اهميت و ارزش فلز آلومينيوم و توجه به برنامه چهارم توسعه که پيشبيني شده بود بيش از 2/ 1 ميليون تن آلومينيوم در کشور توليد و از واردات آن کاسته شود باعث شد مسوولان و معدنکاران به فکر کشف و استخراج پودر آلومينا و نفلين سينيت در کشور و همچنين توليد آلومينيوم بيفتند.
اکتشافات ادامه داشت تا اينکه معدني بزرگ و شگفت انگيز با ظرفيت 6 ميليارد تن نفلين سينيت در شهرستان سراب آذربايجان شرقي کشف شد و مسوولان صنعتي دولت وقت را مجاب کردند تا کلنگ احداث کارخانهاي را در کنار اين معدن زمين بزنند تا هم ميزاني از پودر آلوميناي مورد نياز براي توليد فلز آلومينيوم تامين شود و هم باعث ايجاد اشتغال پايدار در منطقه شود.به گزارش خبرگزاري مهر، بعد از کش و قوسهاي فراوان کلنگ طرح توليد آلومينا از نفلين سينيت سراب در سال ۱۳۷۶ و در زمان دولت هفتم به زمين زده شد. سالها گذشت و زيرساختهاي اندکي در اين منطقه ايجاد شد ولي هرگز اين طرح به نتيجه نرسيد. با تغيير يافتن دولتها وزراي صنعت و معدن در سفرهاي خود به آذربايجان شرقي قول اتمام اين طرح را تا پايان عمر دولت ميدادند تاجاييکه سه وزير به اين منطقه آمدند و وعدههايي براي اتمام اين طرح داده شد، ولي همچنان بعد از 18 سال مردم در انتظار تحقق اين وعدهها هستند. طرح نفلين سينيت سراب با هدف توليد ۲۰۰ هزار تن آلومينا در سال و توليد محصولات جانبي همچون سيمان سالها است آغاز شده و ضروري است با توجه به نياز کشور به اين محصول شاهد افزايش سرعت اجراي اين طرح باشيم.
۶ ميليون تن ذخيره نفلين سينيت
رئيس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربايجان شرقي در اين باره ميگويد: آذربايجان شرقي از استانهاي با ظرفيت بالاي معدني در کشور است تاجايي که اين استان 6 ميليون تن ذخيره آلومينا دارد که در دل معادن سراب نهفته است. حسين نجاتي با تاکيد بر اهميت اتمام طرح «نفلين سينيت» سراب ميافزايد: بايد با همکاري همه مسوولان اين طرح که سالها از کلنگزني آن ميگذرد به بهرهبرداري برسد. وي با اشاره به اينکه با استخراج پودر آلومينا در اين طرح ميتوان آلومينيوم توليد کرد، ادامه ميدهد: ميتوان با اتمام اين طرح براي 3 هزار نفر از مردم منطقه فرصت شغلي ايجاد کرد. رئيس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربايجان شرقي سپس با تاکيد بر اينکه نفلين سينيت به علت ارزش فوقالعادهاي که در صنعت دارد مورد توجه کشورهاي صنعتي دنيا است، ميافزايد: در کشور و به خصوص در آذربايجان شرقي معادن خوبي از اين ماده اوليه داريم که فراواني خوبي در منطقه سراب دارد. نجاتي به مناقصه بينالمللي واگذاري اين طرح نيز اشاره ميکند و ميگويد: طبق قولي که معاون وزير صنعت داده تا پايان امسال مناقصه بينالمللي واگذاري اين طرح به ارزش بالاي ۳۰۰ ميليون يورو برگزار خواهد شد.
تامين 50 درصد آلومينا از خارج
عضو کميسيون اقتصادي مجلس نيز با تاکيد بر اينکه مردم چشم انتظار اتمام اين طرح قديمي هستند، ميگويد: مردم بيش از ۱۸ سال است که منتظر اتمام اين طرح هستند. مهناز بهمني با بيان اينکه بهرهبرداري از اين طرح ميتواند فرصتهاي شغلي بسياري براي جوانان استان ايجاد کند، ادامه ميدهد: با افتتاح اين طرح ميتوان شاهد تحول اين منطقه بود چراکه سراب ظرفيتهاي بالايي دارد. وي در ادامه به ميزان واردات پودر آلومينا اشاره ميکند و با تاکيد بر اينکه ايران يکي از واردکنندگان بزرگ پودر آلومينا در دنيا به شمار ميرود، ادامه ميدهد: ۵۰ درصد آلوميناي مورد نياز داخل از کشورهاي خارجي تامين ميشود و نياز است باتوجه به اين موضوع، سرعت اجرايي طرح نفلين سينيت سراب را افزايش داد. بهمني ميافزايد: ميتوان با اتمام اين طرح و ايجاد صنايع مرتبط و پايين دستي براي بيش از 3 هزار نفر به صورت مستقيم شغل ايجاد کرد.
۸۰ درصد پيشرفت در زيرساخت ها
نماينده سراب در مجلس شوراي اسلامي در ادامه به زيرساختهاي اين طرح اشاره ميکند و ميگويد: اجراي زيرساختهاي «نفلين سينيت» سراب ۸۰ درصد پيشرفت دارد. بهمني با بيان اينکه در سه سال اخير ميزان پيشرفت زيرساختهاي اين طرح ۵۲ درصد افزايش يافته است، ادامه ميدهد: براي اين طرح در سال جاري ۵۰۰ ميليارد ريال اعتبار جذب کردهايم و قراردادي نيز با شرکت آلماني براي انتقال دانش فني توليد آلومينا منعقد شده و قسطهاي اول و دوم آن نيز پرداخت شده است. وي سپس با اشاره به سفر اخير معاون وزير صنعت، معدن و تجارت به اين منطقه و بازديد از طرح نفلين سينيت سراب ميافزايد: در اين بازديد وعده داده شد تا بعد از پايان مناقصه و مشخص شدن پيمانکار از اوايل سال آينده عمليات اجرايي اين طرح آغاز شود. اين عضو کميسيون اقتصادي مجلس شوراي اسلامي سپس ميگويد: معاون وزير در اين ديدارها وعدهاي نيز از اتمام طرح قديمي نفلين سينيت سراب تا پايان دولت تدبير و اميد داد که اميدواريم اين وعده محقق شود.
افتتاح مخزن طرح تا پايان سال ۹۵
مجري طرح نفلين سينيت سراب نيز در خصوص زيرساختهاي انجام شده در اين طرح ميگويد: گاز اين طرح به عنوان زيرساخت اصلي تامين شده و گازرساني به واحدها صورت گرفته و همچنين تامين آب اين طرح نيز پيشرفت خوبي دارد. محمدجعفر عظمايي با اشاره به اينکه تامين برق ۲۲۰ کيلوولتي اين طرح نيز درحال انجام است و بيش از ۶۰ درصد پيشرفت دارد، ادامه ميدهد: ۳۱۰ ميليارد ريال نيز براي اين طرح اعتبار هزينه شده است. وي سپس به مخزن ۳۰ هزار مترمکعبي نفلين سينيت اشاره و از آن بهعنوان يک زيرساخت اساسي ياد ميکند و ميافزايد: اگر اعتبارات ۷۵ ميليارد ريالي مورد نياز براي اين مخازن تامين شود اين مخزن تا پايان سال ۹۵ به بهرهبرداري ميرسد. عظمايي به قرارداد انتقال دانش توليد آلومينا از طرف شرکت آلماني نيز اشاره ميکند و ميگويد: ارزش اين قرارداد ۱۰ هزار ميليارد يورو است که با انتقال دانش توليد به زودي شاهد برگزاري مناقصه بينالمللي اين طرح خواهيم بود.
ثبت نظر