بررسي روند تغييرات داخلي و جهاني مس و آلومينيوم
مسيريابي آتي بزرگترين بازيگران فلزات اساسي
بررسيها نشان ميدهند معاملات فلزات پايه و بهطور مشخص آلومينيوم و مس بهعنوان مهمترين بازيگران فلزات پايه در بازار داخلي و بورس کالاي ايران در سال جاري با رکود همراه بوده است، هرچند در مقاطعي نشانههاي خروج از رکود در اين بازار مشاهده شده، ولي تداوم چنداني در اين زمينه مشاهده نميشود، در بازار داخلي مواردي مانند کمبود نقدينگي، رکود در بخش مسکن و ساختمان، بالا بودن سود بانکي و به صرفه نبودن بسياري از فعاليتهاي اقتصادي، مشکلات عديده صنايع پايين دستي از جمله پايين بودن بهرهوري، عدم توجه کافي به صادرات محصولات و موانع بيشمار صادراتي، تکنولوژي پايين و... به شدت بر تقاضاي خريداران تاثير گذاشته و آن را کاهش داده است. در اين راستا کارشناسان، بازار آلومينيوم را نسبت به بازار مس کمکششتر ميدانند و معتقدند مقاومت اين فلز در برابر کاهش قيمت کمتر است ولي در نقطه مقابل که مس قرار دارد، بازار کاهشيتري ديده ميشود.
در اين بين در عرصه جهاني چين بهعنوان بزرگترين توليدکننده اين فلزات بالطبع نقش تاثيرگذار و مهمي در روند قيمتگذاري اين دو فلز مهم بر عهده دارد، چنانچه افت تقاضاي چين نه تنها در زمينه توليد بلکه بهعنوان مصرفکننده بخش عظيمي از منابع فلزي در هدايت بازار نقشي غيرقابل انکار است.گفتوگوي «دنياياقتصاد» با کارشناسان و فعالان بازار فلزات پايه نشاندهنده اين است که روند بازار جهاني مس در دو سال گذشته به شدت کاهشي بوده و اين موضوع در بازار ارز با روند باثباتي روبهرو بوده است، به عبارت سادهتر دو عامل موثر بر بهاي فلزات پايه روندي نزولي را به بازار داخل تحميل کرده است.
در اين بين آمارها نشان ميدهند هر چند در ارديبهشت ماه سال جاري حجم معاملات مس و آلومينيوم نسبت به ماه گذشته روندي افزايشي داشته، اما هنوز هم با روزهاي پررونق خود فاصله بسياري دارند. اين در حالي است که روند قيمتي اين دو فلز به خصوص مس از شرايطي کاملا کاهشي تبعيت ميکند.در يک سال اخير از ظرفيت کارخانههاي کابلسازي براي مس و توليد ورق و ظروف و آلومينيوم و آلياژهاي مورد استفاده در آلومينيوم کاسته شده بهطوريکه ميتوان گفت اين کارگاهها با 60 درصد ظرفيت کار ميکنند و 40 درصد باقيمانده اين ظرفيت خالي است و اين موضوع نمود بيشتري در بخش آلومينيوم دارد.
در اين ميان معاملاتي که در اواسط سال گذشته در اين صنايع انجام شده با سال 95 قابل مقايسه نيست و به شدت کاهش داشته است، يکي از دلايل کاهش معاملات، بحث خروج «المهدي» و «هرمزان» از بورس کالاست که اين اتفاق و واگذاري به بخش خصوصي باعث عرضه نشدن از طريق بورس کالا شد فعلا تنها عرضهکننده در اين زمينه «ايرالکو» و «آلوميناي جاجرم» است.
عوامل تاثيرگذار در هدايت بازار جهاني فلزات پايه
با توجه به اينکه در ميان مدت امکان افزايش نرخ بهره در آمريکا و تقويت ارزش دلار در برابر ساير ارزها وجود دارد و رشد اقتصادي چين پايينتر از حدود انتظار پيشبيني ميشود، بنابراين افت قيمت فلزات پايه نظير مس دور از ذهن نبوده بنابراين دستيابي به سطح قيمتي 5000 دلار به ازاي هر تن در بازارهاي جهاني در ميان مدت، کمي دور از ذهن است.
بررسيها نشان ميدهد آلومينيوم در مقايسه با مس در اين بازار کمکششتر است بهطوريکه هرچند قيمتها بسيار کاهش يافته و به نرخ 6500 تومان در هر کيلو در بازار معامله ميشود ولي با توجه به ظرفيتهايي که براي توليد بسيار کاهش يافته با افزايش چندان خريدها مواجه نيستيم.در واقع به گفته فعالان بازار مقايسه روند معاملهاي اين دو فلز با يکديگر مبين اين موضوع است که به دليل عرضههاي محدودتر مس نسبت به آلومينيوم اين فلز از تلاطمات کمتري برخوردار است. همين موضوع در بازارهاي آزاد اين محصولات نيز مشهود است؛ چراکه بازار خارج از بورس کالا متاثر از همين بازار است و انتظار ميرود تلاطمات بازار آزاد آلومينيوم نيز همانطور که در نمودار ديده ميشود نسبت به مس بالاتر باشد.
چين بازيگري توليدکننده و مصرفکننده
در بازارهاي جهاني نيز عوامل متعددي بر مقدار عرضه و تقاضاي فلزات پايه تاثيرگذار بوده که مهمترين آنها ارزش دلار آمريکا در برابر ارزهاي معتبر (که عواملي مانند ميزان نرخ بهره در آمريکا، سياستهاي پولي و مالي آمريکا و... نيز بر آن تاثيرگذار است)، مقدار تقاضاي کشورهاي صنعتي و توسعه يافته، پيشبيني رشد اقتصاد و انتشار اخبار در اين زمينه، شرايط آب و هوايي در کشورهاي دارنده معادن غني مانند چين و شيلي،مقدار افزايش توليد و موجودي انبارها، سياستهاي حمايتي و تعرفهاي دولتها است.
با اين حال تحليل «دنياي اقتصاد» از روند بازار جهاني بازار فلزات پايه نشاندهنده اين است که مهمترين بازيگر در روند قيمتگذاري و هدايت بازارهاي جهاني چين است و در مرحله بعدي آمريکا قرار ميگيرد. به اين ترتيب چين اگر به ناگاه توليدش را کاهش دهد، مستقيما در موجودي انبار بورس فلزات لندن نيز تاثير ميگذارد و ساير بورسهاي کالايي را نيز تحت تاثير خود قرار خواهد داد.
در حال حاضر آنطور که فعالان بازارهاي جهاني اذعان ميکنند چين به دنبال اين موضوع است که بتواند با مرکزيت هنگکنگ و از طريق واحد پولي يوآن، به تسلط در زمينه قيمتگذاري در بازار اروپا برسد و به نوعي خودش روند قيمتگذاري را در دست بگيرد.بنابراين چين با توجه به اينکه نصف توليدات بازار مس را در دست دارد و از سويي ديگر خود اين کشور جزو بزرگترين مصرفکنندگان است در واقع يکي از مهم ترين عوامل تاثيرگذاري در بازار فلزات پايه نيز چه در بحث طرفهاي عرضه و تقاضا و چه در بحث قيمتگذاري خواهد بود.به اين ترتيب قطعا افت درخواست چين بهعنوان بزرگترين مصرفکننده فلزات پايه موجب کاهش تقاضا و در نتيجه فشار رو به پايين به قيمتها خواهد شد. تاثيراتي که افت تقاضاي چين روي قيمتها ميگذارد نسبتي کاملا مستقيم است به اين معنا که اين کاهش تقاضا باعث کاهش قيمتهاي فلزات پايه و حتي فولاد ميشود.
ثبت نظر