به گزارش باشگاه آلومینیوم، قیمت فلزات اساسی طی چند روز گذشته شاهد رشد نسبتا خوبی در قیاس با سه ماهه سوم سال جاری میلادی بوده است. در حال حاضر، قیمت بسیاری از فلزات این گروه همچون آهن، مس و آلومینیوم طی روزهای گذشته شاهد رشد نسبتا مناسبی بوده اند. اما در میان فلزات اساسی، آلومینیوم را می توان کم بازده ترین فلز سال جاری میلادی دانست.
با اینحال، مجموعه ای از عوامل سبب شده اند تا قیمت آلومینیوم طی روزهای اخیر با پیشرفت چشمگیری مواجه شده و سرمایه گذاران را به سمت خود جلب نماید. در ادامه به مهمترین این عوامل اشاره خواهیم کرد.
تعلیق فعالیت معدن بوکسیت آلومینیوم در گینه
کشور گینه بزرگترین تولید کننده و صادر کننده سنگ آلومینیوم در جهان محسوب شده و به همین دلیل، تصممیات و سیاست گذاری های دولت این کشور تا حد زیادی روی قیمت و بازار آلومینیوم جهانی تاثیرگذار است. گینه در سال ۲۰۲۲ بیش از ۴.۶۵ میلیارد تن سنگ آلومینیویم تولید و به بازارهای جهانی صادر کرده و این فلز ارزشمند، دومین محصول صادراتی گینه محسوب می شود.
شرکت آلومینیوم گینه (GAC) هفته گذشته با صدور بیانیه ای از تعلیق صادرات سنگ آلومینیوم به خارج از این کشور تا اطلاع ثانوی خبر داد. همین امر منجر شد تا قیمت آلومینویم روز جمعه در بورس فلزات لندن بیش از ۲ درصد رشد داشته باشد. قیمت هر تن سنگ آلومینیوم از روز ۹ اکتبر با شیب تندی رو به افزایش گذاشته و از ۲۶۴۳ دلار در هر تن به ۲۶۳۸ دلار در روز جمعه افزایش یافته است. این نرخ افزایش قیمت آلومینیوم حتی در قیاس با فلز گرانبها و مورد توجه این روزهای بازار یعنی طلا نیز بیشتر بوده که نشانگر بازار رو به رشد آلومینیوم دستکم برای کوتاه مدت است. همچنین شیب قیمت از تاریخ ۳۰ جولای به این سو که همواره شاهد ثبت کف های بالاتر قیمت به نسبت قبل بوده ایم نیز این مدعا را تایید کرده و تغییر روند کلی قیمت در بازار را اثبات می کند.
حمایت دولت چین از بازار مسکن و رشد قیمت آلومینیوم
همانطور که می دانیم، بازار آهن پیوستگی عمیقی با بازار مسکن در تمامی جهان به ویژه دو اقتصاد نخست جهان یعنی آمریکا و چین دارد. در حقیقت، دلیل اصلی ریزش قیمت آهن و آلومینیوم طی ماه های اخیر، ضعف در بازار مسکن این دو کشور به علاوه صنایع خودروسازی چین بوده که تقاضا برای سنگ آهن و سنگ آلومینیوم را تا حد کم سابقه ای کاهش داده است. اما دولت چین در ماه سپتامبر، طرحی برای بهبود شرایط بازار مسکن ارائه کرد که این طرح، علاوه بر آهن، روی بازار آلومینیوم نیز تاثیر گذاشته است.
بر اساس طرح جدید دولت چین، متقاضیان مسکن می توانند با آورده اولیه بسیار کمتری به نسبت قبل، برای خرید اقساطی اقدام نمایند. همچنین وام های مسکن نیز از انعطاف پذیری در شرایط پرداخت از جمله تعداد اقساط بالاتر برخوردار شده که همین امر، منجر به جذب چشمگیر متقضاشیان به سمت بازار مسکن چین و در نتیجه افزایش تقاضای آهن در این کشور شده است.
با اینحال، هنوز نمی توان با قطعیت اعلام کرد که سیاست جدید دولت چین در بخش مسکن بتواند منجر به آغاز روند رو به رشد تقاضا و قیمت آهن در بازارهای جهانی شود. شرکت های بزرگ دولتی سازنده مسکن در چین همچنان درگیر بدهی های انباشته شده و سنگینی هستند که از دوران ورشکستگی مربوط به دوران همه گیری کرونا آغاز شده و هنوز هم با این مشکلات دست و پنجه نرم می کنند.
لذا، سرمایه گذاران همچنان این ترس را در ذهن دارند که بسیاری از این شرکت ها به احتمال زیاد موفق به تحویل مسکن های خریداری شده در موعد مقرر نشوند. کارشناسان بازار مسکن چین معتقدند که دولت برای بهبود وضعیت مسکن می بایست اقدامات دیگری همچون ارائه تسهیلات بلند مدت به سازندگان به منظور پرداخت بدهی های انباشته خود را به کار بندند.
اما در شرایط فعلی و جو روانی ایجاد شده در بازار مسکن چین، قیمت آلومینیوم روندی کاملا صعودی در بورس فلزات شانگهای را طی می کند. همانطور که در نمودار بالا مشاهده می فرمایید، میزان رشد قیمت آلومینوم در چین حتی بیش از بورس فلزات لندن بوده و شاهد ثبت رکورد جدید قیمت برای آلومینیوم در بازار چین بوده ایم.
ادامه احتمالی روند کاهش نرخ بهره بانکی
یکی از دلایل دیگر تاثیرگذار بر قیمت کامودیتی های مختلف بازار، سیاست نرخ بهره جدید فدرال رزرو آمریکا است که قیمت عمده کامودیتی ها را تا حد چشمگیری افزایش داده است. بر اساس آخرین اطلاعات موجود، به احتمال زیاد فدال رزرو آمریکا تا پایان سال جاری میلادی، نرخ بهره بانکی در این کشور را تا ۵۰ واحد پایه دیگر کاهش دهد که در این صورت، نرخ بهره باید به زیر ۵ درصد در سال ریزش داشته باشد. سیاست جدید فدرال رزرو روی تمامی بازارهای جهانی از جمله بازار فلزات اساسی ماننتد آلومینیوم نیز تاثیرگذار خواهد بود.
با اینحال، باید توجه داشت که برخی رسانه ها و اندیشکده های آمریکایی طی روزهای گذشته با انتقاد از اقدام رودهنگام فدرال رزرو برای آغاز روند کاهش نرخ بهره بانکی، خواستار به تعویق افتادن مرحله بعدی کاهش نرخ بهره دستکم تا زمان مشخص شدن تکلیف تنش های خاورمیانه شده اند. اما هنوز هیچ واکنش رسمی از سوی فدرال رزرو و جروم پاول در این خصوص منتشر نشده و به نظر می رسد تصمیم این نهاد برای ادامه روند کاهش نرخ بهره بانکی جدی است. اگر روند کاهش نرخ بهره بانکی به همین منوال ادامه یابد، می بایست شاهد افزایش قیمت بیشتر برای آلومینیوم و سایر فلزات اساسی در بازار باشیم. اما اگر فدال رزرو تصمیمی جر این در سر داشته باشد، باید مجددا عوامل تاثیرگذار فاندامنتال روی روند قیمت آلیومینوم را از نو بررسی کرد.
منبع: تحلیل بازار
برچسب ها
ثبت نظر