تاسیس شرکت مشترک آلومینیوم ایران و هند که به تازگی از سوی ایمیدرو اعلام شده به نظر میرسد موضوع جدیدی بین دو طرف نیست و هندیها از سال گذشته در راستای بررسی امکان ساخت یک نیروگاه گازسوز و یک کارخانه آلومینیوم به ایران، قطر و عمان سفر کرده بودند. گرچه منابع هندی دلیل این سفر را شناسایی سوخت ارزان برای تامین ذوب آلومینیوم عنوان کرده بودند.
منابع هندی گفته بودند که شرکت ملی تولید آلومینیوم هند به عنوان نخستین سرمایهگذاری خارجی خود قصد دارد 8.2 میلیارد دلار برای ساخت یک کارخانه ذوب و تاسیسات تولید نیرو در ایران یا عمان سرمایهگذاری کند و این سرمایهگذاری به این بستگی دارد که کدام کشور سوخت را با قیمت ارزانتری پیشنهاد کند.
اما این اقدام از سوی شرکت هندی نالکو در صورتی انجام شده بود که سهام آلومینیوم در جهان و حاشیه سود به شدت تحت فشار قرار گرفته است. تا جایی که رئیس نالکو پیش از این اعلام کرده بود که نالکو یکی از تولیدکنندگان کمهزین آلومینیوم در جهان است، اما درحالحاضر افزایش هزینه نیرو و نرخهای حملونقل این شرکت در مقایسه با شرکتهای چینی غیررقابتی شده است. در عین حال که او گفته است هزینههای نیرو می تواند هم در عمان و هم در ایران تا 30 درصد کاهش یابد.
آمارهای صنعتی هند نشان داده سرانه مصرف آلومینیوم در این کشور حدود 2.2 کیلوگرم در مقایسه با 25 کیلوگرم در چین است اما تقاضا در هند سالانه حدود 11 درصد در مقایسه با نرخ جهانی شش درصد رشد میکند.
با این حال ایمیدرو اعلام کرده در دیدار مدیرعامل شرکت نالکو هند و معاون برنامهریزی و توانمندسازی ایمیدرو پیشنهاد تاسیس شرکت مشترک صادرات محور ایمیدرو و نالکو هند مطرح شده و قرار است نالکو هند به عنوان یکی از بزرگ ترین تولیدکنندگان آلومینیوم آن کشور، شرکتی مشترک با ایمیدرو تاسیس کند.
بر اساس تفاهمنامهای که روز گذشته در حضور سران دو کشور به امضا رسیده، این شرکت هندی میتواند با تامین مواد اولیه (آلومینا) از هند و انرژی مصرفی گاز از ایران، محصولی با قیمت پایین و رقابتی، تولید و به بازارهای هدف عرضه کند.
مسوولان ایمیدرو انتظار دارند با امضای این یادداشت تفاهم (MOU) که در حضور مقامهای دو کشور صورت گرفته، تیم مشترک نالکو و ایمیدرو به سرعت برنامههای خود را اجرایی کنند. تا جایی که انتخاب مشاور برای تهیه گزارش امکانسنجی (FS) قدم بعدی دو طرف خواهد بود.
بر اساس گزارش ایمیدرو، تاپان کومار چاند، مدیرعامل نالکو نیز در این دیدار با اشاره به روابط دیرینه دو کشور گفته است: در دیدار قبلی با دکتر کرباسیان رئیس هیات عامل ایمیدرو مذاکرات ثمربخشی انجام شد و در پی آن دیدار، این تفاهمنامه آماده شد که روز گذشته در حضور رییس جمهور ایران و نخست وزیر هند به امضا رسید.
در این گزارش آمده است، نالکو در سال 1981 به عنوان یک شرکت دولتی تحت پوشش وزارت صنایع معادن هند تاسیس شد که از مرحله معدن تا تولید انواع شمش آلومینیوم و آلیاژ های این فلز فعالیت می کند. این شرکت در سال 2014 در رتبه 109 از 500 هند قرار گرفت. همچنین میزان درآمد آن در سال 2014 به حدود یک میلیارد و 170 میلیون دلار رسید.
از سویی ارزش نالکو در بازار سهام هند 2.08 میلیارد دلار اعلام شد. همچنین این شرکت در سال گذشته میلادی 316هزار تن اما در سال 2011 برابر با 444هزار تن شمش آلومینیوم تولید کرد.
ثبت نظر