حجم انبوه سبزيجات امکان ضدعفوني و شستشوي جزيي سبزيجات را ندارند تصريح کرد: بسياري از افراد پس از مصرف غذا در برخي رستوران ها به بيماريهاي گوارشي دچار ميشوند زيرا از نحوه آبياري و توليد سبزيجات خريداري شده بياطلاعند بنابراين مردم حتما بايد قبل از مصرف سبزيجات نسبت به ضدعفوني کردن و شستشوي فراوان آن با مواد بهداشتي و ضدعفوني کنندهها دقت لازم را داشته باشند.
اين نماينده مجلس از فاضلاب به عنوان مادر تمام بيماريها و عفونتها ياد کرد و گفت: برخي از کشاورزان با وجود داشتن حق آب و آب سالم، براي آبياري مزارع کشاورزي خود از آب فاضلاب استفاده ميکنند زيرا تصورات اشتباه و فرسودهاي دارند و فکر ميکنند آب فاضلاب سرشار از کود و مواد تقويت کننده زمين و محصولات کشاورزي است در حالي که با اين اقدام نادرست و نادانسته خود، سلامتي و جان بسياري از مردم را به خطر مياندازند.
وي با يادآوري اينکه کميسيون بهداشت و درمان مجلس شوراي اسلامي تاکنون چندين نشست و جلسه با حضور وزراي بهداشت و جهاد کشاورزي مبني بر توجه به سلامت محصولات کشاورزي و نحوه توليد و توزيع آن در کشور داشته است اظهار کرد: در آخرين جلسات قبل از عيد فطر مجلس شوراي اسلامي به وزرا نسبت به اين موضوع هشدار داديم و بايد توجه داشت تا مرکز استاندارد کشور ساماندهي و بر آن نظارت نشود راه به جايي نخواهيم برد.
فتاحي در بخش ديگري از سخنان خود تاکيد کرد: وزرات بهداشت بايد بر روي توليد و توزيع انواع محصولات خوراکي و بويژه نوشيدنيها نظارت دقيق و لازم را داشته باشد و به طور سرزده و اتفاقي در برخي از کارخانهها و مراکز تهيه و توليد محصولات غذايي حضور يافته و آنان را مورد بازرسي و نظارت قرار دهد نه اينکه منتظر باشد کارخانهها خود براي ارزيابي نمونه محصولات مراجعه کنند.
وي با تاکيد بر دقت و نظارت بيشتر مسئولان وزارت بهداشت بر سلامتي و درمان مردم گفت: هم اکنون تعداد مبتلايان به ديابت در کشور بيداد ميکند و روند رو به رشد ابتلا به بيماريهاي غدد و سرطانها در کشور نشاندهنده استفاده بيرويه سموم و آفتکشها و آبياري ناسالم محصولات کشاورزي است.
فتاحي با تاکيد بر ارائه غذاي سالم و با کيفيت به مردم اظهار کرد: بايد مسئولان کشور نسبت به سلامت محصولات غذايي و ايمني مواد کشاورزي دغدغه داشته باشند زيرا مصرف دارو در کشور ما چند برابر سرانه مصرف جهاني اعلام شده است و اين نشان از ميزان بالاي بيماران و مبتلايان کشور به انواع بيماريها دارد وگرنه چرا بايد کشور ما بايد به نسبت کشورهاي مجاور و همسايه خود با مصرف بسيار زياد دارو مواجه باشد.
عضو کميسيون بهداشت و درمان مجلس شوراي اسلامي يادآور شد: برخي از مسئولان مصرف بسيار زياد و خودسرانه دارو در کشور را ناشي از ارزان و در دسترس بودن داروها قلمداد ميکنند در حالي که اگر ارزان بودن معيار و ملاک بود، چرا بايد بدانند که سم هم ارزان است؛ پس چرا مردم سم مصرف نميکنند.
دشت ورامين در صدر آبياري با فاضلاب قرار گرفته است
اين در حالي است که رئيس کميته محيط زيست شوراي شهر مدعي است زمينهاي کشاورزي اطراف پايتخت از سالها پيش با فاضلاب آبياري ميشوند که البته در مقطعي از زمان اين اقدام متوقف شده اما گويا مدتي است دوباره تهرانيها سبزيجات آبياري شده با فاضلاب را ميل ميکنند.
محمد حقاني در تشريح اين موضوع به آنا گفت: از چندين سال گذشته آبياري زمينها و محصولات کشاورزي تهران با پساب آبهاي شهري انجام ميشد که البته اين اقدام بيشتر در دشت ورامين صورت ميگرفت.
وي افزود: بر همين اساس رفع اين مشکل بر عهده شرکتي خصوصي گذاشته شد تا با تصفيه فاضلاب، آب تصفيه شده را به زمينهاي کشاورزي هدايت کند.
حقاني از تشکيل کارگروه مرتبطي تحت عنوان ” کارگروه خاک و آب” خبر داد که قرار است موضوع آبياري مزارع با آب فاضلاب در اين کارگروه مورد بررسي قرار گيرد.
اين ساکن خيابان بهشت در پاسخ به اين سوال که در پيشامد فوق کدام سازمان را بايد مقصر دانست، گفت: برخي از مسائل مانند اين فرابخشي هستند و تصور ميکنم بيشترين قصور متوجه وزارتخانههاي بهداشت و کشاورزي است. البته سازمانهاي مرتبط ديگري نيز در اين خصوص مقصر هستند و براي حل اين مشکل همه نهادها و سازمانهاي کشور بايد پاي کار بيايند.
رئيس کميته محيط زيست شوراي شهر با تاکيد بر اثرات منفي که گياهان آبياري شده با فاضلاب بر سلامت جسماني انسان دارند، گفت: از آنجا که هر عامل تاثيرگذار بر سلامت شهروندان در شوراي شهر قابل پيشگيري است، کميته سلامت شورا اين موضوع را به جد پيگيري خواهد کرد و با مقصران برخورد خواهد شد.
هر سال اوايل تابستان که ميشود موضوع آبياري سبزيجات و ميوهجات تهرانيها با آب فاضلاب تصفيه نشده در صدر اخبار قرار ميگيرد. با اين حال مسئولان دولت دهم در ۸ سال خدمت خود هيچ اقدام سازندهاي در جهت رفع اين موضوع بر نداشتهاند و به همين دليل است که امسال هم طبق روال هر سال و با وجود هشدارهاي کارشناسان و نمايندگان مجلس شوراي اسلامي خبرها حاکي از ادامه انجام اين اقدام غير انساني در پايتخت است. اميد است در دولت يازدهم که دولت تدبير و اميد نام گرفته، يکي از حقوق انساني شهروندان تهراني که مصرف خوراکيهاي سالم است، محقق شود.
ثبت نظر